100 forintba se kerül a saját gyártású háziszappan

Kilencvenöt forintból és tizenöt perc ráfordítással lehet elkészíteni a háziszappant – ami nemcsak tisztálkodásra használható, de ruhák tisztítására is ideális mosószer.

A Creativiky műhelyében, jártunk hogy megtanuljunk szappant készíteni és megmutathassuk önöknek is!

stockfresh 1058897 handmade-soap-and-brush sizeM

Először kicsit tartottunk tőle, hogy nem fogunk megbirkózni a feladattal, de hihetetlen módon – csekély kézügyességünk ellenére is – remek szappanokat készítettünk. A folyamat borzasztóan egyszerű, és egyáltalán nem időigényes: körülbelül 20 darab szappant 15 perc alatt(!) készítettünk el. Ellenben ajánlott észnél lenni, mert olyan anyagokkal dolgozunk, amelyekkel nem árt az óvatosság.

Amire szüksége lesz kb. 16 darab szappan elkészítéséhez

Egy hosszú ujjú felső, kötény, védőszemüveg, konyhai mérleg és vékony kesztyű.

  • Lúg, azaz nátrium-hidroxid: 900 g, 1400 forint.
  • Lúgoldó edény: 1500 ml, 500 forint (hőálló, száz fokig sav-/lúgálló, cseppmentesen zárható műanyag flakon).
  • Különböző olajok, szappantól függően (folyékony, szilárd olajok, viaszok). A leggyakrabban használtak és legolcsóbbak a repce-, olíva- és napraforgóolajok.
  • Egy-két evőkanál színezőanyag (bármilyen természetes színezőanyag, ami lehet ételfesték, de akár pirospaprika is).
  • Pár csepp illatosító (bármilyen természetes illóolaj), ötszáz forinttól már kaphatóak.
  • Desztillált víz, az ötliteres kiszerelés körülbelül 600 forintba kerül.
  • Szilikonforma.
  • Pipetta, kb 20-40 forint.

    Ennyire egyszerű elkészíteni

    A legelső dolog: engedjen a csapba annyi vizet, amennyi a lúgoldó edény falának háromnegyedéig ér. Ez azért fontos, mert a lúgos víz gyorsan felforrósodik és megégetheti vele magát. Ha a vízzel megvan, mérjen ki 138 g lúgot és 360 g desztillált vizet, majd a kettőt óvatosan öntse össze a lúgoldó edénybe. Ezután az edény tetejét csavarja rá a dobozra, de vigyázzon, nem szabad szorosan rázárni, hogy a reakció során felszabaduló gázok miatt ne robbanjon fel! Helyezze bele a hideg vízbe a flakont, és hagyja benne addig, amíg langyos nem lesz a lúgos oldat. Amíg a lúg kihűl, mérje ki a zsiradékokat: 250 g kókuszvaj, 250 g pálmavaj, 250 g olívaolaj, 250 g napraforgóolaj (a lényeg, hogy mindig 1000 g körül legyen a kimért zsiradék összmennyisége).  Ezt keverje össze a lúggal (pudingos állaga lesz), és öntse a szilikonzsírral kikent formába a masszát. Ilyenkor nincs más teendő, mint várni négy hetet, hogy használhassa saját házi készítésű szappanját.

    Ha színes, illatos szappant szeretne, a pudingos masszát válassza szét két flakonba 2/3-1/3 arányban, és az egyik flakonba kanállal tegyen annyi színezőt amennyi jólesik, majd a kis pipetta segítségével csöppentsen 8-10 csepp illóolajat az egyveleghez és botmixerrel keverje össze. Ezután öntse a szilikonzsírral kikent formába a szappan-kezdeményt és várjon pár hetet, amíg a szappan használható lesz.

    De miért kell várni egy hónapot?

    Egyrészt a szappanosodási folyamat ennyi ideig tart. Ez alatt az idő alatt a szappan túl lúgos ahhoz, hogy ne szárítsa a bőrt. Másrészt a szappan négyhetes korára érik meg rendesen: ekkorra elég kemény lesz, rendesen habzik, nem fogy el két nap alatt, és nem ázik szét használat közben.

    Így kell tárolni

    Egy hónapon keresztül szobahőmérsékleten, sötét, jól szellőző helyen jól szellőző dobozban kell tárolni. Ez azért fontos, mert sötétben nem veszít a természetes/fényérzékeny színezék a színéből. A jól szellőző doboz meg a párolgás miatt lényeges: a szappanból párolog a benne levő víz, aminek valahogy el kell távoznia. A legjobb erre egy papírdoboz kilyuggatva, amit tárolhat a szekrény tetején vagy az ágy alatt is.

    Olcsó és természetes

    Körülbelül 1500 forintból kihozható körülbelül tizenhat darab szappan, tehát egy darab nagyjából 95 forintra jön ki. Ebből a (színezetlen) szappanból ráadásul nyugodtan készíthet mosószert is.

    Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket aFacebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek