Megtaláltuk a legjobb tormát!

A húsvéti asztalon a sonka és a tojás mellett a torma is mindig helyet kap – persze, nem mindegy, hogy milyet, mert hiába a díszes csomagolás, ha egyszer a termék benne ehetetlen. Nem árt tudni, hogy mennyire csípős, ecetes, tejszínes, majonézes vagy éppen keserű a sonka mellé adott torma, így a Dívány csapata tesztelte. Feltérképeztük, hogy mennyire számít a külcsín, és hogy a piaci, kimért, vagy az üveges bolti a menőbb.

A legtöbben a sonka és a tojás mellé eszik a tormát, holott más húsokhoz is ízletes kísérő. Arról nem beszélve, hogy eredetileg gyógynövényként termesztették; kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz. Ez a gyógy-fűszernövény nagyon egészséges: tisztítja az orrot és a hörgőket, tehát tökéletes a felső légúti megbetegedések kiegészítő gyógyítására. Narancsbőr elleni kozmetikumokban is lehetne használni, mert vérkeringés felpezsdítésére is alkalmas; emellett zsírégető hatása van, sőt borogatás formájában még a reumára is tökéletes gyógyír. Stresszes életvitelűeknek fokozottan ajánlott a fogyasztása, mert csökkenti a vérnyomást és regenerálja az ereket.

A Dívány szerkesztőségére mindezek miatt rá is fért egy kiadós tormateszt, még szerencse, hogy legalább szeretjük is. Tizenkétféle tormát teszteltünk íz, ár, küllem és illat szempontjából, és az is fontos volt, milyen arányban tartalmaz a torma mellett különféle adalékokat a termék.

Piaci torma, a torma mennyisége nincs feltüntetve

A kóstolók egyöntetűen visszataszító szagúnak, rossz állagúnak és túl édesnek ítélték. Az egyik tesztelő szerint egyenesen „algaíze” van. Az ára meg húzós, 485 forint.

1,75 pontot sikerült elérnie a maximális öt pontból.

Vecsési torma, 36 százalékban tartalmaz tormát

Rossz, édeskés íze van, ami egyáltalán nem hasonlít a tormáéhoz. A szaga kellemetlen, és az állaga is érdekes: nem is kenhető, de nem is szálas.

A 200 grammos dobozka 276 forintba kerül.

Szintén 1,75 pontot sikerült elérnie a maximális öt pontból.

Koch Wasabi torma, a torma mennyisége nincs feltüntetve!

A legtöbbet ettől a tormától vártuk, de sajnos, csalódnunk kellett: zöld pép, illat és extra íz nélkül. Amolyan álwasabi, gyerekfogkrém színnel. Látványra pont olyan, mint a Wasabi – Mar, mint a mustár című francia filmben, de nem valószínű, hogy a Jean Reno alakította Hubert Fiorentininek ez ízlett volna annyira.

140 gramm 449 forint.

2,1 pontot kapott a maximális öt pontból.

Wasabi avagy vízitorma

A torma távoli rokona a wasabi, melyet vízitorma néven is ismerünk. A Volga és a Don környékéről származik, ma is az életerő jelképe azon a vidékeken. Innen hozták magukkal a honfoglaló magyarok. Ezt bizonyítja, hogy ebben az időben a Tormás személynév volt a fejedelmi családban. Igazi kelet-európai növény lett; az európai elterjedés a magyaroknak köszönhető, a mai napig sokat exportálunk belőle.

Koch almás torma, alma 60%; a torma mennyisége nincs feltüntetve

Hiába a magas gyümölcstartalom, mi jobban örültünk volna, ha inkább a tormatartalma ilyen magas. Ennek megfelelően a készítménynek inkább almás, gyümölcsös íze van, egyáltalán nem csíp, és finom az illata. Tehát igen finom, de tormának semmiképpen sem nevezhető.

A 110 grammos kiszerelés 349 forintba kerül.

2,25 pontot ért el a maximális ötből.

Univer csemege torma, 37 százalékban tartalmaz tormát.

Nagyon fehér a színe, és túlságosan pépes az állaga, ráadásul valami kellemetlen mellékíze is van. Az egyetlen pozitívuma, hogy helyes a csomagolása.

200 gramm 349 forint.

2,25 pontot ért el a maximális ötből.

Classic Hrean torma, 60 százalékban tartalmaz tormát.

A fentiek alapján az már eleve szuper, hogy ennek a terméknek végre több mint a fele torma. Az viszont már korántsem, hogy ennek ellenére se íze se bűze. Az illata nem rossz, úgyhogy ha reumás, ezzel nyugodtan borogathat. A legolcsóbb a teszteltek közül, 141 forint.

2,3 pontot ért el a maximális ötből.

Alföldi ecetes torma, a torma mennyisége nincs feltüntetve

Jó csípős, szép a textúrája, kellemes az íze, mégis mesterséges az illata (talán nem véletlen, hogy ezen sem tüntetik fel, hány százalékban tartalmaz tormát…)

A 160 grammos üveg ára 161 forint.

2,3 pontot ért el a maximális ötből.

Kiskunfélegyházi torma, a torma mennyisége nincs feltüntetve

Semmi extrát nem tudott mutatni, de legalább jó erős, és alkáli földfémes mellékíze van.

200 gramm 276 forint.

3 pontot ért el a maximális ötből.

Koch reszelt torma, a torma mennyisége nincs feltüntetve

Végre, igazi reszelt torma, bár úgy néz ki mint a reszelt sajt. Finom az illata, kicsit száraz, és nagyon csíp.

A 200 grammos üveg 325 forintba kerül.

3,25 pontot ért el a maximális ötből.

Koch extra erős torma, a torma mennyisége nincs feltüntetve

Ez az a torma, amelyik mellé nem árt bekészíteni egy százas zsebkendőt is: páran közülünk is megkönnyezték. Valószínűleg a magas pontszámokat nem az illata és az állaga miatt kapta, hanem mert rettentően csíp! Ha náthás, ne csak a sonka mellé egye!

120 gramm 372 forint.

3,6 pontot ért el a maximális ötből.

Koch Asztali torma, a torma mennyisége nincs feltüntetve

Nagyon finom az íze, jó az illata, és meglehetősen csípős. A sok jó mellett sajnos van rossz is: a 110 grammos üvegcsét 468 forintért sikerült beszereznünk.

3,75 pontot ért el a maximális ötből.

És a teszt nyertese: Rolnik, 50 százalékban tartalmaz tormát.

Finom illata van, közepesen csípős, és nagyon klassz az állaga. Az ára is tökéletes: 192 forintért vettük a 170 grammos kiszerelést.

4 pontot ért el a maximális ötből.

Így készül a házitorma

Ha nem bízik a bolti termékekben, készítse el otthon a húsvéti asztalra kerülő tormát!

A friss, piacon vásárolt gyökér a legegészségesebb, és az sem mellékes szempont, hogy biztosan tudhatja mi is van benne, nem úgy, mint a boltban kapható készítményekről. Az elkészítése nem tart tovább 30 percnél, és fél nap "pihentetés" után már fogyasztható is.

Amire szüksége lesz:

három darab nyers torma, 1-2 evőkanál 10%-os ecet, 1 evőkanál kristálycukor, 1-2 csipet só, 1 csipet őrölt fehér bors és 0,5 liter víz.

A vízben keverje el a cukrot, borsot és az ecetet. A megpucolt, majd lereszelt tormákat áztassa tíz másodpercre forró vízben (így elveszti a csípősségének egy részét). Miután kiázott, keverje össze a vizes keverékkel. Hűtőben pihentesse 10-12 órán keresztül.

Négy-ötszáz forintból komoly mennyiség, kb. fél kilogramm kihozható (amiből akár a szomszédnak is juthat), és ha összekeveri még egy kis krémsajttal vagy tejszínnel is, kitűnő reggeli lehet – pirítósra kenve.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra