A világ legértékesebb festményei a Szépművészetiben

Soha nem érkezett még ilyen értékben műkincsegyüttes hazánkba. A 200 milliárd forintra biztosított tárlat gigászi jelentőségű műremekeket mutat be.

cikk-tipus-ajanlo

A reneszánsz kor legnagyobb alkotásai elevenednek meg hazánkban, a Szépművészeti Múzeumban, ahol a hét szekcióra osztott tárlaton mintegy negyven múzeum (pl: Louvre, Prado, National Gallery, Kunsthistorisches Museum, Metropolitan, Uffizi) 130 festményét csodálhatjuk meg.

botA kiállításon olyan művekkel találkozhatunk, amelyeknek budapesti szereplése önmagában is szenzációnak számít: Tiziano Kesztyűs férfija, Bartolomeo Veneto Flórája, Botticelli Virginia története című alkotása, Cossa Férfiképmása, a Perugino által festett Francesco delle Opere képmás, Savoldo Tóbiás és az angyala vagy Palma Vecchio „La Bellá”-ja kiemelkedő jelentőségű alkotásai a korszaknak. A Szépművészetibe kerül mindemellett az olasz festészet két leghíresebb műve is, Tiziano Vecellio Krisztus és Cirénei Simon című festménye valamint Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című alkotása. Ez utóbbi - krakkói otthonán kívül – ez idáig csupán olasz múzeumokban és Washingtonban volt látható.

A kiállítás első szekciójában, a festészet tudománya címmel a festői technikák változásait mutatja be. Az Emberarcok, angyalarcok című szekcióban portrékat láthatnak az érdeklődők, a Reneszánsz határok nélkül című fejezet pedig a reneszánsz összefonódását mutatja be a gótikával, és az északi művészetekkel. Az eszmény testet ölt: az érett reneszánsz című szekcióban látható Raffaelo, Correggio, valamint Leonardo képei.  A Tiziano: a festészet diadala elnevezésű, ötödik részben az érett reneszánsz kiemeltjei, Giorgione és Tiziano képei, a  Velence és hátországa című szekció a város művészi mibenlétét egyedi, nagyhatalmú szellemiségét Tintoretto és Paolo Veronese nevével képviseli majd. A reneszánsz válsága és a manierizmus című utolsó szekció az újjászületés, a humanizmus megrendülését mutatja be többek között Baccafumi, Parmigianino, Lelio Orsi és Bronzino képein keresztül.

tizA kiállítást közel három éves háttérmunka kísérte, az alapos kidolgozás, reprezentatív megvalósítás, és a Magyarországra hozott zseniális festmények olyan eszmeiséget képviselnek, melyet maga a bemutatott kor, a reneszánsz is propagált. Az egyes iskolák és stílusirányzatok méltóképpen képviseltetik magukat, a szekciók pedig átfedésekben érzékeltetik az itáliai kultúra egészét. A kiállítás szervezőinek célja, hogy „az olasz festészet dicsőséges múltja iránt ne csak a tiszteletet, hanem az értő szeretetet is erősítsenek a magyar közönségben.” A múzeum eddig is az olasz kultúra jelentős képviselője volt,- műkincseik jelentős része Itáliából származik - a géniuszi kiállítással azonban európai viszonylatokban is nagyot alkotott. Ahogy a reneszánsz is.

 

Botticellitől Tizianóig - Az itáliai festészet két évszázadának remekművei

Szépművészeti Múzeum
Bp. XIV.  Dózsa György út 41.
A kiállítás 2010. február 14-ig látogatható.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek