80 éve főzzük kotyogósban a kávét

Az olaszok őrült eszpresszó fogyasztók, de azért rajonganak a kotyogós kávéért is, mivel az mindig emlékezteti őket gyermekkorukra, otthonukra és a családi összejövetelekre. A kotyogós kávé a vendéglátás, a meleg fogadtatás szimbóluma, egy ilyen szerkezettel készített kávé határozottan szimbolizálja az olaszok gondolkodásának és kultúrájának lényegét.

Ennek tudatában valószínűleg mondanunk sem kell, hogya kotyogóst egy olasz találta fel: Luigi De Ponti ötletének köszönhetjük, hogy az emberek drága gépek beszerzése nélküli is kávézhatnak otthonukban. De Ponti ötletét azonban Alfonso Bialetti vette meg és járatta csúcsra 1933-ban, akinek sikerült elérnie, hogy a jellegzetes nyolcszögletű forma még nyolcvan évvel később is ugyanolyan keresett legyen világszerte, mint piacra dobásának pillanatában.

Ugyanis annak ellenére, hogy napjainkban már a legprofibb és a legdivatosabb eszpresszó gépekkel, mint az Alessi vagy a Gaggia főzhetjük le a kávét otthonunkban is,a kultikussá vált kotyogós tartja magát, sőt olyan helyeken van állandó kiállítása, mint a New York-i MoMA vagy milánói illetve a londoni Design Múzeum – írja a swide.com. a kávéról egyébként az olaszok azt állítják, hogy mindegy milyen márkájú kotyogósban főzzük, a lényeg abban rejlik, hogy hogyan, milyen alapanyagból és mekkora odaadással csináljuk. Bár ezt az alapigazságot rá lehet húzni a gasztronómiájukra is.

„Az egyik dolog, amire a legnagyobb szeretettel emlékszem gyerekkoromból, az a reggeli kávé illata, ami hatalmába kerített. Ez azon kevés pillanatok egyike volt, amit anyám és apám megosztottak egymással, mielőtt elindultak volna a munkába. Anyám elém is rakott egy csészét, amibe nekem is öntött némi kávét, kevés tejjel, amitől én is felnőttnek éreztem magam.” – emlékszik vissza Elisa della Barba, aki szerint egy jó kotyogóssal kenyérre lehet kenni az olaszokat.

Az 1888-ban született bajuszos Bialetti „Moka Express” néven dobta piacra egyszerű, mégis elegáns, alumíniumból készült és nyomásvezérelt főzőlappal ellátott szerkezetét, ami lényegében ugyanebben a formában a mai napig megtalálható a háztartásokban. Bialettire a szimmetrikus forma megtervezésénél valószínűleg hatással voltak a kor tehetségesebb designerei, mint Hoffmann, Puiforcat, Genazzi illetve Henin, ugyanis bizonyos mértékig lemásolta az általuk rajzolt formákat. De persze a Guinness rekordok könyvébe a világ leghíresebb kávéskannájaként bekerült forma is sokakat inspirált a későbbiekben, ihletet merített belőle többek között a New York-i tervező, Julian Lwin is, aki Dr. Octagon Espresso néven dobta piacra asztal és szék kollekcióját.

Az olaszul csak Moka néven emlegetett kávéfőzőből az első hat évben csak 70.000 darabot adtak el, ami valóban csekély ahhoz képest, hogy 2001-ben már 220 millió darab kelt el belőle világszerte, napjainkban pedig ez a szám már meghaladja a 330 milliót is – írja a wikipedia.org a kotyogósról, amire a második világháború idején az emelkedő kávé- és alumíniumárak miatt valóban nem volt túl nagy kereslet. A Bialetti népszerű logója és a márka kabalája, a bajuszos figura ( L'omino con i Baffi ) egy Alfonso Bialettiről készített humoros karikatúra, melyet Paul Campani rajzolt a márkának 1953-ban.

Természetesen nem Bialetti az egyetlen, aki az elmúlt évtizedekben konyhai kiegészítőkben és profi kotyogós kávéfőzőkben utazott, az Alessinél például a legegyszerűbb forma 45 dollárba (10.089 forint) kerül, míg egy duplatartályos nápolyi kávéfőzőért már 500 dollárt (112.100 forint) is elkérnek. De több típusú, alumíniumból és rozsdamentes acélból készült kotyogóst árul a Cuisinox illetve az egyik legismertebb konyhai eszközöket gyártóSerafino Zani is, akinek a legmenőbb designerek tervezték a kotyogós formáit, mint például Tarcisio Zani a „Genesis”, Tapio Wirkkala a „Finlandia” formát, Isao Hosose pedig a „Mach”-ot és a „Thema”-t, mely utóbbival 1993-ban Good Design Awardot is nyert Chicagóban. Az olasz márkánál sajnos körülbelül 260 euróról (80.000 forint) indulnak a mutatós kávéfőzők árai.

A Top Moka jól ismert határtalan és vidám színpalettájáról, míg a rozsdamentes kávéfőzőkre specializálódott Vev Vigano termékcsaládja inkább a kecsesebb és elegánsabb főzőkben hívőket célozza meg. Egy Vev-Viganót már 59 dollárért (13.225 forint) is lőhetünk az interneten, de a jobb darabokért ennek a dupláját is elkérhetik.

A Bellmannál állítólag a CX-25-ös típusú cappuccino készítőbe érdemes befektetni, míg az argentín Volturnonál nagyjából hasonló minőségű kotyogósokat gyártanak, mint a Bialettinél, ahol ahhoz képest, hogy a világ első kotyogósát ők dobták a piacra, nem szálltak el az árakkal. Például egy, az olasz válogatott kék színében pompázó, kis méretű, azaz három csészényi kávét lefőző kotyogósért mindössze 24.90 eurót (7605 forint) kérnek. Nézze meg a galériában, hogy milyen formákban főzzük a kávét lassan 80 éve!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra