Így spóroljon a bevásárláson!

Amikor a múlt heti akciós listát készítettem, felvetődött bennem:   azon kívül, hogy olcsóbb termékeket vásárolunk, hogyan lehetne még lefaragni egy átlagos bevásárlás összegéből? Íme 10+1 hasznos tanács, hogy az elkerülhetetlen pénzköltéskor is spórolhasson!

stockfresh 282288 save-money sizeM

Amikor a múlt heti akciós listát készítettem, elmorfondíroztam:   azon kívül, hogy olcsóbb termékeket vásárolunk, hogyan lehetne még lefaragni egy átlagos bevásárlás összegéből? Megkérdeztem az ismerőseimet, akik között van szingli és családos is, hogy ők miképpen vészelik át a pénzszűke időszakokat, és milyen praktikákat vetnek be addig, amíg meg nem jön a következő fizetés. Meglepően sok, meglepően jó tanácsot kaptam, amit most megosztok, hogy önök se essenek pánikba, amikor már egy megveszekedett buznyákjuk sincs.

Készítsen heti tervet

Tervezze meg előre két hétre, hogy mi legyen a menü. Még jobb, ha mindezt a családdal együtt teszi, így legalább mindenki kívánsága teljesülhet. Ha kifogytak az ötletekből, fussák át az Alapkonyha cikkeit, biztosan találnak közöttük egyszerű, jó és olcsó recepteket! Ami még bevált: nézze meg a különböző ételkihordó cégek online étlapját, onnan is szuper ötleteket lehet meríteni, főleg, ha a nyugdíjas menüpontot nézegeti.

Írjon bevásárlólistát

stockfresh 1639407 shopping-list-with-basket-and-vegetables size

Miután elkészült a menüvel, foglalja össze, hogy milyen alapanyagokra lesz szüksége az ételek elkészítéséhez. Megúszhatja az édességek vásárlását is, ha minden héten süt egy süteményt, ráadásul ez sokkal olcsóbb, és nincsen benne tartósítószer sem. A bevásárlólista legfontosabb szabálya pedig, hogy miután ilyen jól előkészítette a dolgot, ragaszkodjon is hozzá: mindig csak azt vegye meg, ami a listáján szerepel. Hirtelen felindulásból soha ne tegyen semmit a kosarába, és éhesen se menjen shoppingolni, mert tudományosan bizonyított, hogy ilyenkor hajlamosak vagyunk többet (és sokszor felesleges dolgokat is) megvásárolni.

Minél ritkábban vásároljon

Ha meg tudja állni, hogy ne naponta/hetente menjen vásárolni,  a legjobb,   ha a lehető legritkábban teszi. Ez több szempontból is előnyös: spórolhat az üzemanyagköltségen, és biztosan kevesebbszer esik abba a bűnbe, hogy jaj-csak-még-ezt-hadd-vegyem-meg darabok kerüljenek a kosarába. Nagybevásárlást ráadásul amúgy is bevásárlólistával bonyolítunk, azt meg már az előbb levezettük, miért kell ilyet írni és ragaszkodni hozzá.

Hagyja otthon a gyereket

Kevés olyan szülő van, aki nemet tud mondani a gyereke kérésének/könyörgésének/hisztijének, ezért ha megoldható, jobb, ha egyedül megy bevásárolni. Így legalább lesz ideje mindent megvenni, és se egy gyerek nem pakolja tele a kosarát felesleges dolgokkal, se egy pasi nem húzza a száját azon, hogy miért kell már ennyit nézelődni...

Vágja ki a kuponokat

Már elmúlt az az idő, amikor csak átsiklott a szemünk az effajta akciók felett. Kuponnal vásárolni nem ciki, gyűjtögesse csak nyugodtan (akár meg is kérheti tehetősebb rokonait/barátait, hogy gyűjtsék önnek), és tartsa őket mindig a pénztárcájában. Soha nem tudhatja, hogy mikor lesz rájuk szüksége.

Akciósból többet

Igyekezzen elkülöníteni valamennyi pénzt a váratlan akciók számára. Hasznos például, ha követi a hetente jelentkező akciós listánkat, és nyugodtan vásároljon be a lefagyasztható és a sokáig elálló, tartós élelmiszerekből. Ha tényleg jó akciót lát, nyugodtan tankoljon fel az adott termékből, és ne várja meg, hogy többet keljen érte fizetni!

Nem ciki a lejáró szavatosságú olcsóbbat választani

Az épp aktuális akciók mellett a boltok rendszeresen leárazzák azokat a termékeiket is, amelyeknek nemsokára lejár a szavatossága. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az étel akkor azonnal meg is romlik, de a gyártó/forgalmazó köteles ráírni az élelmiszer ajánlott fogyaszthatóságának határidejét (amit egyébként még így is jókora ráhagyással állapítanak meg).

Keresse a fajlagos árat

Ahogyan azt már többször is megírtuk, a hiperek szeretik megtéveszteni a vásárlókat azzal a trükkel, hogy a nagyobb kiszerelésű terméket, amelynek így olcsóbbnak kéne lennie, valójában drágábban kínálják, illetve hogy időnként az akciós termék drágább, mint a nem akciós. Ezért minden esetben olvassa el a különböző kiszerelésű termékek egységenkénti árát, és hasonlítsa őket össze.

Számolja ki, mennyit fog fizetni

Nálam az vált be, hogy amikor kipakolom a szalagra a kosaram tartalmát, megbecsülöm az összárat. Így, ha véletlenül a kasszás elüt valamit, azonnal tudok reagálni, és nem kell később visszacaplatni a blokkal a kezemben. Persze akkor is érdemes gyorsan átfutni a blokkot, ha elsőre minden rendben lévőnek tűnik, mert utólag már elég kevés helyen fogadnak el effajta reklamációt.

Fűszert az ablakpárkányról, kertből

Ne vegyen cserepes fűszernövényeket a hipermarketekben drágán, inkább a Dívány Életmód blogjának segítségével sajátítsa el könnyen és egyszerűen az otthoni konyha  kertészkedés minden csínját-bínját. Így akár az erkélyen, virágládában is lehet saját konyhakertje, az így termesztett fűszerek (sőt akár zöldségek, gyümölcsök) pedig nemcsak hogy jobb ízűek, de olcsóbbak is! Ha nincs erkélye, vagy nagyobb terepre vágyik, szerezhet magának akár egész konyhakertet is: a Millenárison például ingyen adják a parcellát.

+ 1: mindig hordjon magánál bevásárlótáskát

Környezetkímélő, trendi és gazdaságos is, ha mindig van önnél bevásárlószatyor. Ezzel nem kevést pénzt tud megspórolni, és az idegeskedést is elkerülheti,  mert többet nem kell azon aggódnia, hogy leszakad a műanyag zacskó füle, vagy a kilukad valahol.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra