Egyszerű trükkökkel szerzik meg bankkártyájának PIN-kódját a tolvajok

A PIN-tolvajok évről évre új furfanggal állnak elő, úgyhogy a kártyatulajdonosoknak is naprakésznek kell lenniük.

Sokan tartanak maguknál készpénz helyett bankkártyát: ezt a legtöbb helyen már elfogadják, díjmentesen lehet vásárolni vele itthon és külföldön is, ha mégis készpénzre van szükségünk, bármikor fel tudjuk venni az automatákból, és nem utolsó sorban rendszeres használatával pontosan nyomon lehet követni a havi kiadásokat.

A hamisítás ellen a legbiztosabb védelmet az újabb típusú, mágnescsík mellett chippel is ellátott kártyák jelentik, amiket nem lehet lemásolni, legalábbis az okos tolvajok még nem fejlesztettek ki semmilyen tecknikát erre - egyelőre.

A Díványnak Matus Eszter, a CIB Bank kommunikációs szakértője foglalta össze, hogyan lehet biztonságosan pénzt felvenni bankautomatából, és hogy miképpen vásároljon interneten keresztül.

  1.   Az ATM használata (készpénzfelvétel, befizetés, PIN-kód módosítás stb.) előtt győződjön meg arról, hogy nem lát-e az automata környékén szokatlan, oda nem illő tárgyat, vagy nyilvánvaló rongálás nyomait! A bankautomata pénzkiadó nyílását például a csalók leragaszthatják, így a készpénz nem vehető el, és a gép sem tudja visszahúzni. Előfordulhat az is, hogy a csalók kis kamerát szerelnek fel az ATM közvetlen közelében, így figyelve meg a PIN kódokat.
  2. A tranzakcióról készült bizonylatot ne hagyja a bankautomatánál, minden esetben vigye magával, mivel információt tartalmazhat a bankszámlája egyenlegéről.
  3. Lehetőleg kerülje a zárt rendszerben elhelyezett (bankon belüli) ATM-eket, amelyekhez éjjel csak úgy tud bejutni, ha előtte bankkártyáját lehúzza a biztonsági funkcióval bíró ajtónál. Sajnos a mágnescsík adatait így is megszerezhetik a tolvajok.
  4. A PIN kód beütése előtt ellenőrizze a számlapot, hogy valóban az eredeti fémet látja-e, ugyanis megeshet, hogy olyan fólia van rajta melyen keresztül érzékelőkkel kinyerhetik a PIN kódot.

Minden esetben a legjobb és legbiztonságosabb dolog, ha előfizet az SMS-szolgáltatásra: ilyenkor minden bankszámlájával kapcsolatos tranzakcióról (vagy csak bizonyosakról) azonnal értesítést kap telefonjára. Így az is azonnal kiderül, ha épp pénzt emeltek volna le a kártyájáról, vagy fizetnek vele.

Erre ügyeljen internetes kártyás fizetés esetén

  1. Tartsa nyilván a vásárlásával és a tranzakcióval kapcsolatos adatokat (tranzakcióazonosító, engedélyszám, összeg, vásárlás időpontja)!
  2. Kártyaadatait ne adja meg olyan honlapon, amelyről hiányzik a kommunikáció biztonságát jelző lakat. A lakatra történő kattintással ellenőrizze az oldal tanúsítványának érvényességét, és hogy az milyen szervezetnek lett kiállítva.
tk3s h 020084521

Ismét hódít a telefonos adathalászat

A Magyar Bankszövetség oldalán arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy az elmúlt időszakban elszaporodtak azok a speciális, adathalász és egyéb csalási módszert alkalmazó telefonos támadások, melyek jellemzően mobil telefonos hívásokon keresztül történő megtévesztésen alapulnak.Ilyenkor a csalók különböző, banki vagy mobilszolgáltatói nyereményjátékokon nyert jelentős összegű díjakat ígérnek a hívott félnek, és ennek ürügyén személyes illetve banki adatok megszerzésére tesznek kísérletet. Egy másik telefonos módszer, hogy adategyeztetés céljából hívják fel a gyanútlan áldozatot, amikor is előtérbe kerülnek a kártya adatai: lejárati dátuma, bankkártya száma, biztonsági kódja. Ide kattintva láthatnak egy példát arra, hogyan próbálnak átverni e-mail üzenetben egy bankkártya tulajdonosát. Ezzel szemben egy valódi banki ügyintézővel folytatott beszélgetés során az ügyintéző soha nem kéri ezeknek az adatoknak a bediktálását: az ügyfélazonosítás a telefon nyomógombjainak segítségével történik.

Külföldön is szeretik hülyének nézni az embert

Nyaralás alkalmával jobb, ha inkább készpénzt használ, legtöbb helyen ugyanis ezt preferálják, ráadásul így elkerülheti, hogy áldozatául essen egy hasonló történetnek, amit Veronika mesélt el.

„Öt éve élek Andalúziában és sajnos még engem is át tudnak verni. Igaz, ezt a csalást bárki más is benézte volna. Van magyar kártyás számlám is, és mivel a gyerek után a havi apanázst oda utalja a volt férjem, ezt is sűrűn használom. Egyik nap elmentem a kislányommal ebédelni egy elég neves étterembe, és mivel nem volt nálam elég pénz, a magyar bankkártyámmal fizettem. Csak napokkal később vettem észre, hogy valahogy lemásolták a kártyámat és nem kevés pénzt szívtak le róla. Mivel későn jelentettem be a banknál, hogy mi történt, már nem kárpótoltak. Az étterembe visszamentem és reklamáltam, termésetesen sikertelenül. Azóta inkább Western Unionon keresztül utal az exem, mert ha a magyar kártyámról itteni automatából veszek fel pénzt, botrányosan sokat számol fel a bank kezelési költségként."

tk3s 20070520 kri t49 036

Gábort Franciaországban rövidítették meg úgy, hogy kétszer húzták le az összeget a számlájáról. Szerencséjére volt SMS-szolgáltatása a banknál, így azonnal megjöttek az értesítők a telefonjára, ő pedig számonkérte a benzinkút üzletvezetőjén az esetet.

„Végül jó vége lett a sztorinak a telefonos értesítésnek köszönhetően, és azt is megtanultam, hogy szerencsésebb sok helyen készpénzzel fizetni. Európában például a kisebb üzletekben kedvezménnyel hálálják meg a készpénzfizetést, mert nem a multiknál költi el az ember a pénzét, a Távol-Keleten meg öt százalékot még fel is számolnak, ha valaki kártyával fizet."

Lehet pótolni a külföldön elvesztett bankkártyát!

Akkor sem dől dugába a pihenése, ha elveszti bankkártyáját, de fontos, hogy azonnal tiltassa le. Ehhez jó tudni, hogy a bankok kék és zöld számai külföldről nem hívhatóak, de összes banknak van egy külön erre a célra használatos elérhetősége. Van lehetőség a kártya pótlására is, igaz, ez több tízezer forintba is belekerülhet. Ez azonban csak  egy sürgősségi szolgáltatás, a dombornyomásos kártyát pótkártyával lehet helyettesíteni, de ez csak egy hónapig érvényes.

Mit tegyen, ha megrövidítették a számláját

Ha a kártya kikerül a birtokunkból, vagy a kártya használatához szükséges azonosító adat (például PIN kód) jogosulatlan személy tudomására jut, haladéktalanul jelentsük a kártya kibocsátójának, hiszen csak a bejelentés megtételét követően bekövetkezett kárt köteles a kibocsátó viselni" - mondta el a Díványnak dr. Vogel Barbara ügyvédnő, majd hozzátette, hogy a készpénz-helyettesítő fizetési eszközök (tehát a bankkártyák) önmagukban nem biztosítanak rendelkezési jogot a bennük tanúsított vagyoni érték felett, tehát a bankkártya sem a hozzá tartozó PIN kód nélkül. Ezért feljelentés esetén, mivel ezek az eszközök lopás tárgyai nem lehetnek, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés bűncselekménye miatt kell feljelentést tennünk.

Íme az erre vonatkozó jogszabályok

Jogszabály:
Készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés
313/C. § (1) Aki
a) hamis vagy hamisított készpénz-helyettesítő fizetési eszközt jogtalan haszonszerzés végett felhasznál,
b) készpénz-helyettesítő fizetési eszközt jogosulatlanul felhasznál,
c) a hamis, a hamisított vagy a jogosulatlanul használt készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel történő fizetést elfogadja,
és ezzel kárt okoz, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés kisebb kárt okoz, vagy a bűncselekményi értékhatárt meg nem haladó kárt okozó készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést
a) bűnszövetségben,
b) üzletszerűen
követik el.
(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés nagyobb kárt okoz,
b) a kisebb kárt okozó készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést a (2) bekezdés a)–b) pontjában meghatározott módon
követik el.
(4) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés jelentős kárt okoz,
b) a nagyobb kárt okozó készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést a (2) bekezdés a)–b) pontjában meghatározott módon
követik el.
(5) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés különösen nagy kárt okoz,
b) a jelentős kárt okozó készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést a (2) bekezdés a)–b) pontjában meghatározott módon
követik el.
(6) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés különösen jelentős kárt okoz,
b) a különösen nagy kárt okozó készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést a (2) bekezdés a)–b) pontjában
meghatározott módon követik el.
(7) Aki
a) olyan készpénz-helyettesítő fizetési eszközt, amely nem vagy nem kizárólag a sajátja, mástól, ennek beleegyezése nélkül, jogtalanul megszerez,
b) hamis vagy meghamisított, illetve az a) pontban meghatározott módon megszerzett készpénz-helyettesítő fizetési eszközt átad, megszerez, az országba behoz, onnan kivisz, az ország területén átvisz,
vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(8) A (2)–(7) bekezdés szerint büntetendő az is, aki a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést valamely gazdálkodó szervezet által kibocsátott olyan kártyára követi el, amely a kibocsátó áruja árának kiegyenlítésére alkalmas.
(9) A személyi vagyont károsító készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés miatt az elkövető csak magánindítványra büntethető, ha a sértett a hozzátartozója.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra