Torrentezni ciki, ha egyszer ingyen is hallgathat zenét legálisan

A zeneipar hanyatlásáról már sokan, sok helyen megemlékeztek. Ma már senki nem vesz CD-t, ami igazából azért nem meglepő, mert a zenehallgatási szokások is megváltoztak, a legtöbben számítógépről, telefonjukról vagy MP3 lejátszójukról hallgatnak zenét. CD-t leginkább még a rajongók vásárolnak, abból is a limitált kiadások vagy valamilyen extra tartalommal rendelkezők a népszerűbbek. Egyre nő viszont az online értékesítés, és szerencsére már itthon sem kell sokat áldozni arra, hogy legálisan tudjon zenét hallgatni, ezzel is támogatva legkedvesebb előadóját vagy zenekarát. Meg persze saját magát, ha a későbbiekben is szeretne újabb lemezeket kedvencétől.

Azt már tudjuk, hogy az online rádiókból kedvenc előadói megélni sem fognak, nemhogy új lemezt készíteni; és azt is, hogy a torrentezés már egyáltalán nem menő, úgyhogy itt az ideje fizetni a zenészeknek. Ne aggódjon senki, mert mindezt már egész minimális havi összegből is megúszhatja. 

Sajnos a magyar zeneletöltő oldalak többsége nem igazán felhasználóbarát, hiszen semmilyen plusz szolgáltatást nem nyújtanak, pedig a digitális zeneletöltésnek pont a kényelem lenne a lényege. Például az, hogy ha már egyszer megveszi legálisan, akkor azt tényleg birtokolhassa, ugyanúgy, ahogy egy CD-t is elő tud venni 5 év távlatából a polc mélyéről. Itt is elvárható lenne egy "virtuális polc", azaz hogy az egyszer megvásárolt zenéjét tudja hol tárolni, ne kelljen az például CD-re kiírni. Ehelyett most kifizeti, van két napja, hogy letöltse, majd vegyen még hozzá CD-t/winchestert/pendrive-ot/DVD-t, arra másolja, és azon tárolja.

Stream vs letöltés

A letöltés a legtöbb ember által ismert folyamat, de azt kevesen tudják, hogy ennek is két verziója létezik.

Az egyik, amikor megvásárolja a dalt, DRM-mentes zeneszámokat kap, ezáltal bárhova másolhatja, kiírhatja CD-re, magával viheti pendrive-on. A DRM egyébként az angol Digital Rights Management rövidítése, ez teszi lehetővé a digitális mű azonosítását, felhasználásának szabályozását, ezzel együtt másolásvédelmét.

A másik verizó, amikor DRM-mel ellátott zenét kap a pénzéért, ilyenkor arra készüljön fel, hogy ezeket a file-okat csak bizonyos készülékeken tudja használni (például csak azon a laptopon, amire letöltötte), sőt havi díjas szolgáltatások esetében arra is figyeljen, hogy ha egyszer meggondolja magát és mégsem veszi igénybe az előfizetést, akkor azokat a dalokat vagy lemezeket, amiket eddig letöltögetett, nem fogja tudni hallgatni az előfizetés megszünésével.

Stream esetében nem tölti le a dalokat, de ugyanúgy hallgathatja őket internethozzáférése segítségével. Így nem foglalnak helyet a gépén, mindig kéznél vannak, viszont ha nem olyan gyors, vagy korlátos internetcsomagja van, esetleg épp olyan helyen tartózkodik, ahonnan nincs nethozzáférése, akkor ez nem biztos, hogy a legjobb választás. Erre az eshetőségre létezik a legtöbb streamnél az offline mód is, vagyis úgy is eléri a dalokat, hogy közben nem csatlakozik az internetre. Így már több helyet foglalnak a készüléken, de korántsem annyit, mintha MP3-ban tárolná őket. Ha tehát tetszik önnek egy album, fogja és otthoni wifin keresztül elérhetővé teszi offline üzemmódban a telefonján, így már nem kell törődnie a korlátos mobilinternet előfizetéssel, nyugodtan hallgatja zenéit anélkül is az utcán, vagy útközben.

Spotify

Már Magyarországról is elérhető a Spotify, aminek az egyik legnagyobb előnye, hogy ingyenesen is lehet közel teljesértékűen használni. Persze ha így hallgatja, akkor néha kaphat reklámot,  de még így is sokkal jobban jár, mint egy átlagos rádióval. Telefonján kedvenc előadója dalait hallgathatja véletlenszerűen, vagy válogathat előre, akár más felhasználók által készített listákból is. Természetesen saját kedvenc előadójának dalaiból is készíthet listát is, vagy választhat valamelyik rádióból, bár ott viszont készüljön fel, hogy néha belekeveredhet egy-egy olyan dal is, ami kicsit kilóg a többi közül. Itt egyébként több olyan előadót is megtalál, akiket például a Deezeren nem, így hallgathat Metallicát és Led Zeppelint is, bár például Toolt, AC/DC-t vagy Rammsteint sehol sem fog találni. 

000 DV1432461
Jonathan Nackstrand

Számítógépén vagy tableten is használhatja ingyenesen, ha pedig havonta 4.99 eurót, azaz nagyjából 1500 forintot rászán, akkor nem kell elviselnie a reklámot, nem véletlenszerűen hallgathatja az előadókat vagy a lemezeket, sőt le tudja tölteni kedvenc lemezeit és dalait és offline üzemmódban is tudja hallgatni őket, azaz nem kell hozzá internetkapcsolat, így bárhol elérhetőek lesznek a kedvencei.

Deezer

Sokan a Telenor sajátjaként gondolnak a Deezer streamingszolgáltatására, pedig ez korántsem igaz, hiszen nemcsak telenoros előfizetők, hanem bárki számára elérhető. Ugyanakkor némely Telenor-előfizető a Smarttarifa Extra csomagjában megkapja a Deezer Premium szolgáltatást is. Sőt, nagyjából hasonló feltételekkel, mint a Spotifiy-t, most már ezt is tudja ingyenesen használni, igaz ehhez ide is regisztrálni kell. Egyébként két csomag közül lehet választani, az egyiket csak számítógépén tudja használni korlátlanul, ez 1049 forintba kerül havonta. A Premium+ csomag nem sokkal drágább, 1499 forint egy hónapra, ezt viszont számítógépén és mobilján, sőt akár tabletjén is egyaránt tudja használni. Egyszerre három készüléket tud összekapcsolni és itt már azt is meg tudja tenni, hogy internetkapcsolat nélkül hallgatja kedvenc dalait.

Zene 24/7 – Korlátlanzene

A Vodafone előfizetők „házon belül” a Zene 24/7 szolgáltatásait élvezhetik. A lényege hasonló, mint az előzőeknek, tehát fix havidíjért korlátlanul hallgathatja kedvenceit. Itt viszont nem streaming szolgáltatásról van szó, hanem letöltheti a dalokat, amiket internetkapcsolat nélkül is hallgathat. Ebben a szolgáltatásban DRM-mel ellátott dalok tölthetőek le, ezeket addig hallgathatja, amíg a havi 2000 forintba kerülő előfizetése él. Lehetősége van arra is, hogy darabáron töltsön le úgy dalokat, hogy azokon már semmilyen másolásvédelem nincs, azaz megveszi és oda másolja, addig, amíg csak szeretné. Ha egyébként is előfizető, akkor 50 és 100 forint közötti áron juthat hozzá így dalokhoz, ha nincs Vodafone Zenetár előfizetése, akkor 250 és 500 forintért szerezhet meg dalokat örökre. A másik csomag, amit választhat a Hallgass Hazait csomag, ez csupán 500 forintba kerül havonta, viszont rengeteg magyar zenét tölthet le telefonjára, számítógépére, tabletjére.

iTunes

Sokan istenítik az iTunes szolgáltatását, tény hogy egy olyan áruház, ahol mindent megtalál egy helyen, legyen szó zenéről, applikációkról, filmekről vagy könyvekről.

000 DV1432465
Jonathan Nackstrand

Filmet egyébként kölcsönözni is lehet, de maradjunk csak a zenéknél. Itt valósul meg az, amiről fentebb már szóltunk, vagyis hogy végre van értelme a regisztrációnak, hiszen ha egyszer megvásárol egy lemezt, agyonhallgatja, de mondjuk megunja, ezért letörli a gépéről (vagy netán szimplán elszáll a gép memóriája), majd néhány év múlva mégis újra szeretné hallgatni, akkor ezt gond nélkül megteheti. Nem úgy, mint mondjuk a Songonál, vagy a Dalok.hu-nál, ahol ehhez újra meg kell vásárolnia, hanem a regisztráció során létrejött felhasználói név alatt nyilvántartja a rendszer, hogy ön azért a dalért vagy lemezért már fizetett egyszer, így nem kell még egyszer. Sőt ez az, ami pluszt is ad az egész digitális letöltésbe, hiszen nem kell kiírnia CD-re, nem kell azon aggódnia, hogy hova rakta azt a pendrive-ot, amire másolta, mert itt meglesz, és míg egy sima eredeti CD is elveszhet, tönkremehet, elkallódhat, itt már nem kell ezen aggódnia. Egy buktató van, ha a zenekar úgy dönt, hogy mostantól mégsem árulja tovább az adott lemezt, de ez azért nem túl gyakori szokás, hiszen miért ne árulná bárki a világ egyik legnagyobb zeneáruházában a lemezét. Ha pedig mégis, erre kitalálták az iCloud felhő szolgáltatást.

Google Music

Az Androidos kütyükkel rendelkezők már nagyon várták, mikor indul el a Google Play áruház zenei része, ami 2013 októberétől itthon is elérhetővé vált. A Google streaming szolgáltatása, a Google Play Music a korlátlan hozzáférést biztosító szolgáltatás mellett vásárlást is lehetővé tevő oldal, először ingyenesen kipróbálhatja 30 napig, utána pedig 1950 forintba kerül havonta a streaming, a dalokat és lemezeket pedig darabáron töltheti le. Rádiót természetesen itt is tud indítani, valamint felfedezni mások kedvenceit, ajánlásokat is kaphat, sőt 20 ezer saját számot is tud tárolni, ami azt jelenti, hogy ha esetleg olyan zenét hallhat, ami nincs meg a rendszerben, akkor feltöltheti saját magának és beépítheti a lejátszási listájába. Itt is tudja offline üzemmódban, azaz internetkapcsolat nélkül is hallgatni a dalokat, így nem kell aggódnia a megnövekedett adatforgalom miatt sem. 

Dalok.hu

Szintén csak magyar előadók dalait tudja megszerezni, bár nem korlátlanul, mint a Hallgass Hazait csomagban, hanem darabonként külön-külön, amit vagy bankkártyával, vagy SMS-ben lehet fizetni. Ezért veszteség nélküli audioformátumban kapja meg a dalokat, azaz még az érzékeny fülűek se panaszkodhatnak a dalok minőségére. Itt másolásvédelem nincs, bár a file Audio Mark vízjelet kap, ami számunkra az oldalról nem derült ki, milyen célt szolgál. Az árak változóak, 130 forinttól 260 forintig találhat dalokat, ha az egész lemezt veszi meg, akkor persze olcsóbbra jön ki.

Songo

Hazai és külföldi előadók dalai között lehet válogatni, kicsit döcögősebben, mintha mondjuk az iTunes-t használná. Itt is dalonként vagy lemezenként vásárolhat, és bankkártyával vagy átutalással fizethet. Utóbbinál e-mailben kap egy bankszámlaszámot, oda utalja pénzt a hivatkozási azonosítóval, és csak akkor töltheti majd le a dalokat, ha odaért a pénz. Ettől kicsit fapados jellege lesz az egésznek, de persze, ha ez nem tetszik, ott a bankkártyás fizetési mód. Lemezeket egyébként 2490 forintos áron vehet, bár talál olcsóbbakat is, dalokat pedig átlag 200–250 forintos áron szerezhet be. Ami egyébként itt is és a Dalok.hu-nál is rendkívül bosszantó, az a teljesen felesleges regisztráció: hiszen ennek jobb helyeken épp az lenne a lényege, hogy kapjon egy felhasználói fiókot, amiben bármikor megtalálja a vásárlását ha éppen meg szeretné hallgatni. Ehelyett itt regisztrál, befizeti a pénzt, letölti a dalt - és kész, eddig foglalkoztak önnel. Ha véletlenül letörli gépéről, nem találja, hova mentette, ha ellopják a gépét, esetleg elszáll, amin tárolta, akkor veheti meg újra, ahelyett, hogy egy menüpontból esetleg szimplán megint le tudná tölteni. Ez eleve nem túl barátságos hozzáállás, tök felesleges hozzá még regisztrációval is fárasztani a júzert.

Zenecenter

A T-mobile-hoz közeli oldal igazából egy online rádió, vagyis csatornák közül lehet válogatni, esetleg egy új rádiót létre lehet hozni, hogy oda gyűjtse kedvenc dalait, amiket hallgathat telefonján, táblagépén vagy számítógépén. Saját lejátszási listát, vagyis rádiót sem annyira egyszerű létrehozni, mert ez a Zenecenter által létrehozott lejátszási lista, amihez megadható ugyan az előadó, a tempó, a stílus és a megjelenési év, de ettől még simán bekerülhet olyan, amit amúgy nem szeretne hallgatni vagy legalábbis nem ilyen sorrendben. A szolgáltatás egyébként egyelőre ingyenes a Telekom előfizetőinek egészen április végig, utána sem drága a 305 forintos havidíj. Ez azonban csak elsőre ilyen olcsó, az alkalmazást ugyanis kizárólag online üzemmódban lehet használni, így kalkulálja bele az árba a megnövekedett adatforgalmat is, vagy csak akkor használja, ha wi-fi hálózatra csatlakozott.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek