Kóstolj százféle belga sört és diszkózz a PLACCC-on!

Zanza!

Tánc, zene, utcaszínház és belga sör: nagyjából így lehetne jellemezni a hétvégét, amit az eheti kínálatból összeállítottunk nektek. Ivás, tánc és buli: valószínűleg senkit sem kell sokáig győzködni, hogy adja be a derekát.

A bőség zavara se tántorítson el senkit, ha nagyon akarjátok, remekül be lehet ütemezni, hogy mindenből lássatok (vagy éppen igyatok) valamennyit.

Kezdetnek azt a Budapest közterein zajló előadássorozatot ajánljuk, amelynek csupán annyi a hátránya, hogy mindig egy évet kell várni a következőig. A szeptember 23. és október 2. között zajló V. PLACC Fesztiválon bemutatkozó hazai és külföldi csapatok izgalmas és többnyire interaktív agyszüleményei a lehető legjobb módszert jelentik arra, hogy kicsit kizökkenjünk a hétköznapok megszokott kerékvágásából. Ha beneveztek egyre, biztos, hogy még jó ideig emlegetni fogjátok.

Cápák, nindzsák, diszkó és érzékiség

A nyitóhétvégén például cápák és nindzsák bukkannak fel a Nyugati aluljáróban, éneklő és sétáló színészeket láthatsz a belvárosban, művészeti geocaching és életteli nyüzsgés vár egy Lottóházban, de vándorló építési területtel, Duna-parti bringás felfedezőjátékkal és mobil kiállítással is találkozhatsz. A programok többsége idén is ingyenes. A HOPPartklub színészei például rendhagyó, éneklő-sétáló produkciót mutatnak be pénteken a Ferenciek tere környékén. A Scale 1:5 című koncertelőadás során a közönség a könnyűzene klasszikus slágerei segítségével egy hangképregénybe csöppen, ahol lesz szecesszió, diszkó és érzékiség.

Két fiatal építész és egy író pedig alig láthatóan megváltoztat néhány hétköznapi helyszínt: a bevatkozási pontokat a Nano-invázió nevű művészeti geocaching játék során térképpel vagy GPS-koordinátákkal lehet megkeresni, amelyek péntektől elérhetők a PLACCC Fesztivál honlapján. A Nyugati téri aluljárót cápák és nindzsák lepik el, de csak a beavatottak látják őket: a berlini Invisible Playground alkotócsoport a vállalkozó kedvű városlakókkal közösen fejleszt interaktív utcai játékokat a Field Office Budapest című program keretében. Vasárnap délután 3 órától próbálhatjuk ki és tesztelhetjük a következő hétvégére készülő játékokat. És ez még nem minden: érdemes nézelődni.

Tánc Európa minden szegletéből

Ha inkább a kortárs tánc érdekel, akkor sem maradsz üres kézzel: szeptember 21-25-ig zajlik ugyanis az L1danceFest 2011, amelynek művészeti vezetője Ladjánszki Márta táncos-koreográfus. A fesztivál célja, hogy olyan, itthon kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert alkotókat mutasson be Budapesten, akik egyéni hanggal, letisztult tudással és magas szintű technikai felkészültséggel rendelkeznek.

Az idei év meghívott országai: Csehország, Szlovákia, Németország, Ausztria, Svájc, Svédország és Katalónia, fókuszban pedig Lengyelország. A Bakelit Music Art Centerben, a MU Színházban és a Gödör Klubban zajló fesztiválon 5 nap alatt 15 előadást láthatunk, de lesznek koncertek, beszélgetések és workshopok is.

Új helyszín: MOM Kulturális Központ

2009 novemberében kezdődött, és idén május végén fejeződött be a MOM Kulturális Központ felújítása, amely a XII. ker. Hegyvidéki Önkormányzat egyik legnagyobb beruházása volt a közelmúltban. Az újranyitás alkalmából 23-25-éig rendeznek évadnyitót koncertekkel és kiállításokkal.

Az 1951-ben épült Sztálin-barokk stílusú művházat modern kulturális központtá alakították, és a környezete is teljesen megújult. A kerület hírességeiről – köztük Bajor Giziről, Szabó Lőrincről és Jókai Mórról – elnevezett multifunkcionális kistermekben tematikus kiállításokat rendeznek, a kupolateremben pedig Göntér Endre gyűjteményes kiállítása látható az újranyitás apropójából. Fellép az Amadinda Ütőegyüttes és Rúzsa Magdi is, új helyszín a Szabadtéri Színpad, ahol vasárnap 10-től Halász Judit ad koncertet, 16 órától a Mrs. Columbo, 17 órától pedig a Kerekes Band veszi át a terepet.

Több mint 100 féle belga sör

Aki kuriózumra vágyik, de közben az alkoholra is koncentrálna, az a hétvégén (24-25-én) a Mezőgazdasági Múzeumot vegye célba a Vajdahunyadvárban. Az ekkor zajló Belga sörfesztiválon ugyanis a köztudottan különleges belga italé lesz a főszerep, amelynek a hétvégén 11 és 22 óra között közel 110 fajta csapolt és üveges verzióját tesztelheted. Jó hír, hogy a látogatók a 3000 forintos - mindkét napra érvényes - belépőjegy összegét teljes egészében lefogyaszthatják.

Lesz itt világos, félbarna, barna, búza és gyümölcsös sör is, a belépő mellé kapott zsetonokkal 5 alkalommal egy-egy 2 decis pohárral lehet belőlük kóstolni – mellé ajándék-üvegpohár jár. Belgium egyébként 130 sörfőzdét, és több mint 800 különböző sört tud felmutatni, amelyek közül most 24 főzde több mint 100 féle sörét hozza el.

Blogmustra