Így spóroljon a konyhában

Azt már megírtuk, hogy milyen eszközökkel tud spórolni a gáz-, villany- és vízszámláján, ebben a cikkben meg azt taglaljuk, hogy a konyhában miként tudja csökkenteni a kiadásait.

stockfresh 1370608 set-of-realistic-detailed-household-appliance

Azt már megírtuk, hogy milyen eszközökkel tud spórolni a gáz-, villany- és vízszámláján, ebben a cikkben meg azt taglaljuk, hogy a konyhában miként tudja csökkenteni a kiadásait.

Vásároljon okosan

Persze, az sem utolsó szempont, hogy milyen legyen a konyhai berendezés színe, de először azt kell szemügyre venni, hogy mennyi energiát fogyaszt.

Íme pár fontos szempont hűtő és tűzhely vásárlásakor

  1. Zajszint: Ezt az értéket decibelben adják meg, mely a hűtőszekrény motorja által gerjesztett hanghatást mutatja. Általában a hűtőszekrény energiacímkéjén található ez az adat. Legcsendesebb a 37-39 dB, még elviselhető a 39-43 dB is.
  2. Gyorsfagyasztás: Ez az élelmiszerek gyors fagyasztására szolgál, és a kívánt hőmérsékletet eléve automatikusan kikapcsol a hűtőmotor.
  3. Energiafogyasztás: A legjobb, ha az „A" kategóriába soroltak közül választ, ugyanis ezek a hűtőszekrények a legenergiatakarékosabbak, a „G" osztályba tartozó hűtőgépek pedig a legkevésbé. A hűtőgépek energiacímkéjén az éves energiafogyasztást is feltüntetik!
  4. Válasszon hűtőt a háztartás méretének megfelelően. 1 személy térfogatigénye kb. 150 l, minden további embernek 50 l szükséges (100 liter kihasználatlan fagyasztó kapacitás 200kWh energiahasználatot jelent évente).
  5. Visszamelegedési idő: Áramszünet esetén fontos. Azt mutatja, hogy a hűtőszekrény mennyi ideig képes a beállított hőmérsékletet energiaellátás nélkül fenntartani. Ez azért is hasznos, mert nem romlik meg a drága pénzért összevásárolt kaja, és a hűtéshez kellő hőfok eléréséhez nem fogyaszt rengeteg áramot a hűtő, amikor visszajön az áram.

A hűtő helyes üzemeltetésével és karbantartásával is energiát takaríthat meg.

  1. Hagyja szabadon és tartsa tisztán a hűtő szellőzőnyílását! Időnként takarítsa le a hűtő hátán lévő hőcserélő rácsot. A túlmunkára kényszerített hűtőszekrény a kívánatosnál jóval több energiát fogyaszt.
  2. A hűtőkészüléket ne helyezze hőforrás közelébe (sütő, ablak, mosogatógép), mert a hűtő környezetének 1 °C hőmérséklet-csökkenése 6% energiamegtakarítást eredményez.
  3. Ne tegyen meleg ételt a hűtőbe, mert az így bejutó meleget újabb energiafelhasználás árán kell a gépnek lehűtenie.

Gáztűzhely vásárlásakor a program a lényeg

  1. Mindenképpen nézze meg, hogy van-e légkeverés funkció rajta, mert azzal sokat tud spórolni!
  2. Légkeveréses sütőben akár húsz-harminc százalékkal gyorsabban és negyven-ötven százalékkal kisebb energiaráfordítással készül el az étel.
  3. A légkeveréses sütő előnye, hogy egy időben kétféle étel is készíthető benne, bár ez, a hagyományos gáztűzhelyekre is igaz, csak kicsit macerásabb a dolog, ugyanis félidőben meg kell cserélni az ételeket. Azzal is időt és energiát nyer, ha a következő tepsit már a forró sütőbe helyezi, így gyorsabban elkészül az étel.
    stockfresh 549926 thanksgiving sizeM

A főzőlapok közül a legdrágább az indukciós, viszont idővel megtérül az ára. Amellett, hogy feledékeny háziasszonyoknak ideális, még pénztárcakímélő is a használata: a hő közvetlenül az edény alján keletkezik, ezért a felfűtési idő gyakorlatilag elmarad, így hamarabb bekövetkezik a forrás. Igaz, hogy csak olyan edények használhatóak rajta, melyeket kifejezetten indukciós főzőlapokhoz gyártanak, de ezen edények használatával csökkentheti az energiafogyasztást, és ezzel együtt a költségeket is: rövidebb a felfűtési idő és kisebb a hőveszteség. Óriási találmány, hogy a főzőlap csak akkor fűt, ha a felületén edény van. Tehát, ha elfelejti kikapcsolni a főzőlapot, miután az ételt lehúzta róla, nem fűti" fölöslegesen a konyhát. A kerámialapossal ellentétben nem fűt fel bizonyos időközönként, hanem egyenletesen melegíti az ételt, emiatt a teljesítménye pontosan szabályozható.

Így használja a tűzhelyet és a sütőt

Nem mindegy, hogy milyen eszközökkel és hogyan főz, hiszen rengeteg energia megtakarítható a helyes sütési és főzési technikák és korszerű, energiatakarékos eszközök megválasztásával. Rengeteg energiát spórolhat meg sütés vagy főzés közben.

  1. Legalább húsz százalék energiát megtakaríthat, ha nem előmelegített sütőbe teszi az ételt. Természetesen, ha a recept így rendelkezik, nincs mit tenni!
  2. A zöldség és a tojás hamarabb megfő, ha nem lobogó, hanem hideg vízbe teszi, és így forralja fel.
  3. A sütőben cserépedényben vagy római tálban főzzön. Szaftosabb lesz az étel, és gyorsabban megfő. Ugyanezt az elvet a tűzhelyen is kamatoztathatja egy úgy nevezett tajine tál segítségével.
  4. Ha több fogásos ételt készít, nézze meg, mi az a melléktermék, amit többször is fel tud használni. Például a jól megmosott krumpli, tészta, párolt zöldség főzőleve nagyon jó hús párolására, de akár kiváló alaplé lehet a legtöbb leveshez, pörkölthöz.
  5. Kisebb mennyiségű hús (körülbelül 1 kg), nyugodtan a tűzhelyen is elkészíthető. Nem kell feleslegesen felfűteni a sütőt: egy széles aljú edény és jól záródó fedő csodákra képes.
  6. Jó ütemezéssel nem kell feleslegesen melegíteni az ételt; próbálja meg elkészíteni az étkezés idejére.
  7. Azokhoz az ételekhez, melyek pár perc alatt megfőnek (tojás, burgonya, virsli, brokkoli, stb…) csak minimális vizet adjon. Megfelelő méretű edényben kevesebb vízre van szükség ahhoz, hogy ellepje az ételt. Ezzel csökken a forralási idő és az energiaigény is.
  8. Ha van vízforralója, melegítsen fel benne vizet, és azt öntse a lábasba. Így nemcsak az idő kevesebb amíg felforr a víz, de kevesebb energiát is használ fel.
  9. Ne tekerje fel a lángot annyira, hogy az nyaldossa az edény falát. Ettől nem fog hamarabb felforrni a víz vagy megfőni a kaja, viszont az energiaveszteség mellet jó nagy párát és meleget tud csinálni a konyhában.
  10. A fagyasztott ételt olvassza ki a lehető legegyszerűbben: vegye ki a mélyhűtőből fél nappal az elkészítése előtt, és tegye be a frigóba.
  11. Sem a tűzhelyen, sem a sütőben ne várja meg míg lejár a sütési idő. Állítsa be úgy az órát, hogy 10-15 perccel előbb kikapcsoljon, hiszen a maradék hő így is képes kifejteni hatását.
  12. Több fogást készítsen egyszerre a sütőben és a főzőlapon is. Ha például levest főz és a második fogáshoz párolt zöldséget tervezett, a leves fölé tegyen nyugodtan egy párologtató edényt, és párolja meg a zöldséget a leves gőze felett.
  13. Ha rizst főz, a forrástól számított 3-4. percben kapcsolja ki a főzőlapot, és zárja le jól az edényt. Meg fogja lepni, hogy 30 perc után a rizsszemek teljesen megduzzadnak, és a jó íz sem fő ki belőle. Még jobb, ha megkedveli a kuszkuszt, és rizs helyett ezt szolgálja fel. A kuszkuszt egy lezárható edényben kell tenni és leönteni egy vagy két deci forró vízzel, majd a konyhapulton lefedve párolni tíz percig, és kész is.
  14. Használjon kuktát! Így nemcsak sokkal gyorsabban megfő az étel, de sokkal ízletesebb is lesz. Kuktával az áramfelhasználásnak akár negyven százalékát is megspórolhatja.
  15. Mikróban is takarja le az ételt, mert így az a saját párájában gyorsabban melegszik, ráadásul nem fröcsköl össze semmit, tehát a takarítást is megússza!
  16. Hiába kíváncsi, felejtse el, hogy percenként kinyitja a sütő ajtaját vagy a fedőt leveszi, hogy megszemlélhesse az ételt, mivel ettől a hevítés belső hőmérséklete 20-40 fokkal csökken, ezáltal az energiafelhasználás és a sütési idő is megnő.
  17. Vegyen egy olcsó konyhai grillsütőt (az ezeréves melegszendvicssütő is ideális) és kisebb adagokhoz használja azt. Kevesebb energiát fogyaszt, és nem kell előmelegíteni. Egyébként itt a jó idő, szóval a teraszra is kitehet egy kisebb faszenes grillezőt, így iszonyatosan ízletes lesz az étel, és még a kajaszag sem marad bent a lakásban.
  18. Ne égesse a lámpát a konyhában amíg főz (persze amíg előkészíti az ételt, addig nincs más lehetőség). Ha van páraelszívója, annak csak a kis lámpáját kapcsolja fel, ha nincs, égessen gyertyát. Egyébként a gyertya (főleg az illatos) azért is jó, mert közömbösíti az erős szagokat.
  19. Utoljára hagytam a kikapcsolást: ne felejtse el kikapcsolni a sütőt, miután az ételt elkészítette!

Mosogatás közben is spórolhat

  1. Ne folyassa a vizet mosogatás közben. A mosogatótálcát töltse meg forró vízzel, mosogassa el benne mosogatószerrel a szennyest, majd a másik tálcában lévő hideg vízzel öblítse le.
  2. A mosogatógépét csak akkor indítsa be, ha már jól megpakolta és ha lehet, 30-50 perces programot indítson el.
    stockfresh 782745 modern-kitchen---frustrated-woman-washing-dish

Nem csak az a lényeg, hogy milyen konyhai eszközöket vesz, hanem az is, hogy megfelelően használja-e azokat. Persze a hűtőt és a mélyhűtőt nem lehet váltogatva áramtalanítani, majd áram alá helyezni, de az összes többi konyhai eszközzel ezt megteheti! Tehát, ha nem főz minden nap, és elektromos a tűzhelye, húzza ki a konnektorból, és tegye ezt a kávé- és teafőzővel, mikróval és minden egyéb olyan tárggyal, amit nem feltétlenül használ a nap 24 órájában. Ha lusta ahhoz, hogy állandóan a vezetékekkel babráljon, vegyen kapcsolóval ellátott elosztót, így egy mozdulattal megoldhatja az eszközök áramtalanítását.

Természetesen nemcsak a konyhai eszközök használatakor, de az ételek alapanyagain is rengeteget tud spórolni. A Dívány Shopaholic blogjában minden héten megjelenik egy akciós lista", amiből megtudhatja, hogy hol mi a legolcsóbb.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek