10 karácsonyi sláger, ami nem üldöz ki a világból

Jóféle, ünnepre hangoló zenék nélkül nincs is karácsony – vagy ha van is, sokkal szürkébb. A szenteste rohamos közeledtével szigorúan szubjektív módon összegyűjtöttünk 10 ilyet: nem kizárólag a jó darabokra szorítkozunk, furcsa próbálkozásokban sincs hiány.

A karácsony nem lehet teljes az ünnephez illő dalok nélkül: vannak, akiknél családi hagyomány a fa körüli közös éneklés, mások inkább meghagyják ezt a lehetőséget a nagyoknak és zenehallgatással teremtik meg a megfelelő hangulatot. Mivel rohamosan közeleg a szenteste, itt az ideje, hogy néhány idevágó dallal mi is bemelegítsünk az ünnepekre.

10-es listánk teljesen szubjektív, viszont igyekeztünk úgy válogatni, hogy a hagyományos, igényes dallamok mellett adózzunk az érdekesebb próbálkozásoknak is – hiszen alig akad olyan énekes vagy zenekar, amely ne kísérelte volna meg valamilyen módon letenni a névjegyét a karácsonyi zenék meglehetősen kaotikus asztalára. Kérdés, hogy megérte-e?

Wham: Last Christmas – „kicsit” másképp

Elsőként álljon itt dicséretes példaként a megkerülhetetlen, ámde mostanra kétségtelenül unalmassá vált Wham-sláger, a Last Christmas sajátos, ún. literal (a klipet kockáról kockára, dalban kommentáló) verziója. Az eredeti klip minden egyes mozzanatát szőrszálhasogatóan kiveséző, feliratos videóhoz angoltudás szükségeltetik, a rekeszizmokat jócskán megviselő hatás viszont garantált.

Paul McCartney: Wonderful Christmas Time

Ilyentájt hál' istennek nem csak minősíthetetlen és végletekig elcsépelt karácsonyi dallamokat játszanak az itthoni rádiók. Ezek ritka egyike Paul McCartney dala, amelynél már csak a klipje bájosabb.

John Williams: Carol of the Bells

A karácsonyra időzített, illetve az ünnepi tematikára rágyúró filmek zenéi között olykor figyelemreméltó darabok is felbukkannak. Ilyen a Macaulay Culkin szőke fejével fémjelzett Reszkessetek, betörők! (Home Alone), amelyben elhangzik a Carol of the Bells (magyar fordításban: Cseng a harang). A köztudatban amerikai karácsonyi dalként élő dallam egyébként egy ukrán népdal feldolgozása, amely eredetileg az ukrán zeneszerző, Mikolaj Leontovics nevéhez kötődik. A számos remek filmzenét jegyző John Williams a '90-es évek elején nyúlt hozzá – méghozzá nem is rosszul.

Judy Garland: Have Yourself a Merry Little Christmas

Igazi klasszikus, amelyről legalább még tudni, ki énekelte először. Az 1944-es Meet Me in St. Louis (Találkozunk St. Louis-ban) című film mára örökzölddé vált dalát elsőként Judy Garland tette felejthetetlenné, később Frank Sinatra mellett rengetegen próbálkoztak vele, de az biztos, hogy az énekesnő verzióját nem könnyű überelni.

Dean Martin: Let it Snow!

Szintén sokak által feldolgozott darab, Dean Martin öblös hangja ezzel a dallal legutóbb egy untig játszott macskatáp-reklámban csendült fel.

Katona Klári: Legyen ünnep

„S itt állnak körben a gyermekek, kiáltanunk ezért nem lehet, miért zavarnánk pont mi meg ezt a legszentebb ünnepet?” – hangzik el Demjén Ferenc szerzeményében, amely Katona Klári előadásában még a '80-as években vonult be a kevésbé szokványos karácsonyi dalok közé. Mert valljuk be, viszonylag kevés olyan ünnepi szám létezik, ami egy ilyen, többnyire a giccstől csöpögő időszakban a nehezebbik végéről fogja meg a dolgot.

Hurts: All I Want for Christmas Is New Year's Day

Az idei új karácsonyi felhozatal egyik érdekes darabja, amely Mariah Carey hasonló című slágerét (All I Want for Christmas Is You) fordítja egy kicsit visszájára. A Hurts tagjainak eddig megjelent klipjei egyébként is arról tanúskodnak, hogy a fiúk nem nagyon akarnak leszakadni a temetés-halál-kilátástalanság témakörről, de legalább jól áll nekik.

Lady Gaga: Christmas Tree

Természetesen Lady Gaga sem hagyhatta ki a karácsonyt, mi viszont csak most találtunk rá erre az 1-2 éve már a neten keringő gyöngyszemre, amiben elég sajátosan értelmez át egy ismert darabot. Ez is egy lehetőség. (Hozzátéve, hogy némileg ez is hajaz Mariah Carey már említett dalára.)

The Nightmare Before Christmas: What's This? (filmzene)

Ha esetleg már unnánk a fülbemászó, émelyítő dallamokat, ez garantáltan eltér a megszokottól. Persze az 1993-as, Tim Burton-féle Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas) tárgya is éppen ez: Jack Skellington, a mindenre nyitott Halloween-imádó csontváz egyszercsak szemben találja magát a karácsonnyal, és eleinte nem nagyon tudja, mit kezdjen vele. (Egy dalon belül legalább 500-szor fel is teszi a kérdést: „Mi ez?”)

Mariah Carey: Oh, Santa!

Ha pedig már ennyiszer szóba jött Mariah Carey, stílusosan vele is fejezzük be a sort. Hogy, hogy nem, a már említett, '94-ben megjelent dal után az énekesnő idén is előrukkolt eggyel – bár ne tette volna. Elrettentő példaként (és mert a másik slágerét a rádiók mellett már mindkét zenés tehetségkutató rongyosra játszotta) álljon itt ez a karácsonyi giccs szinte valamennyi fajtáját felvonultató videó.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek