D. Tóth Krisztát saját talkshow-ban, Oroszlán Szonját akciósorozatban láthatjuk

Zanza!

Hackelős akciósorozat, meredek műveltségi vetélkedő és Magyarország-centrikus csapatjáték is szerepel az október 1-jétől megújuló közszolgálati csatornák műsorán. Sok, a kertévékből ismert arc igazolt át a közmédiába, köztük a Bagi-Nacsa páros, Jakupcsek Gabriella, Csiszár Jenő és Gundel Takács Gábor, többen pedig új szerepben mutatkoznak meg, a színész Szente Vajk például saját műsort kap és egy új akciósorozatban is felbukkan.

Nem csak a kereskedelmi tévék startolnak rá az őszi szezonra, a közszolgálati adók is számítanak a növekvő nézőszámra. Az utóbbi kijelentés persze sokak arcára mosolyt csalhat, a hazai közmédia legnagyobb orgánumainak új műsorait és stratégiáját elnézve viszont esélyes, hogy okozhatnak még meglepetést.

Az m1, mint a legközszolgálatibb kereskedelmi csatorna

Így első blikkre szinte átláthatatlan mennyiségű új műsorral kezdik az őszt a közszolgálati csatornák – az m1 36-tal, a Duna és a Duna 2 pedig 16-tal rukkol elő. A régi-új gárdát elnézve jó pár, korábban inkább a kereskedelmi csatornákon felbukkanó arc gondolja úgy, megér egy próbát a közszolgálati csatornák – már nem első – újraélesztése. Gundel Takács Gábor, az októbertől hétköznap esténként jelentkező Maradj talpon! vetélkedő műsorvezetője is kitért erre a közmédia-csatornák új műsorainak a Szikrában megrendezett prezentációján: szerinte nem véletlen, hogy a kereskedelmi televíziózás szereplői szép számmal vannak jelen az új műsorok készítői között. „Szeretünk televíziózni, nem csak a nézőknek, hanem a látóknak is szeretünk műsorokat csinálni” – tette hozzá.

Rákay Philip, az m1 intendánsa szerint az m1 innentől kezdve akár „a legközszolgálatibb kereskedelmi csatornaként is aposztrofálható”, mivel igyekszenek „vizuális és egyéb értelemben is a mai, XXI. századi televíziózás minden vívmányával fölszerelkezni”. A populárisabb műfajok felé való nyitás viszont nem egyenlő azzal, hogy kereskedelmi tévévé alakítják a csatornát, tartalmilag maradnak a közszolgálatiságnál – mondta.

A föld alatt találhatod magad

A nézőszám növelése érdekében több szórakoztató vetélkedőt is bevetnek: a már említett „Maradj talpon!” a külföldön tavaly télen debütált Still Standing műsorformátum hazai verziója, lényege pedig, hogy a játékosok épp csak gondolkodásnyi időt kapnak arra, hogy 10 kihívóval megküzdve megnyerjék a 25 milliós főnyereményt. Tíz kérdésre kell jól és időben válaszolni, de egyetlen hiba, és megnyílik a föld a játékos lába alatt.

Valószínűleg nincs olyan, aki ne emlékezne a megszületése óta számos formában feldolgozott „Magyarország, én így szeretlek!” szlogenre. Most mintha ez köszönne vissza a  Magyarország, szeretlek! elnevezésű show-műsor címében, amelynek meglepetésünkre a Madách Színház színésze, Szente Vajk lesz a műsorvezetője. Lényege, hogy Jakupcsek Gabriella és a régen látott Csiszár Jenő egy-egy háromfős, hírességekből álló csapat kapitányaiként mérkőznek meg egymással és a műsorvezetővel. A műsor nem foglalkozik politikával, nemzeti tragédiákkal, sokkal inkább a fontos hazai eseményekkel, sportolókkal, összefüggésekkel.

„Szeretnénk végre magunkon nevetni, mindenen, ami magyar, ami mi vagyunk – az összes szimbólumunkkal, tudásunkkal, sutaságunkkal és természetesen a büszkeségeinkkel” – mondta Jakupcsek Gabriella, aki szerint nagyon egyszerű és kézenfekvő dolgokon is el lehet majd csúszni ebben a műsorban. Ugyanis nem csak költőkkel, műfordítókkal és földrajzzal kapcsolatos kérdések lesznek: „akár egy speciális recepten is el lehet bukni, pedig magyar” – árulta el.

D. Tóth Kriszta és Kapócs Zsóka új szerepben

Show-műsorokban is erősítenek a közszolgálati csatornák: bár nemrég még azt rebesgették, hogy az MTV híradósaként februárban felmondott D. Tóth Kriszta több időt szeretne a családjával tölteni és ezért egy ideig nem látjuk a képernyőn, DTK címmel saját talkshow-t indít. A forgatások miatt már a sajtóbemutatón sem tudott ott lenni, így csak Skype-on keresztül számolt be arról, mennyire élvezi az új feladatot – ami nem is csoda ennyi év híradózás után.

A mesekönyvben is utazó korábbi brüsszeli tudósító műsoráról egyelőre annyit lehet tudni, hogy „olyan lesz, mint Kriszta maga, barátságos, jókedvű, tartalmas és érdekes”, amelyben magyar és külföldi sztárokat és példaként szolgáló civileket szólaltat meg. Meglepve vettük tudomásul, hogy Mága Zoltán is saját műsort kap, amely kéthetente vasárnap jelentkezik a Duna TV-n, méghozzá Kapócs Zsóka vezetésével.

A humor terepének a pénteket szánják (fedőneve: Poén Péntek), amikor is többek közt Bagi Iván és Nacsa Olivér parodizál kifulladásig. Mi viszont sokkal jobban örültünk annak a hírnek, hogy az idén 25 éves L'art pour l'art négyhetente saját műsorral jelentkezik, és nem csak a más csatornákon néha felbukkanó ismétléseikkel lehet számolni.

Oroszlán Szonja amazont játszik

Dicséretes, hogy az m1 saját akciósorozat gyártásába kezdett, az előzetes tükrében pedig mindenképp jobb esélyekkel indul, mint az RTL Klubon 10 éve meglehetősen csúnyát bukott, modoros és kissé fura Első generáció. A Hacktion című sorozat egy informatikai elit csoportról szól, amely egy titkosszolgálati szervezet része. A főbb szerepekben Oroszlán Szonját, Szente Vajkot, Dunai Tamást és Hujber Ferencet láthatjuk.

Oroszlán Szonja lelkesen mesélt a sorozatról: „Itt minden lesz, ami az akcióba belefér. Informatika, kódtörés, infrastruktúra-védelem, lövészet, verekedés. Amit én az elmúlt félévben tanultam, azzal nagyon szépen tudnék haladni az önvédelmi kurzusomon is. Azt hiszem, hogy nagyon sokakat le tudnék itt fegyverezni”.

Kíváncsian várjuk még a Mindenből 1 van című improvizációs komédiát, amelyben Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter egy elvált házaspárt alakít, akik egy helyiségben üzemeltetnek egy cukrászdát és egy konditermet. Bár a sztori adott, a színészeknek a rögtönzőképességeikre is szükségük lesz, mivel sokszor váratlan fordulatokkal hozzák őket helyzetbe.

Borbás Mária gasztronómiában utazik

A Gasztroangyal „kulináris magazinban” a gasztronómián túl az alapanyag és az életérzés a lényeg, ezt szeretnék bemutatni – mesélte a műsorvezető Borbás Mária. „Szerencsére nagyon jól halad a magyar gasztronómia – most, hogy már két Michelin-csillagos éttermünk is van –, de továbbjutni csak akkor fogunk, hogyha minőségi alapanyagaink vannak. Márpedig egy ilyen országban, mint Magyarország, ez alapvetés. Zömében mezőgazdasági ország vagyunk, valaha mi szolgáltattuk fél Európának a legjobb alapanyagokat, jó lenne újból ide jutni. Én azokat a termelőket keresem meg, akik már pozitív példát mutatnak, ezt pedig összekapcsoljuk a csúcsgasztronómiával, egy kis gasztronómiatörténettel, nagyon jó zenével és rengeteg utazással”.

On The Spot az m1-en

Az új közszolgálati kínálat egyik legérdekesebb pontja a Spektrum felfedezettjeinek, Cseke Eszternek és S. Takács Andrásnak az On The Spot című műsora. A világ legrejtettebb és legveszélyesebb zugaiban felbukkanó fiatalok 2010-ben az év médiaszemélyiségei lettek, a BBC és CNN is vásárolt tőlük filmeket. Az m1 szerdánként tűz műsorára 18-at az eddigi epizódok közül, 2012-től pedig újabb sorozattal jelentkeznek, a legérdekesebb törzsekről készítenek filmeket.

A kultúrát a Duna 2-n hétköznap esténként jelentkező Éjjeli őrjárat című műsorfolyam viszi el a hátán, amelyet Veiszer Alinda és Teszári Nóra vezet. Hétfőnként egymásért eddig csak titokban rajongó hírességek találkoznak, csütörtökönként vitás feleket ültetnek egy asztalhoz, de műhelytitkokban és koncertekben sem lesz hiány.

Blogmustra