Eszenyi Enikő a magányt választotta

Egy kor, a szocializmus, egy férfi, aki besúgó és egy asszony, aki az árulás helyett inkább a magányt választja.


A temetetlen halott, a Kisvilma – Az utolsó napló, a Szép lányok, ne sírjatok! és az Örökbefogadás című film Kossuth-díjas rendezőjének új moziját októberben mutatják be.

Mészáros Márta az Utolsó jelentés Annáról című, új filmje nagyszerűen illeszkedik a Kossuth-díjas rendező eddigi filmjeinek sorába, hiszen ezúttal is egy női sors elevenedik meg a vásznon. A híres Napló-trilógia és a Nagy Imre-film után továbbra is a huszadik századi magyar történelemben keresi hőseit. Ez alkalommal annak a Kéthly Annának az életét ismerhetjük meg, akit a rendező szerint senki sem ismert igazán, pedig valójában egy sokszínű, érdekes nő volt lenyűgöző egyéniséggel. Az utolsó jelentés azonban nem pusztán egy történelmi film. Nem csak Kéthly Anna kivételes politikai pályafutására fókuszál. Főszereplőit nem csupán a fontos történelmi pillanatok közben láthatjuk, hanem megismerhetjük magánéletüket is. Így a rendező nagy hangsúlyt fektetett az emberi sorsokra, a magánélet és a korabeli hétköznapok bemutatására. Szerelem, politika, árulás és hűség. Romantika és krimi.

A valós tényeken alapuló, ám fikciós elemekkel tarkított történet főhőse az irodalmár, Péter (Fekete Ernő) azt a feladatot kapja a titkosszolgálattól, hogy menjen ki Brüsszelbe, lépjen kapcsolatba az emigrációban élő, idős, szociáldemokrata politikussal, és hozza haza.

Kéthly Anna (Eszenyi Enikő), a Nagy Imre-kormány államminisztere 1956 óta harcol a forradalom emlékéért, a Kádár-rendszer igazi arcának, valódi természetének leleplezéséért. Kettejük találkozása igazi szellemi párbaj, amelyen keresztül régi emlékek, mélyen eltemetett érzelmek kerülnek felszínre, felidézve
a nézőben egy régvolt történelmi korszakot. Péter az asszonyon keresztül felfedez egy másik Magyarországot. Kezdetben megpróbálja rávenni  Annát, hogy térjen haza, végül azonban az ő hite inog meg.

A korabeli díszletek között játszódó első magyar besúgótörténet nagyszerűen és érzékletesen ábrázolja a hetvenes évek magyar társadalmát, annak különös légkörét. Ehhez jön hozzá a páratlan színészi alakítás. Szemtanúi lehetünk Eszenyi Enikő hihetetlen átalakulásának a fiatal, majd idős Kéthly Anna szerepében. Fekete Ernő kiváló partner mindebben, mesteri a kissé rezignált Péter alakjában.

 

Utolsó jelentés Annáról

Rendező: Mészáros Márta

A főbb szerepekben: Eszenyi Enikő, Cserhalmi György, Kováts Adél, Szilágyi Tibor, Hámori Gabriella, Hollósi Frigyes, Básti Juli

Bemutató: október

 

 

 

 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek