no

Tudja már, hova megy síelni? Segítünk!

A téli utazások mi másról is szólhatnának, mint a síelésről. Sokaknak megvan a jól bejáratott helyük, ahova évek óta visszajáró vendégként mennek ilyenkor, de szemezgettünk az ismert és az eldugodtabb síparadicsomok kínálatából is, hogy segítsünk azoknak, akik még nem tudják, merre induljanak. Olyan alternatívákat kerestünk, amelyek a lehető legtöbbeknek megfelelnek: a legolcsóbbtól egész a luxuskategóriás szállásokig feltérképeztük, mennyibe kerül egy hét a legjobb sípályák mellett. Kattintson, ha érdekli, hogyan jöhet ki a legolcsóbban, illetve - ha pénztárcája engedi -, hol pihenheti ki burzsuj körülmények között az egész napos siklást. 

Franciaország – Montgenévre

Az olasz-francia határhoz közeli síterep az olcsóbb, turisták által nem annyira ismert, ellenben családbarát pályák egyike, és kiváló választás nemcsak kezdőknek, de haladóknak is (bár aki adrenalinfüggő, és a fekete pályákon szeret suhanni, annak nem a legideálisabb választás). A családok mellett baráti társaságoknak is kiváló úticél lehet, szállást pedig nagyon egyszerű találni, csak menjen fel Montgenevre weboldalára, ahol többféle szállástípus között válogathat. Itt pedig a kimondottan csoportoknak szóló, speciális ajánlatok között gyakorlatilag mindent megtalál a szálláson felül is. Például transzfert a torinói reptérről (már ha olyan irányból érkezik, hogy az útba esik), sílift bérletet, de még a felszerelését is biztosítják, sőt étkezést is kérhet, miközben segítenek egyéb programokat szervezni vagy oktatót találni. Egy hétre mindez 435 fontba (valamivel több, mint 150 ezer forintba) kerül (ha étkezést is kér, akkor 585 font, ebben a reggeli és a vacsora van benne.)

Franciaország   –  Courchevel

Courchevelben találtuk az egyik legdrágább hotelt, a Les Suites de la Pointière-t. A Három-völgy szívében található (ez a világ legnagyobb síterepe: 650 km), 175 felvonóval és 320 kijelölt pályával, ahol önfeledten síelgethet. Mondjuk azért arra nagyon vigyázzon, hogy ne tévedjen el, ekkora terepen bármi megeshet, szóval mindenképpen legyen önnél mobiltelefon! Komolyra fordítva a szót, nagyon valószínű, hogy egy hét nem is elég itt arra, hogy kipróbálja az összes pályát, úgyhogy mi lenne, ha meghosszabbítaná a kikapcsolódást mondjuk legalább három hónapra?! Na, ugye, hogy nem hülyeség! Ha abban a helyzetben van, hogy ezt a megoldást választhatja, nyilván a luxushotel árai sem fogják a földhöz verni: januárban a legolcsóbb 55 négyzetméteres első emeleti lakosztály 1700 euróba (kicsit több mint félmillió forintba) kerül EGY! napra, de nyilván ezt még lehet fokozni: a 450 négyzetméteres apartmant napi 15 ezer euróért (négy és fél millió forintért) tudhatja magáénak, és ebben az árban nincsen benne a idegenforgalmi adó (de ezen nem fog múlni, nem több, mint 1-2 euró). Ha ezek után csak gyönyörködni akar, nézze meg a komplexum fotóit itt

457372279
Michel Cottin

Ausztria – Söll

Lehet nem annyira híres, mint mondjuk Murau vagy más, sokszor drága síterep, de legalább olyan jó lehet Söll is. Maga a város is kellemes kikapcsolódást nyújt az egész napos síelés után, már ha nem fárasztja le magát eléggé. Egyébként Söllből síbuszok járnak a pályához, amiket akár ingyen is igénybe lehet venni, ha megfelelő csomagot választ. Például mehet a Sport Mayr szállóba, ahol januárban 419 euróért, azaz 125 ezer forintért kaphat szállást 7 éjszakára két ágyas szobában. Ebben az árban már benne van a síbusz is, a sílift bérlet, valamint a wifi a szobában.

Ausztria – Arlrberg régió

Szerencsére nem kell Franciaországig utaznia, hogy egy kis luxust szagolhasson, elég ha Ausztriába, az Arlrberg régióhoz autózik. Itt csak 94 felvonó és 340 kilométernyi pálya van, de azért valahogy itt is el lehet tengetni pár napot. És hogy úgy érezze, még spórol is, egyetlen síbérlettel használhatja az összes sípályát, ami azt jelenti, hogy mind az öt településen (Lech, Zürs, Stuben, St. Christoph és St. Anton), amelyek között ingyenes síbuszjáratok repítik a síelőket egyik pályától a másikig. Ezen a parádés helyen az Aureliót ajánljuk, ahol potom 850 eurótól (253 922) már foglalhat szobát. Azért persze itt is elkölthet egy kisebb összeget a nagyobb, 16 személyes apartmanra, ha nincs hová tennie 18 ezer eurót (közel 5,4 millió forintot).

ski

Szlovákia - Jasna

Chopok mindig is közkedvelt cél volt a magyar síelők körében, hiszen megbízhatóan jó színvonalat adnak a pályái, ráadásul folyamatosan újítanak, modernizálnak, és nem mellesleg nincs is nagyon messze. Jasna olyan választás, amit a kezdő síelők mellett azok is élvezhetnek, akik már rutinosabbak, ráadásul ki lehet fogni olyan csomagokat, amik igen kedvező áron kínálnak síelési lehetőséget egy hétre. Ilyen például a három csillagos Hotel Srdiecko, akiknél 1006 euró egy hét személyes szoba, azaz kábé 300.000 forintból két főre, hét éjszakára kapnak szállást, félpanziós ellátást, síbérletet. Ez már így is elég kedvező, de akkor még erre jönnek olyan extrák, hogy naponta három órát lehet használni a wellness részleget, valamint hogy egy 3-6 év körüli gyermek is mehet ingyen (igaz ő nem kap síbérletet, de a szállás neki is biztosított).

Sajnos itt nem találtunk elég drága szállást sípálya közelében, de ha önnek van tapasztalata, kommentelje majd ide a Facebook-oldalunkon!

Szlovénia - Vogel

Szlovénia is egyre népszerűbb a síelők körében, hiszen amellett, hogy egyre jobb sípályákon lehet egész nap száguldozni, önmagában is annyira gyönyörű, hogy egy-két napot akár csak arra is rászánhat, hogy sétáljon és gyönyörködjön a környékben. Vogel kezdőknek és gyakorlottabbaknak egyaránt jó választás, ráadásul egy másik síközpont, Kobla sincs  messze, tehát oda is átmehet, ha változatosságra vágyik. Családdal vagy barátokkal, sőt még csajos programnak is talál csomagajánlatokat. Egy családi csomag például  úgy néz ki, hogy 7 éjszaka esetén 262 euróba, azaz 78 ezer forintba kerül személyenként a sítúra, ebben az apartmanos szállás mellett a Vogel sícentrumba szóló jegy is benne van már, és egy welcome drinket is kap. 6 év alatti gyermeknek ingyenes a szállás és a síbérlet is, 14 évesig pedig 60% kedvezmény jár, valamint egy óra síoktatás és ajándék a gyereknek.

skii

Szlovéniában is igen gyér a választék ha luxus pályaszállást keres, van ugyan négy csillagos szálloda, de az eddig bemutatottakhoz képest azért ez nem az a kategória. A Špik Alpine Wellness Resortban egy hét 340 455 forintba kerül és ezért az árért cserébe ingyen wifit, műholdas tévét, fedett úszómedencét, szaunát, 2 fedett squash pályát és csak kedvezményes árú síbérletet kap.

Olaszország – Cervinia

Olaszországban is lehet viszonylag olcsón síelni, erre az egyik példa Cervinia, ami például egyetemistáknak lehet kiváló spórolási lehetőség, hiszen az EU egyetemein tanuló, 1984. 10. 31 után született diákok igénybe vehetik az Aosta egyetemi passzt: ez síbérletben és felszerelések kölcsönzésében is kedvezményt biztosít. A jogosultságot azonban elég szigorúan ellenőrzik, ezért foglalás előtt mindenképpen jól tanulmányozza át, mit kell magával vinni, vagy kérdezzen rá legalább e-mailben. Elég sok hotel kínál egyébként csomagokat, itt lehet tájékozódni árak, csillagok és preferenciák szerint. Olyan 500 euró, azaz 150.000 forint körül már lehet találni három csillagos hoteleket márciusban, 7 éjszakára személyenként, igaz ebben a síbérlet még nincs benne.

Olaszország – Cortina d'Ampezzo

Térjünk is vissza az igazi luxusra, az 1956-os téli olimpia helyszínére, Cortina d'Ampezzóra. A celebek által is kedvelt síparadicsom 115 kilométeres pályarendszerén 34 sílift van, a leghosszabb pálya 7,5 kilométer. Mégis a legjobb az egészben, hogy a sípályákat éjszaka kivilágítják, így ki lehet próbálni az éjszakai síelést is, ami hatalmas élmény! Bónusz: a felvonóállomások között minden 20 percben ingyenes síbuszok közlekednek. Szuper szállást kínál az Alpenroyal Grand Hotel Gourmet & Spa, egy hétre 892 178 forintért, persze ez csak egy szimpla kis 30 négyzetméteres luk, a 85 négyzetméteres VIP lakosztályért már 3,5 milliót kell perkálni. Jó hír, hogy ezért az árért szinte mindent ingyen kap cserébe (ami a szállodán belül használható), kivéve a spéci fizetős kábel csatornákat.

159691211
Christophe Pallot/agence Zoom

Svájc – Nendaz és La Tzoumaz 

Svájcról mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy olcsó. Ennek ellenére megpróbálunk segíteni, hogy úgy menőzhessen svájci síúttal, hogy közben ne üljön ki az arcára a gondterheltség az ára miatt. Vagy legalábbis ne olyan feltűnően. A rossz hír az, hogy síelni Svájcban drága. Viszont, ha már egyszer odamegy, akkor a körülményekhez képest kedvező árú szállást tudunk ajánlani. A titok nyitja annyi, hogy minél többen menjenek: legalább nyolcan vagy akár tizenketten, attól függően, melyik faház tetszik jobban. Az olcsó kategória Nendaz, ami nemhogy nem drága, egyenesen olcsó, miközben a képek alapján nagyon is megéri az árát: jól berendezett, szép helyen van, és még közel is fekszik a sípályához. A Chalet Merri olyannnyira luxus apartman, hogy még jacuzzizni is tudnak esténként a havas teraszon, mégis olyan olcsó a szállás (amíg nem foglalják le), hogy március végén az egész helyet 1999 fontért odaadják egy hétre, ami 8 személy esetén is kevesebb, mint 90.000 forintra jön ki. Igaz ebben nincs ellátás, sem síbérlet. Ha közben jól is akar lakni, van egy másik ajánlatunk is, nevezzük ezt a középkategóriának: egy olyan luxus faház, ami tényleg elképesztően menő, és sietnie is kell, mert már alig van hely. A bökkenő annyi, hogy összesen 12 ember tudja kivenni, és csak egyben lehet foglalni. Azt sajnos el kell mondanunk, hogy még így is 9.900 font egy hétre az egész, amit akárhogy osztottunk szoroztunk, nagyjából 300.000 forint egy főnek, de ebben benne van a szálláson kívül a minden napos reggeli, délutáni tea, napi pezsgőzés, és naponta egy négy fogásos vacsora is, korlátlan borfogyasztással. Ha mindezt összeadja, akkor ez nem annyira durva ahhoz képest, hogy milyen luxus a környezet, és ahhoz se, hogy egy svájci síparadicsomban mennyi lenne naponta ugyanez az ételmennyiség - az igazán korlátlan borozgatásról nem is beszélve.

Svájc – St. Moritz

A tzoumazi árak nem is tűnnek olyan elenyészőnek a St. Moritziakhoz képest. Az egyik legdrágább szálloda, a Kempinski Grand Hotel des Bains, 365 969 forintért kínál szállást egy napra/max. 4 fő. A legalább 88 négyzetméteres lakosztály felszereltségében annyi a pláne, hogy ennyiért a minibárból az üdítőket „ingyenesen” lehet elfogyasztani, kérdés, valóban megér-e ennyi pénzt, hogy nem kell a közeli boltba rohangálni kóláért. (Egyébként nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a patinás környezetben akárcsak egy hiperre vagy szuperre lelnénk.) A síparadicsomhoz 350 km pálya és 56 felvonó tartozik. A síterülethez tartozó települések: Celerina, Diavolezza, Maloja, Pontresina, Corvatsch, St. Moritz, Zuoz – a legnagyobb sícentrum pedig amelyik a legközelebb esik St. Moritz városához, Corviglia.

Tipp: a szállásokról, síbérletekről, időjárásról és még sok más hasznos dologról tökéletes áttekintést kaphat a sielok.hu weboldalról. 

Jó pihenést kívánunk!

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek