Függőágykörkép az olcsótól az exkluzívig

Nincs is annál hangulatosabb és békésebb kikapcsolódás, mint a kertben vagy a tóparton egy tábortűz mellett függőágyban ejtőzni. Kalandoroknak jó hír, hogy itthon egyre több túrabolt (vagy inkább webszaküzlet) nyílik tele megfizethető és praktikus túrafüggőágyakkal. Ha ön a kertjét szeretné otthonosabbá varázsolni és keretes függőágyra vadászik, akkor ne csak a lakberendezési áruházakban nézzen szét, mert ott nem nagy a választék. Állványt egyébként külön is be lehet szerezni a szaküzletekből.

1. Az olcsó és praktikus

A Relags olcsó és klasszikus hálós függőágya mérete miatt ugyan nem a legkomfortosabb darab, de túrázáshoz és fesztiválozáshoz nagyon is megteszi. Előnye, hogy a hintázás a körülöttünk lévő levegőt is megmozgatja, így a szálak között mozgó levegő kánikulában is kellemesen hűsít. Ráadásul zsebméretűre összetekerhető és könnyen hordozható. 

Tudnivalók:

Ár: 3490 Ft
Anyag: nylon
Fekvőfelület: 220 x 80 cm
Súly: 250 g
Teherbírás: 80 kg
relags
Fotó: Relags

2. A különleges és kényelmes

A Baliról származó Tutec egy igazi különlegesség hazánkban. Rendkívüli szakítószilárdságú nylonból készül, ami a nedvességet magába szívja és elvezeti, így az anyag gyorsan szárad és nem penészedik. Rugalmassága miatt garantált a kényelem. A szúnyogok és eső ellen védő függőágyat 10-12 ezer forintért árulják, a legnépszerűbb termék pedig ez az XXL Tutec, amiben 13900 forintért három személy is bőven elfér. A két legfontosabb dolog, ami közvetlenül árthat a Tutecnek, az a magas hő és a hegyes, éles tárgyak. Mivel hosszú távon az UV-sugárzás is roncsolja az anyagot, ne hagyja kint a függőágyat évekig, mert könnyen kifakulhat.

Tudnivalók:

Ár: 13900 Ft
Anyag: 100 % poliészter (PES) kötél
Fekvőfelület: 320 x 200 cm
Súly: 600 g
Teherbírás: 150 kg
tutec
Fotó: Tutec

3. Színes és puha

Hasonló árban vannak a Terra-Brasil Kolumbiából, Indonéziából és Brazíliából származó színes, pihe-puha függőágyai, de nagy a választék a felfüggeszthető szivacsos pamutszékekből is. Ez a függőszék nem vízálló, ezért ne hagyja huzamosabb ideig a szabadban vagy használja beltéren. Fára, gerendára és mennyezetre is akasztható egy – a nagyobb biztonság kedvéért inkább kettő – hintahoroggal. A cipzáros megoldásnak köszönhetően pedig a szivacsok könnyen eltávolíthatók tisztítás vagy mosás előtt.

Tudnivalók:

Ár: 17800 Ft
Anyag: 80% pamut
Méret: Ülőfelület: 60 x 55cm, háttámla: 65 x 55 cm
Súly: 600 g
Teherbírás: 130 kg
amazonas
Fotó: Terra-Brasil

5. Nagy és vastag

A méretes és vastag szövésű Denaná Boa Noite függőágyat az Ipanema forgalmazza. (Régen a Mammutban volt a szaküzlet, de miután bővült a készlete, a Fehérvári útra költözött.) Különlegessége a kézzel szőtt csipkés, bojtos széldíszítés és a minden más függőágyénál vastagabb felfüggesztő zsinórok. Olyan nagy a füle, hogy nem is lehet közvetlenül karabinerre akasztani, előbb egy darab kötelet kell átfűzni rajta.

Tudnivalók:

Ár: 49900 Ft
Anyag: 100% pamut
Fekvőfelület: 265 x 170 cm
Súly: 3,4 kg
Teherbírás: 180 kg
denana
Fotó: Denaná

5. Drága és masszív

A kert igazi gyöngyszeme lehet ez a kétszemélyes, napvédővel felszerelt Sailboat függőágy, amin ugyanúgy állítható a láncok magassága, mint a túrafüggőágyakon a kötél hossza. A keret masszív, kezelt keményfa, ami 200 kg-ot is elbír. Az ágy sokáig sértetlen marad, hacsak nem teszi ki az időjárás viszontagságainak. Amikor nincs használatban, fedje le és tartsa árnyékos helyen! Hátránya, hogy  79000 forintba kerül. Ennyi pénzből a család minden tagjának vehet egy-egy hordozható függőágyat. 

Tudnivalók:

Ár: 79000 Ft
Anyag: 100% pamut és kezelt keményfa
Fekvőfelület: 200 x 140 cm
Súly: 30 kg
Teherbírás: 100 kg
sailboat
Fotó: cottage-comfort.hu

+1 Beltérre gyerekeknek

Az Ikeában kapható Ekorre függőszék hivatalos maximális terhelhetősége 70 kg. Mi két horogra akasztva próbáltuk ki 110 kilóval és se a széknek, se nekünk nem esett bajunk. A nagyobb kényelem érdekében 4000 forintért Sagosten légzsákot is lehet választani a hintázáshoz, de ezt könnyen helyettesítheti párnákkal vagy összehajtogatott pokróccal. 

Tudnivalók:

Ár: 9990 Ft
Anyag: 100% poliészter, poliuretán
Méret: Ülőfelület átmérője: 50 cm
Súly: 400 g
Teherbírás: 70 kg

ekorre
Fotó: Ikea

Tipp: Ha interneten rendel függőágyat, győződjön meg arról, hogy a kiegészítőket (rögzítő, kampó, kötél, igény szerint állvány) is tartalmazza-e a feltüntetett ár, vagy külön kell megvennie azokat.

Tudta, hogy a függőágyban jobban alszik?

Svájci kutatók azt vizsgálták, hogy a monoton, hintázó mozgás segíti-e a felnőttek gyorsabb elalvását és hogyan befolyásolja az alvás minőségét. Kifejlesztettek egy "kísérleti függőágyat" és megkértek 12 résztvevőt, férfiakat a 22-38 éves korosztályból - akik mindannyian jó alvók voltak -, hogy töltsenek egy 45 perces délutáni pihenőt minden nap ebben a „felnőtteknek szánt bölcsőben”.

Nyomon követték az önkéntesek agyi hullámait, összehasonlítva azon résztvevők eredményeivel, akik ugyanabban az ágyban, de ringató mozdulatok nélkül pihentek. "Megfigyeltük, hogy a lengő állapotban pihenők gyorsabban alaszanak el" - mondta Sophie Schwartz, neurológus, a tanulmány vezető szerzője. "A ringató mozgás nemcsak az elalvást teszi gyorsabbá, de mélyebb, pihentetőbb alvást is eredményez" – állítja a szakértő. Az álló ágyban pihenőkéhez képest a lengve szundikáló embereknek hosszabb volt az N2 alvási fázisa (nem gyors szemmozgásos alvás), ami mintegy felét teszi ki az éjszakai alvás idejének.

Forrás: Science Daily

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra