A cudar időben is érdemes kimozdulni - Pezsgős koncert, mozi és színház

Az egyre inkább őszre emlékeztető nyár sem szabad, hogy eltántorítson a kimozdulástól: épp itt az ideje, hogy a sok szabadban flangálás után egy kicsit visszatérj a zártabb – úgymint mozi, színház, pince – helyszínek díszletei közé. Persze a fesztiválokkal is lehet próbálkozni, mi most mégis a koncertekre és filmekre fókuszálunk.

Bár a jelenlegi időjárás nem annyira kedvez a szabadtérnek, mi mégis megkockáztatjuk, hogy július 29-én, pénteken érdemes kilátogatni a VeszprémFestre, ahol ezen az estén a Concerto Budapest lép fel az Amadindával és Snétberger Ferenccel: ezúttal egy romantikus hispán éjszakát varázsolnak a veszprémi várba. A szombati zárókoncertet a világzene egyik legnevesebb afrikai előadója, a guineai Mory Kanté adja, aki annak idején a Yeke Yeke című dalával hódította meg a zenerajongókat. A két afrikai hangszer, a balafon és a kora mestere már harminc éve bűvöli el közönségét egyéniségével és jellegzetes hangjával. A plusz napon, 31-én az Auer Szimfonietta ifjúsági szimfonikus zenekar lép színpadra, miközben az Óváros téren Rozé, Rizling és Jazz Napok zajlanak.

Mory Kanté
Mory Kanté

A halál sem akadály: Amador

A mostanában egyre inkább a novemberre emlékeztető időjárást elnézve persze teljesen igazatok van, ha inkább négy fal között kerestek magatoknak valami jó kis programot. Az ilyen időben talán a mozi az egyik legbölcsebb választás, így most két premiert ajánlunk a figyelmetekbe. A felhős éghez mi sem illik jobban, mint egy felkavaró spanyol filmdráma: az Amador című spanyol film megrázó, mégis kedves módon beszél a halálról és a megélhetés mindennapos küzdelmeiről. 
Marcella boldogtalan házasságban él és komoly anyagi problémákkal küzd. Elvállalja, hogy gondoskodik egy öregúrról, Amadorról, amíg annak a családja elutazik. A kezdeti nehézségek után barátság alakul ki közöttük, de a nyugodt élet csak rövid ideig tart, Amador ugyanis meghal. Marcella élete holtpontra jut, de úgy dönt, hogy a halál nem okozhat neki problémát és folytatja addigi életét, bármi történt is. Mindeközben megismerkedik egy az Amadorhoz rendszeresen járó prostituálttal, aki igyekszik mindenben segíteni neki.

Förtelmes főnökök

Ha viszont könnyedebb, mégis ütős filmre vágysz, akkor a Förtelmes főnököket (most tekintsünk el a vígjátékok magyar címeiben kötelező jellegű kínos alliterációtól) neked találták ki. Adott a szexmániás fogorvos (Jennifer Aniston), a diktátorhajlamú marketinges (Kevin Spacey) és a harmadik főnök, aki csak örökölte a gyárát, mégis mindent tönkretesz maga körül (Colin Farrell) - bármekkora is a verseny, egyértelműen ők a világ legelviselhetetlenebb, legutálatosabb főnökei.

Három beosztottjuk (Jason Bateman, Jason Sudeikis és Charlie Day) egy ideig nyögi a zsarnokságukat, ám eljön a nap, amikor összeszedik a bátorságukat, és fellázadnak. Persze, úgy, hogy senki ne vegye észre. A titkos szervezkedés eredménye egy ravasz gyilkossági terv, amely véget vetne a sok főnöki gonoszkodásnak - és intő például szolgálhatna más gonosz felettesek számára is. De amit szegény beosztottak kitalálnak, az sosem sikerül. Még a sors is zsarnokoskodik felettük.

Zsámbéki színházazás, Tony Lakatos- és Kozma Orsi Quartet-koncert

A színház is jó döntés lehet ebben a klímában: bár ilyenkor szinte az összes színház nyári fesztiválokra települ ki, szerencsére több olyan helyszín is van, ahol tetőt is találunk a színpad (és a nézőtér) felett. A Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis remek kombinációját jelentheti egy jó előadásnak és egy kis kiruccanásnak. 30-án, szombaton 16 órától például a gyerekeknek szerezhetsz örömet az Ezeregyéjszakai meséivel (helyszín: a Művelődési ház, előadja: a Maszk Bábszínpad), míg augusztus 4-én a 2004-ben végzett Máté Gábor-színészosztály (AlkalMáté Trupp) soron következő, jelen esetben Mészáros Máté színész életét feldolgozó előadását nézhetitek meg.

Augusztus 2-án és 3-án új helyszínen, a budafoki Törley Pezsgőpincészetben rendezik meg a 14. Sambosi-Törley Jazzfesztivált, amelyen a szervezők ezúttal is a legnevesebb hazai jazz-zenészek közül válogattak. A keddi nyitónapon például rögtön egy igazán nagy név, a budapesti születésű, de már hosszú ideje Németországban élő szaxofonzseni, Tony Lakatos lép színpadra német kvintettjével, így a kuriózumra vágyók már az első nap kapnak valami igazán különlegeset. A szerdai nap estéjén két zenekar is a húrok közé csap: 20 órától a Sárik Péter Trió, 21 órától pedig a Kozma Orsi Quartet, ráadásképp pedig nem marad el a pezsgős koccintás sem, mert hát mégiscsak egy pincészetben vagyunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek