Santana: Egy szorosabb ölelésre számítsatok

Carlos Santana már csaknem tucatszor járt Magyarországon, és legújabb turnéján is útba ejti a Sportarénát. A világhírű gitáros emailben válaszolt kérdéseinkre, bár a szavakkal nem bánik olyan virtuóz módon, mint a gitárhúrokkal. De nem is ezért szeretjük.

Szinte hihetetlen hogy a Black Magic Woman már több mint negyvenegy éves. Carlos Santana 1966 óta zenél, de a népszerűsége alig kopik. Több tucat lemez, amelyekből összesen csaknem 90 milliót adott el, tíz Grammy-díj, és több mint százmillió rajongó előtt adott rengeteg koncert után még mindig nem fárad, és legújabb turnéján Budapesten is zenél egy jót. A július ötödikei koncert már a harmadik lesz a Papp László Budapest Sportarénában, bár a legnagyobb hazai dobása kétségtelenül a 2008-as Kapcsolat koncert volt.

A magyarok elegánsak és titokzatosak

„Ha a magyarokra és Magyarországra gondolok, akkor az első, ami eszembe jut, az Szabó Gábor, és az a lélek és szenvedély, ami benne volt" – hangsúlyozta, nem véletlenül. A magyar jazzgitáros – aki hamarabb játszott világzenét, mint bárki – művészete a mai napig fontos része a Santana zenekar tevékenységének, a zenész számos, Szabó által használt elemet épített be a játékába. Sőt egyszer kijelentette, ha egykori tanárának szobrot állítanának Budapesten, akkor eljönne, és adna az emlékére egy ingyenes koncertet.

Szerinte a magyarok elegánsak, misztikusak, szenvedélyesek, titokzatosak és gyönyörűek, na persze főleg a nők. Valószínűleg igazán ért hozzájuk, hiszen tavaly decemberben, 63 évesen újranősült, ráadásul egészen közelről választott. „Amióta csak az eszemet tudom, nem voltam ilyen boldog, mint a feleségem mellett. Cindy dobos, és zenélünk is együtt, de itt a hangsúly a zenén van, mert ezt egyáltalán nem nevezném munkának. Tervezünk egy közös CD-t, amin olyan számokat dolgozunk fel, amelyeket Afrikában szerettünk meg. Az lesz a címe, hogy „Filthy McNasty Swamp." A zenész azt is elmondta, úgy tartja formában magát a fárasztó koncertturnéhoz, hogy minden nap lejár teniszezni az asszonnyal.

Több embert kéne az utcákról bevinni a stúdiókba

A világzene megszületését hozzá és zenekarához kötik, hiszen zenei stílusában egyesítette az amerikai gitárzenét, a latin és karibi zenei motívumokat, az afro-beatet és afro popot, és még megannyi zenei irányzatot, a keverékből pedig végül megszületett a sajátos Santana hangzás.

„A zenénk egy tökéletes keverék, a dallam, a ritmus, az érzelmek és a remény tökéletes kombinációja. Többszínű nyalóka, amiben összeolvadnak a színek és az ízek." Ami pedig a 2011-es zenei világot illeti, szerinte "sokkal több embert kellene bevinni az utcáról a stúdiókba, a zenéjüket pedig a rádióba. Több szívből jövő zenére lenne szükség, és kevesebb gépzenére. Az új zenészeknek pedig az lenne a legfontosabb, hogy érezzék a zenét. Érezzék a lelkük legmélyéig, és az egész testükben. Hogy amit csinálnak, az legyen őszinte, hiteles, szívből jövő, igazi és valóságos!"

„Számomra az újítás mindennél fontosabb. Természetesen a tradícióra is figyelni kell, de ha túlságosan ragaszkodunk a régi dolgokhoz, az olyan, mintha egy óriáskígyó szorításába kerülnénk. Eközben az újításnak szó szerint nincs határa" - érzékeltette hatásos képekkel a gitárzseni, milyen számára az alkotói folyamat. Santana nem csak a zenében szeret új dolgokat kipróbálni, hiszen az évek során nagyon sok zenész feltűnt már mellette akár a lemezein, akár a koncerteken. „Amikor új művészeket keresünk, veszünk egy nagy levegőt, és igyekszünk azt figyelembe venni, hogy ki lenne képes a leginkább hiteles módon interpretálni az adott dalt. Fontos, hogy a hangja, a lelki beállítottsága és a zenei tudása is mind passzoljon. Azután pedig reménykedek, hogy a lehető legjobb végeredmény születik."

Spiritualitás és jótékonyság

A legrövidebb választ arra a kérdésünkre kaptuk, hogy közel ötven év zenélés után miből tud még inspirációt meríteni. Santanat ugyanis "ISTEN" inspirálja. A spirituális gondolkodásáról híres zenész valahogy így definiálta, mit jelent ez számára ez a szó. „A spiritualitás nekem legfőképpen azt jelenti, hogy egy embernek mindig ragaszkodni kell ahhoz, aki ő valójában, aki mindig is volt és mindig is lesz, hogy soha ne akarjon valaki olyan lenni, aki nem volt, és tanulja meg elengedni azt a valóságot, amit csak az illúziói keltenek."

Santana karrierje során folyamatosan részt vett jótékonysági kezdeményezésekben, majd 1998-ban létrehozta saját alapítványát, a Milagro Foundation-t. „Hátrányos helyzetű gyerekeknek segítünk, lehetővé tesszük nekik, hogy olyan dolgokat tanulhassanak, amiket igazán szeretnének. Így felnőttként majd ki tudják hozni magukból a legjobbat." Az alapítvány nem csak az oktatás, de az egészségügy és a művészetek terén is segíti a hátrányos helyzetű gyerekeket, és több millió dollárnyi adományt osztott szét az elmúlt években.

Kérdésünkre, hogy az idei sportcsarnokbeli koncerten milyen előadásra számíthatunk a három évvel ezelőtti Kapcsolat koncerthez képest, a mester szűkszavúan csak annyit válaszolt: "Egy szorosabb ölelésre."

Már várjuk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek