A felolvasó szerepében

Zanza!

Hogy ki volt a felolvasó? Aki Huckleberry Finn történeteivel elszórakoztatta a nála jóval idősebb Hannát? S hogy ki volt a nő? Egy kalauz, aki beavatta a fiút a szerelembe? Vagy egy SS-haláltábor náci őre? Viszonyuk egy nyáron át tartott.

Fiatalon minden egyszerű. Az is, ha rosszul leszel az utcán.
Michael Bergnek hívnak, tinédzser vagy, a második világháború utáni Németországban élsz. Olyan vagy, mint bármelyik veled egykorú. Érdekelnek a könyvek, a történetekben éled meg mindazt, amiről azt gondold, a te világod. Aztán egy napon rosszul leszel a nyílt utcán. Egy fiatal nő érkezik a segítségedre, beléd karol, hazakísér.
Miután felgyógyulsz a skarlátból – ne felejtsd, 1945 után járunk! –, szeretnéd megköszönni az ismeretlen nőnek, hogy akkor, ott nem hagyott magadra. Felkutatod.

 

S most lépj ki ebből a szerepből!


Mesélem tovább a történetet, csak hallgasd.
Szóval Michael megkeresi a csinos, ám nála jóval idősebb kalauznőt. Furcsa, meghatározhatatlan viszony alakul ki köztük. A fiú történeteket olvas fel Hannának. Klasszikusokat, szívet melengetőket, mindenféle történetet. A mesélés közben újabb mese szövődik: Hanna és Michael viszonya. Szerelemféle, amelyben az idősebb nő beavatóként vezeti végig a fiút a férfivá válás útján. Majd Hanna egy napon szó nélkül tűnik el. Michael kétségbeesett kutatása nem jár sikerrel.

 

Évekkel később…


…egy tárgyalóteremben látja viszont.
Hanna a vádlottak padján ül, nácinak nevezik, s félő, a haláltáborba valamikor őrként elszegődött nő lelkét ennél sokkal több terheli.

Vajon ki volt Hanna? Tud-e segíteni a már ügyvédként dolgozó Michael, képes-e átlépni saját, emberi határait?
S felnőttként Michael képes lesz-e megbocsátani önmagának, de legfőképpen Hannának?

A felolvasó című film a megbocsátás története.
Így indulj neki, s a megrázó filmdráma méltó helyére kerül.


A felolvasó (124 perc)
Színes, feliratos, amerikai–német romantikus dráma
Főszereplők: Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross
Forgalmazza: Budapest Film

Blogmustra