Csövet vagy agyagot a növények alá!

A növénygondozási praktikák száma a kertészeti szaklapoknak és az online tanácsadásnak hála végtelen: keverhet hamut vagy kávézaccot a földbe, vagy próbálkozhat tojáshéjjal és banánhéjjal az erősebb gyökérzetért. A macerás házi babonákkal ellentétben mi mégis inkább két olyan alternatívát mutatunk, melyet mi is használunk, és amik bizonyítottan segítik a növényt a természetes fejlődésben. Ismerje meg a gyökéritatót és az agyaggolyót!

Mi az a gyökéritató?

A gyökéritató egy vegyszer nélküli, magas ásványanyag- és humusztartalmú tápcsövecske, ami katalizátorként segíti a növény természetes fejlődését. Kinézetre hasonlít a szarvacskatésztára, ami nem véletlen: alagútszerű alakjának köszönhetően együttesen képes biztosítani a gyökérkörnyezet levegőztetését, a kellő tápanyagforrást és a vízmegtartást is, méghozzá hosszú távon. A magyar találmány éppen ezért innovációnak számít a piacon, mivel nincs a világon még egy olyan termék, ami ilyen hatékonyan, ráadásul egyszerre biztosítaná ezt a három feltételt.  

Külsőleg nem véletlenül hasonlít annyira a szarvacska tésztára.
Külsőleg nem véletlenül hasonlít annyira a szarvacska tésztára.Dívány.hu

Lakópark a növény alatt

Ha a növény ültetésekor kerül egy kis gyökéritató is a földbe, tulajdonképpen egy mesterséges, bacilusokkal teli ‘lakópark’ jön létre az ott leledző baktériumok és a gombák számára. A gyökéritató azért is formabontó találmány, mivel a növény táplálásával szemben inkább a baktériumokat aktivizálja. A mikroorganizmusok életfeltételeinek javulásával, a gyökér környezetében való életműködésükkel a növény táplálkozását segítik, a gyökerek így a nedvesség irányába törekszenek. A vízraktározó csövecskékbe belenőtt gyökerek gyökérszőrein keresztül épp ott lehetséges a tápanyagfelvétel, ahol a legaktívabb a talajélet. 

Az eredmény? Növényfajtától függően hamarabb kialakul és megkezdődik a baktériumok, a gombák és a növény közötti együttélés hatékony táplálkozási rendszere. Telepítés után a növény saját tartalék energiáit használja fel a gyökeresedéshez, a hajtások megindításához, a talajélet mikroorganizmusaival való kapcsolat felvételéhez. A gyökérváladékból kibocsátott szénhidrátok a mikroorganizmusok egyik energiaforrása.

A gyökéritatóval ültetett növénynek nincs szüksége, hogy felélje tartalékait: energiáit nem kell a mikroorganizmusok élettevékenységének gerjesztésére fordítania. Az intenzív talajélet a csövecskékben már korábban kialakul, a növény így időt nyer, és megtakarított energiáját a hajtásfejlődésre fordíthatja. A több hajtás megnövekedett fotoszintetizáló levélfelületet eredményez, ami jelentős energiafelvételhez juttatja a növényt. A növény nem más, mint egy biológiai naperőmű. Ha energiát takarít meg a növény életműködése során, akkor az a terméstömeg-többletben is jelentkezik. 

Hogyan működik?

A gyökéritató elhelyezésére nincs meghatározott séma, a rudacskákat véletlenszerűen kell a földbe szórni, így a felfele álló csövecskék megtartják a vizet és fokozatosan oldják ki a tápanyagot, míg a lefelé álló alagutak a talaj és a növények gyökérzetének levegőztetését biztosítják. A csövek magukba szívják a vizet, aminek köszönhetően a növény a nyári szárazságban is képes tovább fejlődni a cellákban rekedt vízmennyiségnek köszönhetően. A mikroorganizmusok túlélési esélyei is magasabbak.  

Víztakarékosság

A gyökéritatóval kezelt növények gondozásához feleannyi víz szükséges, mint általában, mivel az alagútszerű formának köszönhetően a rudacska képes megtartani a vizet. Kísérletek szerint a gyökéritatóval kezelt növényeket akár egy hétig is magukra lehet hagyni, mivel az öntözésigényük jelentősen lecsökken.  

A baloldali növény orchideaföldben, a másik gyökéritatóval elkevert orchideaföldben nevelkedik. A különbség szemmel látható.
A baloldali növény orchideaföldben, a másik gyökéritatóval elkevert orchideaföldben nevelkedik. A különbség szemmel látható.Dívány.hu

A növény, mint biológiai naperőmű 

A dísz- és szobanövényeket lehet - és általában szokás is - vegyszerekkel kezelni, viszont ha  vegyszermentes paradicsomot, paprikát, konyhanövényeket szeretne termeszteni és fogyasztani, inkább a gyökéritatóval próbálkozzon. A muskátlit és az orchideát valóban fel lehet turbózni vegyszerekkel is, a gyümölcsök és zöldségek íze viszont teljesen megváltozik a mesterséges beavatkozás hatására: a saláta például a levelében tárolja az esetlegesen túladagolt tápot, ami utána veszélyes, ha az ember szervezetébe kerül. A gyökéritató nem vegyszer, hanem ökogazdálkodásban használható bioanyag: fokozatos tápanyagleadásra képes, két három év alatt bomlik le a talajban.

Agyaggolyók

Az agyaggolyó, más néven agyagkavics egy szintén természetes anyagból készült, ökologikus termék, mely a gyökérzet oxigén áteresztéséért és megfelelő vízellátásáért felelős. Mivel a golyók alakjuk miatt nem tömörödnek, állaguknak köszönhetően pedig se nem penészednek, se nem rohadnak, ezért a gyökérzetet kellően szellősen, levegősen tartják, ami megfelelő közeget biztosít a gyökérzet terjeszkedéséhez. Az előző alternatívához hasonlóan az agyaggolyóknak is erős a vízmegtartó képessége, ezért a ritka öntözés és az esetleges esőhiány sem okozhat gondot a növényeknek. A golyók egyenletesen veszik és adják le a nedvességet, valamint a gyökéritatóhoz hasonlóan szintén alkalmas felületet biztosítanak a baktériumok megtelepedéséhez.

Agyagkavicsokat hidrokultúrás növénytermesztéskor, kaspós virágok, balkonládák és virágágyások takarására használnak. Általában irodák, szállodák, orvosi rendelők használják az agyag granulátumos technikát, de akár otthon is kísérletezhet vele. 

Mi az a hidrokultúrás növény?

A hidrokultúrás növény annyiban tér el az átlagostól, hogy nem földben, hanem agyag granulátumban nevelkedik. A növényt kiszedik a földjéből, a gyökérzetből kimossák a megragadt földdarabokat, és agyaggolyóba ültetik, amire végül vizet engednek. Szinte minden földben nevelkedő növényt át lehet alakítani hidrokultúrássá.

Hogyan működik?

Az agyaggolyó használata sokkal macerásabb, mint a gyökéritatóé: használat előtt át kell öblíteni a kavicsokat, hogy eltávolítsa a közéjük szorult homokot és esetleges maradványokat, a gyártók a pH-szint méregetését is ajánlják. A golyókat foszfor- vagy salétromsav oldatban tanácsos áztatni egy éjszakát – sok sikert, akinek erre van ideje otthon, na meg vegyszerparkja. Ezután - a gyökéritatóhoz hasonlóan - az agyagkavicsot is az ültető közegbe kell szórni, néhány centiméter vastagon, ha pedig átültetne, külön jó pont, hogy az agyaggolyó újrahasznosítható és nem szennyezi a környezetet. 

Íme egy agyaggolyós közegben nevelkedett növény, beépített vízmérővel.
Íme egy agyaggolyós közegben nevelkedett növény, beépített vízmérővel.Dívány.hu

Az agyaggolyókat költséghatékonyságuk miatt is szeretik: bár beruházása először komolyabb befektetést igényel, későbbi fenntarthatóságának egyszerűsége miatt megtérül az ára. Az agyag granulátumban nevelkedő növényeket például nem kell többet átültetni, de víztakarékosságuk sem utolsó szempont.

Nincs hozzáadott tápanyag

Az agyaggolyó előnye, hogy levegőztet és segíti a vízmegtartást, ugyanakkor nem tartalmaz semmiféle tápanyagot és ásványanyagot, így a teljes hidrokultúrás növényeknél időnként tápoldattal és olyan speciális műtrágyával kell ezt pótolni, ami hat hónapon keresztül folyamatosan tápanyaggal látja el a növényt. Ezzel szemben a gyökéritató esetében tápoldatozás nélkül is fejlődik a növénynek nem csak gyökérzete, hanem levele és virága is.  

Macerás

Sajnos, ha túlégetik az agyagkavicsot gyártásuk során, akkor vízfelvételük korlátozott.  A gyártók szerint vízmérce segítségével érdemes figyelni, mennyi vizet kell, vagy épp nem kell adni, amit minden növény esetében azért elég macerás folyamatosan ellenőrizgetni. A vizet a felszíni granulátumra kell önteni addig, amíg a vízmércén jelölt optimális mennyiséget el nem éri. Az agyag granulátumban nevelkedő növényeket elegendő hetente, maximum 10 naponta öntözni, így nem baj, ha sokáig magukra hagyjuk őket. Ha a vízmérce vízhiányt jelez, akkor sem kell aggódni: az agyaggolyók megszívják annyira magukat vízzel az öntözéskor, hogy a következő 4-5 napban még van mit fel tudjon venni a növény.

Saját tapasztalataink viszont nem túl jók az agyaggolyóval kapcsolatban, inkább dísznek jó a föld területén: bár a golyócskák üreges belsejüknek köszönhetően jól oszlatják a vizet, nekünk pont a túlzott vízmennyiség miatt pusztult el nem egy hidrokultúrás növényünk. Igaz, hogy rendes földben sem lehet - legalábbis nehezebb - megállapítani, mikor van kiszáradva vagy túlöntözve a növény, az agyaggolyók esetében viszont nem sikerült áthidalni ezt az akadályt.

Árak

A termékek árait táblázatszerűen foglaljuk össze, a végösszeg kiszerelésenként változó. 

Termék Kiszerelés                         Ár                                        
Gyökéritató                              70 g  88 forint
    400 g  388 forint
    5 kg  3880 forint
Agyaggolyó  5 l  650 forint
    50 l  4890 forint

Ha a gyökéritató keltette fel az érdeklődését, a termék hivatalos weboldalán még több elvégzett kísérletről és az önhöz legközelebbi árusítóhelyek listájáról is tájékozódhat, de megrendelheti akár online is. Agyaggolyókat is rendelhet interneten keresztül, például innen, de mielőtt nekiállna, érdemes jobban belemélyedni a hidrokultúrás növénygondozásba. Ha esetleg már próbálta az általunk ajánlott módszer valamelyikét, kérjük írja meg nekünk tapasztalatát e-mailben!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek