regi_idok_focijaA nyolcvanas évek végén Szuku típusú szúnyogriasztó krémmel felszerelkezve igyekeztünk a rozoga üléses balatonalmádi kertmoziba. De hiába, jó időben soha nem volt szabad hely. Nem volt pattogatott kukorica, rágó meg szendvics se, viszont mindig „vadonatúj” filmeket adtak. Kalandos nyarak voltak…A kertmozis élmények nyilván mindenkit a balatoni nyarakhoz kötnek, pedig régen Budapesten is működött pár fedetlen mozi. A Margit körúti Átrium volt az utolsó. Az elmúlt években volt néhány feledhetetlen kezdeményezés. A budai hegyekben például a Tündérhegyi kertmozi, amely már délután elindult valami régi fekete-fehér báb- vagy rajzfilmmel, és egy éjszaka vagy három filmet is levetítettek. A sört, bort, pálinkát kínáló, egyszemélyes büfés magánkert azonban csak egy nyár erejéig üzemelt. Szimpla kertmoziban a horgászszékek kényelmetlenek, a kocsma beszűrődő zaja pedig szinte idegesítő volt. 

Tér és Film és Zene és Fesztivál

A Parlament előtti egykori mozis nyugágyak idén már másodszor kapnak helyet a WestEnd tetején. Nem tudni, mi oka volt a költözésnek, de az egészen bizonyos, hogy a közönség azóta tudatosan készül, és vadul figyeli a programkínálatot. A Kossuth téri háttérmozizás után – minthogy még a 2-es villamosból is a vászonra sandíthattunk – mára már a stabil érdeklődőké a terep. Június 28-ától augusztus 2-áig minden este magyar filmek futnak (többek között az idén elhunyt Bacsó Péter alkotásai, Makk Károly és Sándor Pál filmjei, tévéjátékok, gyermek- és animációs filmek). Hattól magyar rajzfilmekkel indul a program, aztán zenés vagy dokumentumfilm következik nagyjából nyolcig, majd elheverve a nyugágyban végre kezdődhet a „nagyfilm”. Tíz után némafilmeket vetítenek – talán a szomszédság miatt.

Jöhet a margitszigeti kiruccanás?

A margitszigeti Holdudvar idén is készül kertmozival az Odeon és a Funzine jóvoltából. Bár egy kicsit ritkás az idei program, a tematika nagyon hatásos; francia filmeket vetítenek angol felirattal. A nyári nyelvleckének is beillő próbálkozás minden második héten szerdán érhető tetten a holdudvaros kertben. Csillagos ég, szúnyogok garantáltan lesznek, és a felhozatal szerint a turisták sem kevesen.

Ha valaki mégis a balatoni nyarak után sírna, hát akkor elő a kempingfelszerelés, és irány Fövenyes, Révfülöp vagy Balatonakali, ahol továbbra is kertmozizhatunk – immár nem csak hétvégenként.

Az alábbi linkekben megtalálod a részletes programokat:

http://www.terfilmzene.hu/
http://www.palffypartmozi.hu/

program-szervezo-try

Tér-Film-Zene Fesztivál – valamennyi programja ingyenes
WestEnd City Center
Bp. VI., Váci út 1–3.
Mustra