Tartaná az iratait egy kitömött bárányban?

A BD Barcelona Design egy akkora etikai határvonalat lépett át a Salvador Dalí ihlette bútorkollekciójának legújabb darabjával, hogy az már szinte szabad szemmel is látható. És hogy mi is ez? A XAI néven futó szekrény prototípusáról van szó, ami egy valaha boldogabb napokat megélt, vágóhídról beszerzett bárányból készült. Mondjuk, ki tudja, kell-e több egy háziállatnak annál, minthogy örök emléket állítson a szürrealizmusnak..?

A különleges bútorkollekció első darabja az 1972-ben készült ajak formájú dívány reprodukciója volt. Dalí és közeli barátja, Oscar Tusquets Blanca közös művét bő harminc évvel később lámpák és egyéb bútorok követték a limitált, ám mégiscsak ipari gyártásban, aztán nemrég piacra került a sorozat legújabb eleme is, ami a Xai fantázianevet kapta.

ATusquets Blanca által tervezett mű lényegében nem más, mint egy kitömött bárány, aminek hátára egy kerek fatányért, a hasüregébe pedig egy fiókot helyeztek el, míg patáit rokokó bronzlábakra cserélték. Az ötlet Dalí egy 1942-es festményéből (Interpretation Project for a Stable-Library) származik, amin egy hasonló sorsra jutott bárány látható.

A Gala Salvador Dalí Alapítvány jóváhagyásával a BD Design 21 birkaszekrényt dobott piacra: 20 fehér és egy különleges, fekete változatot. A cég ajánlása szerint mindegyik darab különálló műalkotás, ha másért nem, hát a bárányok hajszálnyit eltérő külseje miatt. A 21 állatot egy párizsi vágóhídról szerezték be, majd egy olyan preparátor gondjaira bízták, aki annak idején intenzíven tartotta a kapcsolatot Dalíval. Maison Deyrolle számtalan kitömött állatot, medvéket, oroszlánokat és hattyúkat is készített korábban a művész számára.

A kollekció fehér darabjai 36 500 euróba, vagyis 11,3 millió forintba kerülnek, míg az egyedülálló fekete bárányszekrényért kétszer ennyit kérnek. Bárhogy is, a szürreális élmény megfizethetetlen.

Oszd meg másokkal is!
Menő! (940) (1228) Ciki!
Mustra