Csak az a jó kis kertmozi…

regi_idok_focijaA nyolcvanas évek végén Szuku típusú szúnyogriasztó krémmel felszerelkezve igyekeztünk a rozoga üléses balatonalmádi kertmoziba. De hiába, jó időben soha nem volt szabad hely. Nem volt pattogatott kukorica, rágó meg szendvics se, viszont mindig „vadonatúj” filmeket adtak. Kalandos nyarak voltak…



A kertmozis élmények nyilván mindenkit a balatoni nyarakhoz kötnek, pedig régen Budapesten is működött pár fedetlen mozi. A Margit körúti Átrium volt az utolsó. Az elmúlt években volt néhány feledhetetlen kezdeményezés. A budai hegyekben például a Tündérhegyi kertmozi, amely már délután elindult valami régi fekete-fehér báb- vagy rajzfilmmel, és egy éjszaka vagy három filmet is levetítettek. A sört, bort, pálinkát kínáló, egyszemélyes büfés magánkert azonban csak egy nyár erejéig üzemelt. Szimpla kertmoziban a horgászszékek kényelmetlenek, a kocsma beszűrődő zaja pedig szinte idegesítő volt. 

Tér és Film és Zene és Fesztivál

A Parlament előtti egykori mozis nyugágyak idén már másodszor kapnak helyet a WestEnd tetején. Nem tudni, mi oka volt a költözésnek, de az egészen bizonyos, hogy a közönség azóta tudatosan készül, és vadul figyeli a programkínálatot. A Kossuth téri háttérmozizás után – minthogy még a 2-es villamosból is a vászonra sandíthattunk – mára már a stabil érdeklődőké a terep. Június 28-ától augusztus 2-áig minden este magyar filmek futnak (többek között az idén elhunyt Bacsó Péter alkotásai, Makk Károly és Sándor Pál filmjei, tévéjátékok, gyermek- és animációs filmek). Hattól magyar rajzfilmekkel indul a program, aztán zenés vagy dokumentumfilm következik nagyjából nyolcig, majd elheverve a nyugágyban végre kezdődhet a „nagyfilm”. Tíz után némafilmeket vetítenek – talán a szomszédság miatt.

Jöhet a margitszigeti kiruccanás?

A margitszigeti Holdudvar idén is készül kertmozival az Odeon és a Funzine jóvoltából. Bár egy kicsit ritkás az idei program, a tematika nagyon hatásos; francia filmeket vetítenek angol felirattal. A nyári nyelvleckének is beillő próbálkozás minden második héten szerdán érhető tetten a holdudvaros kertben. Csillagos ég, szúnyogok garantáltan lesznek, és a felhozatal szerint a turisták sem kevesen.

Ha valaki mégis a balatoni nyarak után sírna, hát akkor elő a kempingfelszerelés, és irány Fövenyes, Révfülöp vagy Balatonakali, ahol továbbra is kertmozizhatunk – immár nem csak hétvégenként.

Az alábbi linkekben megtalálod a részletes programokat:

http://www.terfilmzene.hu/
http://www.palffypartmozi.hu/

program-szervezo-try

Tér-Film-Zene Fesztivál – valamennyi programja ingyenes
WestEnd City Center
Bp. VI., Váci út 1–3.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek