A nappalik evolúciója az '50-es évektől mostanáig

Korabeli fotókból kiderül, hogyan nézett ki egy-egy lakás a '60-as vagy a '70-ev években, sőt néhány jellemző bútordarabba még ma is könnyű belefutni a nagyszülőknél vagy albérlethirdetéseknél. Aztán a korszakokkal együtt a bútorok is változtak – és velük együtt a lakások elrendezése is, köszönhetően a gazdasági és kulturális hatásoknak. A brit Harvey Water Softeners csapata tízéves periódusokra bontva mutatja meg egyszerű, de annál sokatmondóbb képeivel, hogy az 1950-es évektől kezdve milyen radikális változásokon mentek át a nappalik az elmúlt évtizedekben.

Modernizmus az '50-es években

Az atomkor közepén Nagy-Britannia soha nem látott magasságokba tört. A háború utáni fellendülésnek köszönhetően a fogyasztás féktelenné vált. Az embereknek lett pénze, hogy otthont teremtsenek és új bútorokkal rendezzék be azt. Az ötvenes évek belsőépítészetére általánosságban jellemző volt a modernizmus, a nyílt, fénnyel teli életterek és a vidám hangulatot árasztó bútorok, de lényeges volt a funkcionalitás is, hála a dán designer mozgalom gyakori használhatóságot és hosszú élettartamot garantáló termékeinek.

Modernizmus ellenes mozgalom a '60-as években

A lázadó kulturális központként emlegett Swinging Londonnak és a szabad szerelmet hirdető mozgalmaknak köszönhetően egyfajta ellen-modernizmus ütötte fel a fejét a hatvanas években, ami leginkább abban nyilvánult meg, hogy előszeretettel keverték be hagyományos, történelmi múltra utaló kiegészítőket a formálódó posztmodern stílusba. A brit könyvelőnek, Edward Craven-Walkernek hála 1963-ban megjelent a nappalikban a színes láva lámpa, a Habitat cég pedig elkezdte forgalmazni modern stílusú, de megfizethető bútorait, mint például a mai napig menő Jacobsen-féle tojás- és hattyúszéket. A televízió berobbanásával a tévé lett a nappali központi eleme, amit nem pusztán szórakozásra használtak az emberek, hanem információforrásként is. Innen tudták meg azt is, az Apollo-11 holdra szállt 1969 májusában.

Merész színek és formák a '70-es években

Annak ellenére, hogy a hetvenes években volt egy nagyobb, tömeges munkanélküliséget eredményező recesszió, az Egyesült Királyságban mégis nőtt az életszínvonal, és egyre többen háztulajdonosokká váltak. Menő lett a kultúra és a tartós bútorok kombinálása, és megjelentek a ma már kultikussá vált színárnyalatok, a tapétákat és a szőnyegeket pedig merész geometrikus formák díszítették. Töretlenül trendinek számított a fogyasztásellenes hippimozgalom, így több lakásban is megjelentek a föld különböző árnyalatai, a minimalizmus, a fenyőbútorok és a rusztikus hangulatot kölcsönző fonott kiegészítők is. A hetvenes években épült vidéki házakban gyakran akadt lambéria és kőből épített kandalló is.

Visszaöregített bútorok és avantgárd a '80-as években

A szélsőséges irányt képviselő rémálomszerű színek és geometrikus minták a nyolcvanas években hódítottak a városban élőknél, nem csoda hát, hogy megjelent a feltűnő színekkel és szögletes formákkal operáló Memphis Milano stílus is. Ezzel szemben a vidéken élők főként bézs, kékeszöld színű szőnyegekkel, tapétákkal oldották meg otthonaiakat, a Shabby Chic stílus hatására pedig házilag megöregített, vidékies és romantikus bútorokkal rendezték be a lakásaikat, hogy így válaszoljanak a felső középosztály otthonaiban látott drága és olykor giccses bútorokra. 

Fenyőbútorok a '90-es években

A nyolcvanas évek heves túlzásait egyfajta józanság és átlagosság követte a kilencvenes években, ami röhejesen keveredett a britpop ipar egyes alapelemeivel. Az alapvetően minimalista stílusú, természetes színeket kapott lakásokat fenyőbútorokkal pakolták tele, és divatba jöttek a bőr és műbőr kanapék, amik gyakran a jólétet és időtlenséget szimbolizálták a középosztály számára a kilencvenes években.

Személyre szabott otthonok a 2000-es években

A millennium és a gazdasági válság érkezésével a belsőépítészet újra felkarolta a színeket, így otthonunk harsány, fiatalos és személyre szabottabbá vált a 2000-es években, amikor a megfizethető bútorokban utazó IKEA is az aranykorát élte. A technológia vívmányok folyamatos fejlődésének, különösen az internetnek tudható be, hogy otthonunk elrendezését egyre inkább a számítógépekhez igazítottuk. A terjedelmes, dobozszerű televíziók eltűntek, helyükre a kisebb helyet foglaló síkképernyős tévék kerültek. Az emberek elkezdték megválogatni a kiegészítőiket, a színeket, a berendezési tárgyaikat, hogy ezáltal is egy újabb szeletet mutathassanak meg magukból.

Többet vagyunk otthon a 2010-es években

Az online élet és a közösségi média egyre több embert tart otthon, és ez hatással volt a belsőépítészetre is. A korábbi évtizedekhez képest az életterek jelentősen lecsökkentek, ám ezzel párhuzamosan személyesebbé is váltak, az emberek szívesen dobják fel otthonukat egyedi bútorokkal, kiegészítőkkel, eszközeiket pedig sokszor egyetlen készülékkel, tablettel vagy okostelefonnal irányítják. A fenyő egy világosabb fajtája ugyan visszatért a divatba, de azért menőbb a műanyag és a beton használata a belsőépítészetben, és több árnyalatban népszerű a kék szín is. Kifejezetten fő vonal jelenleg nincs, mindenki saját ízlése szerint rendezheti be lakhelyét, egyaránt trendi a rusztikus és a modern irányzat is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra