Forró estek és piros rakéták

balatoni-esteSzombatra kiürültek a budapesti utak, az M7-esen áramlott a nép, biztosra veszem, hogy a vihart mindenki a Balaton-parton szemléli – de lesznek még forró estek, a Dívány piros jelzésnél sem rest szondázni, ki hogyan mulat(hat) idén nyáron
a magyar tengernél…

Lángos-, főttkukorica-, görögdinnyeszezon van, nem kérdés, hogy ebből fogy a strandokon a legtöbb. Hogy ki melyik parton érzi otthon magát, az már nehezebb kérdés – kinek a pap, kinek a papné alapon –; a partiképes szakaszok között van Alsóörs, Siófok, Zamárdi – itt biztosan elkelünk egy forró nyári estén.

A balatonlellei strand az egyik leghosszabb, közel 2 km-es szakaszával és csúszdáival a nagy családi nyaraknak kedvez, míg Balatonfüreden, a klasszikus Tagore sétányon esténként kisestélyiben érdemes villogni. Akik a kisebb strandokat, nyugodtabb terepeket szeretik, azoknak ott van az északi oldalon Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, akik pedig századfordulós hangulatra utaznak, azoknak egészen Tihanyig vagy Keszthelyig kell menniük.


Mitől döglik a balatoni légy?

balatoni-buliHa a Balaton Sound nem tett be az egészségünknek véglegesen, akkor megmérettethetjük magunkat az idei Balaton-átúszás alkalmával július 25-én. Idén forrónak ígérkező viadal reggel 7-kor kezdődik
a regisztrációval Révfülöpön, a túlparton, Balatonbogláron pedig egészen délután kettőig várják a beérkezőket. Nem tudni, mi van a később érkezőkkel, de a sorszámot mindenképpen le kell adni a teljesítménycertifikátért.

Akiknek a balatoni nyár a lazulás heteit jelenti, azoknak örömhír, hogy alig zárul egy borfesztivál, pár faluval arrébb már pálinkafesztivál nyitja meg kapuit. Balatonbogláron Dzsessz- és Borfesztivál van július 16–19. között (épp most mossa el feltehetően az eső), Badacsonyi Borhetek várják borkóstolóra az érkezőket július 18-ától augusztus 2-áig. Rögtön ugyanez megismétlődik Balatonfüreden augusztus 8. és 30. között, hogy aztán a pálinka zárja a sort Balatonalmádiban az augusztus 27-ei hétvégén. Siófokon a bor és kenyér ünnepét Szent István-nap tájékán ülik, augusztus 19–23. között. Kulináris összejövetelről sem maradunk le, ha július 25-én a balatonboglári halászléfőző fesztiválhoz csapódunk.

Ha a nagyobb balatoni bulihelyek – mint a Flört vagy a Dexion diszkó – már szűknek bizonyulnak, még mindig ott a Coke Club Siófokon.


Kultúra a Balaton körül

Az egész napos strandolás után nem csak forró esti programok várnak ránk, egy kis utazással mindenki kedvére kulturálódhat júliusban és augusztusban.

Szabadtéri színházi előadásokat tartanak Balatonföldváron július 17-étől augusztus 16-áig, ahol szezonnyitó előadásként a Csókol, anyád! című darabot Vári Éva és Nagy Ervin főszereplésével, majd az Ancónai szerelmesek című, ugyancsak könnyed darabot, valamint a végzős kaposvári színészhallgatók Naftalin című előadását mutatják be péntek és szombat esténként (www.kultkikoto.hu).

Júliusban és augusztusban Keszthelyen is működik a Balaton Színház – klasszikus és népzenei előadásokkal. Vasárnaponként napközben családilag ugyancsak Keszthelyen, a Fő téren érdemes körülnézni, ahol kicsiket-nagyokat vár a nyárra állandósított utcafesztivál bábszínházzal, tánctanulással. A hagyományos balatonfüredi Anna-bálon pedig idén már 184. alkalommal avatnak majd bálkirálynőt.


Augusztusra sűrűsödik a program

Szent István-nap környékére már a szüreti mulatságok is sűrűsödnek a Balatonnál. Balatonalmádiban, Hévízen, Vonyarcvashegyen, Zalakaroson biztos nem maradunk szomjasak. Nem lesz tűzijáték, de lesz Fényvarázs a badacsonyi mólón augusztus 19-én. És lesz még lovas fesztivál Szóládon augusztus 8-án, Kannavirág-fesztivál Zalakaroson augusztus 14-én és Kulturális Napok Balatonszárszón.

Ha a rengeteg program láttán mégis inkább szervezetlen délutánra vágyunk, ne hagyjuk ki a balatoni bobpályát Fűzfőn, és a kalandparkot sem ugyanott.

Naptejet, szúnyogirtót nem otthon hagyni!

 

program-szervezo-try

Általános infók: a régió hivatalos honlapja

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek