Született gyilkos punk és a bizarr múzsa

sc_mAz énekesi és színészi karrier – különösen Hollywoodban – könnyen átjárható, igaz, a sikerre ritkán garancia a sztárság. Ám van, aki egyszerre nyújt értékelhető audio-vizuális élményt.

Russell Crowe, Kevin Bacon, Jeff Bridges, Bruce Willis, Keanu Reeves vagy Jennifer Love Hewitt – csak egy pár név azon színészek közül, akik próbálkozásaik ellenére nem hagytak túl mély nyomot a zenei világban. Nem így a következő két hölgy.

Scarlett Johansson nem csak hollywoodi kasszasikerekben játszik, de jó ízléssel választ magának művészfilmes szerepeket is, olyan rendezők múzsája, mint Woody Allen, ráadásul énekesként is izgalmas, alternatív projektekbe kezd. 2006-ban részt vett az Unexpected Dreams: Songs From The Stars című album elkészítésében. Többek között Ewan McGregorral, Jennifer Garnerrel, Jeremy Irons-szal, és Teri Hatcherrel énekel híres balladákat és altatókat a Los Angeles Philharmonic Orchestra kíséretében.


2008-ban kiadott, Anywhere I Lay My Head című albuma tíz Tom Waits feldolgozást és egy eredeti dalt tartalmaz, többek között David Bowie közreműködésével. A vegyes kritikák csábító, hamiskás, bizarr jelzőkkel illették az albumot, és Marilyn Monroe ködös hangjához hasonlították Scarlett Johansson előadását. A színész-énekesnő már 11 éves kora óta hallgatja Tom Waits dalait, s az egyedi hangú énekes gyönyörű számainak sajátos, egyedi interpretációit nyújtja az albumon. 2009-ben még készített egy feldolgozást a Nem kellesz eléggé című romantikus komédiához, amiben ő maga is szerepelt. Jeff Buckley Last Goodbye című számának „adaptációja" után tavaly szeptemberben kiadott egy vokálalbumot Pete Yorn-nal, Break up címen. Duettek két ember kapcsolatáról, folkos hangzásban, amelyhez az inspirációt Serge Gainsbourg és Brigitte Bardot  68-as közös lemeze adta. Az album a Billboard listára is felkerült, a 41. helyre.

 

 

Juliette Lewis Martin Scorsese Cape Fear - A rettegés foka (1991) című filmjéért már 18 évesen Oscar-jelölést kapott, hamvas trash üdvöske lett. Akkori barátja, Brad Pitt és Leonardo DiCaprio partnereként folytatta filmes karrierjét a Kalifornia - A halál nem utazik egyedül és a Gilbert Grape című filmekben. Legemlékezetesebb alakítását Oliver Stone 1994-es filmjében, a Született gyilkosokban nyújtotta. A Robert Rodriguez rendezte Alkonyattól pirkadatigban pedig kedvére harcolhatott egy sereg vámpír ellen George Clooney, Quentin Tarantino és Harvey Keitel oldalán.
Zenei tehetsége már Kathryn Bigelow (Bombák földjén) 95-ös, a Halál napja című virtuális high-tech sci-fi-jében megmutatkozott. Egy rocksztárt alakított, és két erőteljes PJ Harvey feldolgozással debütált, majd együtt dolgozott Linda Perry (4Non Blondes) zeneszerző-producerrel, a Prodigy 2004-es, Always Outnumbered, Never Outgunned albumán 3 számban is közreműködött.

2009-ig a Juliette and the Licks nevű együttes frontembere volt, amikor is új bandát alapított The New Romantiques néven. Tavaly a Terra Incongnita című albummal indítottak. Omar Rodriguez-Lopez a The Mars Volta egykori gitárosa kiváló produceri választás volt a lebegős, elvont hangulatú, kicsit Patti Smith-es album összerakásához. Az eddigi lemezek lagymatag punkosságára szerencsésen rányomta a bélyegét Omar Rodriguez-Lopez ködös funk-rock-jazz világa. A Terra Incognita Juliette Lewis eddigi legjobb albuma, amit azonban nem biztos, hogy a tükröz a vamp-tehenészlány borító...

 

juliette


A Blender magazin 2006-ban a rockzene legszexibb női közé választotta, így indokolva döntését: „Juliette olyan dallamos punkot dorombol, ami arcul csapja a romlott szerelmeseket."
Láthattuk 2003-ban és 2005-ben a Szigeten, tavaly pedig fellépett Európa legnagyobb zenei fesztiválján, az évente 500 000 rock rajongót befogadó lengyel Przysantek Woodstock-on.
Lewis így nyilatkozott a zenélésről: „A zene személyesebb és leleplezőbb, mint a színészet. Néhány éve eléggé el vagyok zárkózva, de úgy döntöttem, örökre boldogtalan lennék, ha annak idején nem találom ki, hogy dalokat írjak. Ahogy öregszem, és élem az életem, több dolgot tapasztalok, egyszerűen éreztem, mikor kell kilépnem a biztonsági zónából, és azt csinálni, amit szeretek. Ha hatást tudsz kifejteni a művészeten keresztül, ami felemeli, felszabadítja az embereket, vagy erősnek érzik magukat tőle, ez az, amiben reménykedhetsz, legyen szó bármilyen művészetről, zenéről, filmről, festészetről, irodalomról. Nos ez lenne a célom... És van egy másik is, egy teljesen önző dolog: hogy fejlődjek dalszerzőként, mert zenét írni nagyon nagy élmény, katarzis és buli egyszerre."

 


Oszd meg másokkal is!
Érdekességek