Az Every Breath You Take a válásról szól - Amit nem tudtál a világslágerekről

Azt hinnéd, szerelmes dal, közben egy kemény válásról szól – több olyan világsláger létezik, amelyről nem is tudjuk milyen sztori rejlik mögötte. Sting és Phil Collins látszólag egészen másról énekel, a címzett viszont mindkét esetben a hamarosan exszé váló feleség. Meglepő tények és érdekességek néhány közismert dalról.

Lehet, hogy életed első csókját éppen e dalt hallgatva élted át, és csak most derül ki, hogy szerelem helyett sokkal inkább keserű indulattal van tele. Íme néhány érdekesség az elmúlt évtizedek slágereiről - a DivineCaroline válogatásából szemezgetünk.

The Police: Every Breath You Take

A Police 1983-as daláról valószínűleg a fél világ úgy tudja, hogy félreérthetetlenül az egyik legszebb szerelmesdal, azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy a megszületését egy válás inspirálta. Sting ugyanis éppen vált a dal megírásakor, és ellenállhatatlan szükségét érezte, hogy ellenőrizze és szemmel tartsa a leendő exfeleségét.

Phil Collins: In The Air Tonight

Úgy látszik, a válás sokszor meglehetősen ellentmondásos számokat képes ihletni: Phil Collins In the Air Tonight-ja például az általános tévhittel szemben nem egy fulladásról szól. Az akkor éppen szintén váló Collins a volt feleségének címezte a sötét, vádaskodó szöveget.

The Beatles: A Day in the Life

A BBC annak idején letiltotta a Beatles A Day in the Life című dalát a „had a smoke, somebody spoke and I went into a dream” (elszívtam egy cigit, valaki beszélt és egy álomban találtam magam”) sor miatt, mivel a marihuánára való utalásként értelmezték – amit a zenekar persze tagadott. A dalban ironikus módon egyébként az „I'd love to turn you on” is elhangzik, amely a szlengben egyértelmű utalás az LSD-re.

Nena: 99 Luftballons

Valószínűleg nem vagyunk egyedül azzal, hogy képtelenek vagyunk huzamosabb ideig hallgatni Nena 99 Lufballons című slágerét: a nyolcvanas években még a csapból is ez folyt, és valami titokzatos oknál fogva a rádiók most sem nagyon akarnak tőle megszabadulni. A szám egyébként az első benyomás ellenére cseppet sem szívderítő: a hidegháború elleni protestdal, amelyben a hadsereg ártalmatlan lufikat néz fegyvernek és ok nélkül indít nukleáris háborút.

The Bangles: Manic Monday

Prince nem csak zenészként és előadóként zseniális, gyakran előfordult már, hogy egy-egy dalával későbbi világsztárokat indított el pályájukon. Gondoltátok volna, hogy a The Bangles Manic Monday című számát is ő írta?

Elvis Presley: A Little Less Conversation

A Little Less Conversation című Elvis-dal a 2002-es remix elkészítéséig a király kevésbé ismert dalai közé tartozott, ekkor viszont egész az első helyig jutott a brit listákon. Elvis Presley így ennek a #1 slágernek köszönhetően, 25 évvel a halála után lett a legtöbb number one-nal rendelkező előadó a világon.

Led Zeppelin: Stairway to Heaven

És végül, de nem utolsósorban íme egy bizonyíték arra, hogy a nagyöregek sem arattak mindig osztatlan sikert: az első olyan alkalommal, amikor a Led Zeppelin koncertszínpadon adta elő a Stairway to Heavent, kifütyülték őket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek