Nyan Cat művészete milliókat ihletett meg

Mi köti össze Lady Gagát, Orbán Viktort és Adolf Hitlert? Természetesen az, hogy mindhármuknak megvan a saját Nyan Cat-verziója. A buta animáció és a rárakott zene hónapok alatt futott be csillámfaszláma szintű karriert.

Ahogy a mémekkel már csak lenni szokott, a keksztestű macska is beférkőzött az internetező átlagpolgár mindennapi életébe. A nem túl bonyolult animációt eredetileg a PRguitarman név alatt működő Chris Torres dobta fel a LOL-Comics oldalára, mindössze azért, mert szerinte aranyos. Valóban az, de közel sem érhette volna el a hőn áhított mémséget, ha nem kerül elő valahonnan a Nyanyanyanyanyanyanya! címre hallgató dal, ami olyan, mintha Torres képéhez írták volna, pedig valójában valamivel korábban született.

Hát persze hogy Japánból indult

A Nyanyanyanyanyanyanya! annyira nem meglepő módon Japánból indult, mikor 2011 januárjában egy Momo Momo nevű júzer feltöltötte az ország egyik legnépszerűbb videómegosztójára, a Nico Nico Douga-ra. A monumentális szerzemény előzményei egészen 2009-ig nyúlnak vissza, ekkor készült el egy korábbi verzió a Hatsune Miku nevű programmal, ami énekhangok imitálására is képes, maga a "nyanozás" pedig a japán nyelv nyā szavából ered, ami a mi "miaúnknak" felel meg.

32 milliós nézettség

Az ítélet napja április 15-én jött el, mikor a Comedy Centralos Tosh.0 blogjára is kikerült a Nyan Cat mindenki által ismert változata, hihetetlen lavinát generálva ezzel az interneten, mindezt egy keksztestű, szivárványt húzó macskával, és egy végtelenségig ismétlődő ostoba dallammal. A Youtube-ra feltöltött verzió nemrég lépte át a 32 milliós nézettséget, töménytelen mennyiségű átirat készült, mind a képi, mind a zenei anyagból is. Léteznek belőle háttérképek, csengőhangok, telefonos alkalmazások, és természetesen könnyedén megtalálhatók a Nyan Catből készített flash játékok is, és akkor még nem is került említésre a 10 órás videó. A LulzSec nevű hackercsoport is elkezdte használni a már szinte franchise-zá vált macskát, az egyik támadásuknál az ő képét hagyták ott emlékbe.

Mi vagyunk az egyik bázis

Büszkeség vagy nem, Magyarország az egyik legfontosabb bázisa a Nyan Cat rajongóknak. Ez látványos is, hiszen az elitista mikrobloggerektől kezdve a Facebook-függő gimnazistákon át Fluor Tomiig mindenki foglalkozott valamennyit a mémmel. A rendelkezésre álló Nyan Cat-anyag gyakorlatilag feldolgozhatatlanná vált pár hónap alatt, úgyhogy a teljesség igénye nélkül íme a legextrémebb Nyan Catek, jó munkakerülést!


Oszd meg másokkal is!
Érdekességek