A Bólébál, a telepátia és Popper

bolebal-fokuszVigyázz, mert ez varázskönyv! - írta róla Popper Péter, Müller Péter pedig a könyv szerzőjét Paulinyi Tamást, egyenesen a lélek rejtélyes működését fürkésző rokonának nevezte.


Okkal, hiszen Paulinyi a paranormális jelenségek világhírű kutatója. Kísérleti pszi laboratóriumát a világ tíz legjelentősebb ilyen kutatóhelye között tarják számon. Tudományos munkáját világszerte elismerik. Laboratóriumában kontrollált körülmények között vizsgálják a telepátia működését, az emberi pszichikum különleges képességeit, az érzékszerveken túli észleléseket. Paulinyi azonban nem csak vizsgálja, de eredményeit mindenképpen tanítani is akarja. Ezért hozta létre 1997- ben, az integrált emberi megismerés oktatására a SZINTÉZIS Szabadegyetemet, melyért Szepes Mária és prof. László Ervin vállalt fővédnökséget.  De vezetője egy országos ismertségű Sámándob csoportnak a TAIKO dobkörnek is. Tevékenységének sok területén még a hitetlen elme számára is meglepő eredményeket produkál.

 

Paulinyi kirándulása a szépirodalom területére sem előzmények nélkül való. Hiszen korábban már két kitűnő verseskönyve is megjelent. Nem tudható, hogy merre is vezet ennek a különös embernek az útja. Mi ő? Költő, író, filozófus? Ezoterikus gondolkodó? Publicista? Tanár? Nehéz lenne megmondani. De hiszen, miért is kellene a tehetségnek csak egyetlen megjelenési formát öltenie? Miért ne lehetne sokféle formában elmondani azt, amit fontosnak érzünk?

A Bólébál dupla fenekű könyv. Nem szabályos regény. Nem csak egy megrendítő gyermekkor története. Több annál. Sejtetni engedi: az, hogy milyen családba születünk, nem véletlen. Megpróbáltatásainknak pedig, oka, és célja van.

Az önéletrajzi ihletésű kisregény erejét a tragikomikus élethelyzetek panaszos-beletörődős, sírós-nevettetős bemutatása adja. A kisgyermekből felnőtté érő főszereplő sorsa szinte tipikus. Szülei elválnak, de mivel a múlt század hetvenes éveinek közepén, lakáshoz jutni szinte lehetetlen, maradnak közös fedél alatt. Így aztán a lakás harctérré változik, az élet háborúvá, melyben csaták vannak, és sérülések, majd halottak is. A könyv elmondja, hogyan tiltja el a fiút az anya az apától, hogyan válik az anya alkoholistává, hogyan próbálja a gyerek menteni a veszekedéseket, verekedéseket, s mindezt titkolni a külvilág elől. A bizarr fordulatok közepette megelevenedik a múlt, a szocialista Magyarország fővárosának lakótelepi élete.  Ahogy a kisfiú felnő, a könyv hangneme is megváltozik: gyorsul és tömörödik a szerkezet, a beletörődést egyfajta felülemelkedés váltja fel, és az események eldurvulásával párhuzamosan egyfajta látásbeli tisztulást érzékelhetünk. A Bólébál katartikus élményt ad, hitet tanít a reménytelenségben és a céltalanságban, hitet abban, hogy minden túlélhető és megszerethető.

 

Paulinyi Tamás: Bólébál

Kiadja: Athenaeum 2000

Ár: 2490 Ft.

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra