Légy te is gerillakertész!


kertesz_kep_ajanlobaNa mármost az a helyzet, hogy senki nem tekinti sajátjának az utcát, a teret, de sokszor még a saját háza táját sem. Budapest sajnos nem tartozik a progresszív kertépítők közé, nem burjánzanak a parkok, és nem létesülnek új zöld felületek. De mi lenne, ha felcsapnál gerillakertésznek? 

 

Csapj fel gerillakertésznek!

Azok, akik nem hajlandóak belenyugodni abba, hogy városunk olyan, amilyen, és azok, akik egy forgalmasabb útkereszteződés virágágyása láttán nem kezdik azonnal kiásni az ép palántákat, mondván, hogy jobb helyen lesz majd az otthon, már fel is csaphatnak gerillakertésznek.

A mozgalom lényege olyan közterületek felvirágoztatása, zöldelltetése – amelyeket, bár önkormányzati vagy fővárosi tulajdon – nem gondozza a kutya sem. A jó szándékkal cselekvő aktivisták nem kérnek engedélyt, a költségeket maguk vállalják, este dolgoznak, és gyakran visszajárnak tettük színhelyére. Szóval, ha egy hűvös londoni hajnalon kertésznadrágos öreg hölgyet látunk facsemetéket metszeni, vagy egy berlini park bokrai között vidám gumicsizmásokra akadunk, akik kézről kézre adják az öntözőkannát, biztosak lehetünk benne, hogy valódi zöldaktivistákat láthattunk akcióban.

A mozgalom továbbgondolása, hogy a közterek ápolását és megújítását összefogottan vezénylő Studio Metropolitana egy kétéves projektbe vágott bele, pályáztatással, önkormányzati támogatással. A Budapesten működő kht. még Richard Reynolds gerillakertészt is meghívta a fővárosba. A gerillakertészek főguruja itt-tartózkodása alatt oktatást is tartott a Margit-szigeten.

A zöldgerilla-mozgalom már nem újszülött…

…még a hetvenes években indult útjára. Állítólag New Yorkban kertészkedtek először illegális sötétben arra illetéktelenek. Mára azonban akár a magunkénak is érezhetjük a kezdeményezést; legalább 5 magyarországi városban ültettek már eredményesen a lelkes aktivisták. 2007-ben a Zöld Vadművelet-csoport a Margit híd villamospóznáinak talapzatába ültetett virágokat.

Ha személyesen nem eredhetünk a nyomukba, a mozgalom világméretű terjedését
a világhálón is nyomon követhetjük. Ékes bizonyítékok találhatók
itt: www.greenguerillas.org, itt: http://brussels-farmer.blogspot.com és itt: www.guerillagardeners.wn6.co.uk.

Egy-két világhálón fellelhető magyar példát mérlegelve nem tűnik a leggyakorlatiasabbnak az „ültess növényt a KRESZ-táblára!” mozgalom (http://ultess.uw.hu). Hiszen még a varjúháj sem marad életben sokáig egy
pohárnyi földben. Átgondolt viszont a Budapest-rekonstrukció néhány terve.
A költségvetésekkel kiegészített akcióleírásaik már-már példaértékűek (www.tar.hu/bprekonstrukcio).

Szóval hajrá, légy te is zöldgerilla!

 


Oszd meg másokkal is!
Mustra