Így vegye rá főnökét a fizetésemelésre

Ne várjon arra, hogy felettesei önként kezdeményezik a fizetésemelést: ez amúgy is ritkán fordul elő, főleg nem a gazdasági válság közepén. Igaz, a minimálbér összege emelkedett, na de 300 forintos euró mellett kinek elég havonta 108 000 forint? Gondoskodjon ön arról, hogy 2012-ben többet keressen, mint a tavalyi évben!

A magyar átlag családban az anyuka bére nettó 120 000 forint, a papa meg legjobb esetben a  másfélszeresét keresi. Lehet, hogy az összesen 300 000 forint körüli bevételi oldal első pillantásra soknak tűnik, de két gyerekkel és minimum ugyanennyi hitellel Átlagék nyakán már korántsem az. A forint gyengülésével sajnos nem csak a törlesztőrészlet emelkedik folyamatosan, de az üzemanyag -, ruha- és élelmiszerárak is. Ráadásul az csak tetézi a dolgot, hogy az egyébként sem kevés áfa általános kulcsa  25-ről 27 százalékra nőtt idén január elsejétől.

A magyarok annyira szeretnek mindenben elsők lenni, ezzel most mi visszük a prímet Európában. Az pedig, hogy Magyarországon a legmagasabb az áfa értéke, lefordítva annyit tesz, hogy a fizetésünk már eleve ennyivel kevesebbet fog érni, mint a múlt évben.

Innen szép nyerni

Nem könnyű ilyen árak mellett nyugodtnak maradni, de ha idegeskedik, attól nem oldódnak meg a dolgok. Próbáljon meg minél kevesebbet stresszelni, de ha nem megy, fordítsa előnyére a dolgot, és vezesse le a feszültségét munkával. Néha egy kis túlóra sem árt, hogy a főnökének feltűnjön, ön megérdemli a fiztésemelést.

Dr. Vogel Barbara ügyvédnő a Díványnak elmondta, hogy a munkabér megemelése – ha a munkaszerződés másképp nem rendelkezik – a munkáltató döntésétől függ (kivéve a minimálbérrel és garantált bérminimummal foglalkoztatottak esetében). Így a béremelést legfeljebb kérheti a munkavállaló, de kötelezni nem tudja a munkáltatóját a bérfejlesztésre.

Néhány rafinériával azért próbálkozhat

  1. Az első és legfontosabb dolog: ne szégyellje a jövedelmét! Örüljön annak, hogy van munkája, mert ilyen válságos időszakban már ez is kiváltságos állapot. Becsülje meg munkahelyét és legyen jó viszonyban kollégáival. Kellemes légkörben könnyebb a munka, sőt, akár munkatársai is befolyásolhatják jó irányban főnöke döntését.
  2. Ne gondolja azt, hogy borzasztó keveset keres! Senki sem úgy kezdi, hogy a fizetéséből felvásárolhatja az Andrássy úti luxusüzletek kínálatát. Sőt, még az első öt-tíz évben sem adatik ez meg mindenkinek. Legyen szorgalmas, kreatív, kitartó és  határidőn belül végezze el feladatait. Ne hagyja, hogy bárki vagy bármi elvegye kedvét a munkától. Ha mégis elege van, kapcsolódjon ki egy kicsit. Az sem baj, ha néha munkaidő vége előtt lép le, hogy másnap újult erővel térhessen vissza.
  3. Dolgozzon keményebben, mint előtte. Ha munka helyett a neten szörfölget, illetve csetel, azzal saját idejét (és cége pénzét) pazarolja, és nem tudja ellátni feladatait. Ha esetleg halaszthatatlan dolga van munkaidő közben, végezze el nyugodtan, de utána minimum annyi időt szánjon munkája befejezésére, mint az magán ügyintézésre. Addig ne kapcsolja ki számítógépét, amíg be nem fejezte az aznapi feladatait. Figyelemfelkeltő lehet az is, ha gyorsabban és hamarabb adja le munkáját, mint ezidáig bármikor. Dolgozzon előre!
  4. Semmiről se panaszkodjon munkahelyén! Ne teregesse ki magánéleti problémáit és ne is hivatkozzon rájuk, ha nem tudja elvégezni feladatát. Ezzel pont az ellenkezőjét éri el: lehet, hogy sajnálni fogják, de azzal az erővel el is bocsájtják. Bár főnöke magára zúdíthatja személyes dolgait, ön soha ne póbálja ezt meg viszonozni: a problémás munkavállalót sehol sem szeretik.
  5. Inkább mindig becsülje alá képességeit, mintsem kérkedjen velük. Soha ne értékelje túl a tudását és önmagát! Ne szóljon vissza alkalmazójának, még akkor sem, ha tudja, önnek van igaza. Hagyja kollégáját és foglalkoztatóját is abban a tudatban, hogy ő mindig mindent jobban tud, ért, ismer, így elkerülheti a hosszúra nyúlt, értelmetlen vitákat. Ne feledje: az alázatosság az okos emberek fegyvere.
  1. Állandóan lehessen számítani önre. Akár délben keresi meg munkáltatója valamivel, akár az esti vacsora közben. Mindig lebegjen az a szeme előtt, hogy kitartó munkával, szépen lassan araszolhat a fizetésemelés és előléptetés felé.
  2. Legyen jó csapatjátékos, de egyedül is állja meg a helyét. Érje el, hogy kollégái felnézzenek önre és segítsen ott, ahol tud, mert csak így számíthat viszonzásra is. Vagy legalább arra, hogy főnökének feltűnik mindez.
  3. Nem utolsó szempont az sem, hogy mindig legyen ápolt a külseje. Soha ne legyen kihívó, és ne öltözze túl kolléganőit, pláne ne a főnöknőjét! Ne késse le az értekezleteket és vessen be egy-egy új ötletet. Lesse a főnök óhajait, de ezt nem kell túlzásba vinni: a talpnyalók egy idő után gyanúsak, ellenszenvesek lesznek és a kollégák is nagyon hamar kiutálják őket.

Ha megfogadja az előbbi tanácsokat, idővel ön is kezdeményezheti a fizetésemelését. Ne feledje: kertelés helyett egyenesen vesse fel kérését és támassza alá azt is, hogy miért érdemli meg a prémiumot. Miután befejezte mondandóját, kérje ki főnöke észrevételeit az üggyel kapcsolatban, és ha mégsem kapja meg a várva várt pénzt, kérdezze meg, hogy mit tud még tenni annak érdekében, hogy a későbbiekben elérhesse az emelést.

2012. január 1-től, a minimálbér és a garantált bérminimum összege 93.000,-, illetve 108.000,- forintra emelkedett.

A korábbi bérfejlesztési gyakorlattól eltérően (miszerint az Országos Érdekegyeztető Tanács meghatározott egy százalékos mértéket, és ebben a mértékben javasolta a munkáltatóknak a bérfejlesztés végrehajtását) idén teljesen új szabályozás lépett életbe. - tájékoztatta a Díványt dr. Vogel. "Az adójogszabályok változása miatt ahhoz, hogy az adó és járulékteher növekedéssel érintett alkalmazottak az előző évivel egyező nettó bért kaphassanak, az alapbért meg kellene emelni, ez lenne az úgynevezett elvárt béremelés. Ez a béremelés a vonatkozó jogszabályok szerint a bruttó 216.806,- forint alatti béreknél indokolt. A nevében is szerepel, hogy ez a munkáltatókkal szemben „csak” egy elvárás, azonban elmaradása esetén a munkáltató hátrányos következményekkel számolhat. Az elvárt béremelés 25 százaléka teljesíthető a béren kívüli juttatások növelésével is. Ezek a változások leginkább az átlagbér alattiakat érintik rosszul, azaz a havi bruttó 202 ezer alatt keresőket, hacsak a cégek nem emelik jövőre a fizetésüket."

    Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek