Luxusesküvője már akár egymillióból is lehet

Nemcsak anyagilag jár jobban az ember, ha az esküvője megszervezését szakemberre bízza; időt és energiát takarít meg vele, és mellesleg elkerülheti a felesleges veszekedéseket. Sokkal kifizetődőbb esküvőszervezőhöz fordulni, mint párterapeutához. Aki mégis magának szeretné megtervezni a nagy napot, nyissa ki jól a szemét mert előfordulhat, hogy milliókat fizet a semmiért és szerezzen be pár doboz Xanaxot!

Teljesen mindegy, hogy gazdaságos vagy luxusesküvőről beszélünk, mindkettő elengedhetetlen alapkellékei a szertartásvezető, az esküvői helyszín, a menyasszonyi smink-ruha-cipő, a vőlegényruha, a virág, a torta, a meghívók, és a fotós-videós. Persze költségkímélő módszer, ha egy profi géppel a legjobb barát készíti a fotókat, de akkor ki lesz a tanú, és mekkora a valószínűsége, hogy a ceremónia utáni lagziban, a pár feles után készült képeken már inkább a hölgytagok melleire fog fókuszálni? Aki tehát eldöntötte, hogy nagy esküvőt csap, ne spóroljon semmin.

A hétvégén rendezték meg 19. alkalommal az Esküvő Kiállítás és Vásárt Budapesten, a Kongresszusi Központban, ahova a Dívány is kilátogatott. A felhozatal óriási volt, jó, egyedi és igényes dolog viszont vajmi kevés. Rengeteg stand és ipari mennyiségű szórólap, katalógus és brossúra fogadta az érdeklődőket. Ez a temérdek anyag már akkor is összezavarja szegény házasulandókat, ha csak csomagolóanyagnak akarják felhasználni. A tavalyi Esküvő Kiállítás és Vásáron kínált autólakkozott tortával és a csuhás Joe atyával sajnos nem találkoztunk, de legalább 25 rendezvényszervező céggel biztosan összefutottunk. De kellemes meglepetés is ért minket: megtudtuk, hogy a Gellért Szállóban egy ötvenfős lakodalmat már egymillió forintból ki lehet hozni.

Mindig nagy dilemma a jegy- és karikagyűrű kiválasztása

Botrányos volt viszont az ékszerfelhozatal igaz, nem is számítottunk másra. Magyarországon bevett trend a csavart sárgaarany kicsi gyémánttal és az 5 mm széles egyszerű karikagyűrű. Ez olyan, mint a 80-as évek elején a nappali bútorok; többnyire mindenkinek tetszett, akinek meg nem, az is megvette, mert Bözsiéknek is ilyen van, meg hát, nincs más. Amit szintén furcsálltunk, az az, hogy egy nagy ékszernagykereskedés munkatára még életében nem hallott az olasz Damiani cégről, ami azért érdekes, mert a kínálatuk egyik gyűrűje kísértetiesen hasonlít Brad Pitt és Jennifer Aniston Damiani karikagyűrűjéhez. A gigantikusan sok kiállító közül egy-két bolt kínálatán akadt csak meg a tekintetünk, ilyen volt az Angels Gold is. A cég tulajdonosa már 27 éve a szakmában dolgozik, talán ezért is akad náluk pár pofásabb darab, na meg – ami nem utolsó szempont – jó az ötvöse! Az ő szakembere két hetet Londonban, a világhírű francia dizájner cégnek, a Cartier-nak dolgozik, két hetet meg neki, az Angels Gold szalonjában.

"Legtöbben 150 ezer forintért választanak karikagyűrűt, eljegyzési gyűrűért pedig 80 és 170 ezer forint között fizetnek szívesen. Az évek alatt – amióta a boltot üzemeltetem – kialakult egy hagyomány: annak a párnak amelyik 135 ezer forint felett vásárol nálunk, egy apró gyémántkövecskét foglalunk a menyasszony gyűrűjébe ajándékba. Először ez csak marketinfogás volt, de annyian adták szájról-szájra ezt az infót, hogy ma már „megkövetelik” a vevők a plusz szolgáltatást" – mesélte a tulaj, Bör Judit.

Hófehér csodák nem, de menyasszonyruhák azért voltak

Több szalont is megnéztünk, és nagyon kevés ruha nyerte el tetszésünket. Láttunk egyszerű szabású fehértől egészen a Sissy-korabeli, prémezett-hímzett szörnyetegen át mindent. Ezek után már csak az örömlányos menyasszonyi ruhákat hiányoltuk, majd kettő darabot fel is próbálunk a szédítő választékből. Az egyik egy egyszerű, hófehér A-vonalú ruha, ami felvéve sokkal jobban mutatott, mint a vállfán. A másik viszont, a kettőnk közt csak sellőruhaként emlegetett, agyongyöngyözött horror nyomott vagy 10 kilót, és nem kis mellű nőkre találták ki. A menyasszonyiruha-kölcsönzők azonban ezt kreatívan megoldják plasztikai műtét nélkül is, léteznek szivacsból készült mellnagyobbítók ilyen célokra: nos, ennél a darabnál egy pár nem volt elég, rögtön kettőt tett be a kedves öltöztetőnő. A szalon munkatársai nagyon kedvesek voltak, sokkal készségesebbek, mint a többi standnál, úgyhogy aki ettől kedvet kapott volna hozzájuk, a főváros mellett több vidéki boltban is átélheti ezt az élményt.

A cipő legalább annyira fontos, mint a ruha

Az esküvővásáron a cipőkínálat egyenesen siralmas volt. Egyedül a Pink cipőüzlet standján találtunk olyan darabokat amiket fel is vettünk volna. A csillámos, fehér topánkák 20 ezertől egészen 100 ezerig terjedő skálán helyezkedtek el.
A többi cipőüzlet viszont mintha egyenesen a 90-es évekből időutaztatta volna az árukészletét a Kongresszusi Központba: hegyes orr, suta sarok, amitől aránytalan csőrszerűvé vált az összes cipő.
Természetesen a legtöbb magassarkú volt, ami persze kecses és elegáns is tud lenni, de ezek valahogy egy kicsit sem voltak azok. Nagyon kevés lapos talpú vagy alacsony sarkú cipővel találkoztunk, pedig ha az ember volt már esküvőn és lakodalomban, tudja, hogy egész nap egy magassarkúban nem túl kényelmes járkálni, sőt még táncolni is. Igaz, van olyan bolt ahol lehet kapni nagyon kényelmes, kecses magassarkút is, de egyelőre nem esküvői változatban. Így marad a legdrágább megoldás: csináltatni kell.

Több emeletes nyalánkságok

Számos cukrász is részt vett a kiállításon, nem véletlenül: a menyasszonyi torta megszegése minden lagzi csúcspontja szokott lenni. Mint megtudtuk az átlagár 750 forint szeletenként, ami egy három emeletes torta esetében 105 ezer forint. Természetesen találtunk olyan cukrászdát is, ami 1000-1500 forintért árulja tortaszeleteit, így egy háromemeletes torta már akár 210 ezer forintba is kerülhet. És ez még csak a torta...

DJ és komolyzene

Ha már az egész esküvővásár hangulata olyan volt, mintha a kilencvenes évekbe repültünk volna vissza, a zenei felhozatal is innen importálódott. Számos mulatós zenét kínáló dj-vel futottunk össze, akiknek tarifái 50 ezertől indulnak, ám jelen volt egy hárfa- és egy zongoraművész is – valamelyest árnyalva az igénytelen zenei felhozatalt.

A helyszín a leghúzósabb mind közül

Nem az ára miatt, hanem mert annyian szeretnek örök hűséget fogadni egymásnak, hogy hosszú hónapokkal előtte le kell foglalni a kívánt termet. Mivel a kiállításon nem sok helyszínt találtunk, az egyik legpatinásabb és legrégibb szálloda áraival kalkuláltunk. A Danubius Hotel Gellért Budapest négy csillaggal büszkélkedő szálloda,  egy ötvenfős nászt egészen olcsón, 1-1,2 millió forintért látnak el. Ezen az áron jár a terítés, welcome drink, öt órás korlátlan italfogyasztás, négyfogásos vacsora, torta és egy zenekar. Van lehetőség kisebb, szűk esküvőkre is – tíz főtől, így az ár 15-16 000 forint személyenként. Ez az összeg egész szimpatikus, főleg, ha nem szeretjük a túl nagy felhajtást, és ebbe az árba még simán belefér egy profi fotós is.

A vásáron pedig, az esküvői ruhaszalonokon kívül talán fotósból volt a legtöbb. Volt, aki 78 ezer forintért vállal teljes körű szolgáltatást (egész napos készenlét, DVD, 100 db fotó előhívása), ám volt, aki azt mondta, az ár nagyon változó. Hiszen minden attól függ, mit kér a pár. Deák Tomi munkája tetszett nekünk a legjobban, ő 60-tól egészen 30 ezerig vállal fotózást.

Persze találkoztunk még mézeskalácsárussal, sminkessel, fogorvossal, nászútszervező céggel, tánciskolákkal, esküvői gyertyaárussal, vőfély-, ceremóniamester-közvetítővel, pálinkakészítőkkel, és borászokkal, fénytechnikusokkal, és exclusive design bútorokkal.

Hogyan melegítsen be a lánybúcsúra?

Ha nem tudja önállóan, hogyan kell visító nősténnyé innia magát, az esküvő előtti lánybúcsúra is kaphat tanácsokat. Pirner Alma egzotikus tánc világbajnokunk is képviseltette magát a vásáron, és egy nagyon klassz csoportos programot kínál a lánybúcsú indításához egészen elérhető áron, 35 000 forintért. A program 60 perces, és igazán jól kezdődik, egyből inni kell: pezsgő és Sangría közül lehet választani. Ezt követi egy rúdtánc- vagy erotikus táncóra (itt mi kérnénk még egy üveg spanyol finomságot fejenként) és a közös fotózás.

Biztosan jól átgondolta a saját szervezésű esküvőt?

 

Már ez is rengeteg infó, de töredéke sincs annak, amit össze kell gereblyéznie, ha saját szervezésű esküvőt szeretne. Ilyenkor jön a sírás-rívás, kapkodás és nem egyszer a veszekedés. Sok párral előfordul, hogy pont emiatt az utolsó pillanatban mégis inkább beesnek egy esküvőszervezőhöz, hogy próbálják menteni a helyzetet és megóvni kapcsolatukat.

Seybold Anett az All You Need Esküvőszervezés tulajdonosa a Díványnak elmondta, nagyon sok pár keresi meg őket az utolsó pillanatban, vagy mert mégsem jött be a fotós, vagy mert a nagyi tortája mégsem olyan jó. Szerencsére a hosszú évek és a kellő tapasztalat következtében egy profi esküvőszervező akár már két-három hét alatt le tudja szervezni a dolgokat.

Egy igazán jó esküvőhöz minimum 1,5-2 millió forintot el kell költeni. Ez az ár  80-100 főre értendő, és magában foglalja az egész ceremónia megszervezését, levezénylését - foglalta össze a tulajdonosnő.

"Természetesen előfordult már, hogy szerényebb költségvetésből, 700 ezer forintból kellett kihoznunk egy esküvőt, igaz, nem a legminőségibb pezsgőkkel és borokkal kínálták a nyolcvanfős násznépet, de a helyszín és a torta mindenkit kárpótolt" – tette hozzá Révész Anna az All you need másik tulajdonosa. "Egy retró helyszínen, a Duna-parton, egy négylakásos családi ház közös termében volt a rendezvény. A benti részen ment a tánc, az óriási teraszon meg a vacsora, ahonnan csak pár lépcső távolságnyira hullámzott a Duna. Szerencsénk van az édességgel is, mert az egyik legjobb cukrászatból rendeljük tortáinkat, és az alap 65 szeletes tortacsodák: puncs, Eszterházy, csokitorta már 30 000 forinttól kaphatóak."

"A másik véglet, amikor a párnak egyáltalán nem számít, hogy mennyi pénz megy el a nagy eseményre" – folytatta a tulajdonos. "Szerveztünk már olyan háromnapos lagzit, ahol minden extrára igény volt, amit csak a cégünk fel tud sorakoztatni: exkluzív kastélyhotel a pár és a násznép számára, hétfogásos ültetett vacsora drága pezsgővel,  8 emeletes torta, tűzijáték, jégszobor, csokiszökőkút, repülőgépből sziromszórás az ifjú párra, galambröptetés és még sok izgalmas dolog."

Egy átlagos frigy megszervezése 2-3 hónapot vesz igénybe, de ha főszezonban szeretné a pár kimondani a boldogító igent, nem árt a szervezőkkel már 6-8 hónappal előtte felvenni a kapcsolatot - ajánlják a szervezők.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra