Hanuka + karácsony = hanukarácsony?

Úgy tűnik, a Valentin nap és a Halloween után a chrismukkah, vagyis a hanukarácsony is kezd meghonosodni Magyarországon.

Legalábbis az első hanukarácsonyi bazár szervezői nagyon szeretnék, ha így lenne. De mi is az a hanukarácsony?

A chrismukkah (magyarul: hanukarácsony)  az Egyesült Államokból származik, ahol a vegyes, keresztény-zsidó családok mindkét vallás hagyományait ápolva ünneplik egyszerre a karácsonyt és a hanukát. A hanukarácsony időszaka minden évben hanuka első napjától karácsonyig tart, idén december 1-25-ig. Mint minden ünnepnek, ennek is kialakult mára egy tárgyi kultúrája, mely ötvözi a Karácsony és hanuka  szimbólum rendszerét. Tehát van karácsonyfa, rajta héber feliratú díszekkel, de a zsidó kipák is mikulássapkára hasonlítanak ilyenkor.

Létezett ez az ünnep eddig is Magyarországon, vagy ti szeretnétek meghonosítani? Miben különbözik ez a bazár egy átlagos karácsonyi vásártól?

Az elmúlt néhány évben szűkebb körben tartottak már hanukarácsony ünnepet, de ekkora rendezvényt eddig még senki sem szervezett e témában.

A hanukarácsonyi Ünnepi bazárban a legkülönfélébb portékák között válogathat a látogató, és emellett karácsonyi és hanukai ételeket kóstolhat meg, mivel idén a két ünnep gasztronómiájának bemutatására helyezzük a hangsúlyt.

Reméljük, hogy ez az első alkalom annyira sikeres lesz, hogy jövőre még nagyobb érdeklődés mellett még több programmal ünnepelhetünk majd.

Miért gondoljátok, hogy Magyarországon is "szükséges" egy ilyen ünnep?

Az asszimilálódott zsidóságnak ez alkalom lehet elfeledett szokásainak és múltjának felidézésére, egyben lehetőség a keresztény érzelmű családoknak arra, hogy megérezzék egy másik vallás ünnepének hangulatát. ( És megkóstolják a flódnit :-))

Lesz valamilyen program is, vagy csak egy kézműves vásár?

Idén gasztronómiai meglepetésekkel készülünk, hagyományos hanukai és karácsonyi ünnepi ételeket kóstolhatnak a látogatók. Az Ünnepi bazárban ingyenes játszósarkot biztosítunk a kicsiknek felügyelettel, hogy a szülők nyugodtan körbenézhessenek, esetleg meg is vásárolják a meglepetéseket.

Mikor és hol lesz megtartva a hanukarácsonyi bazár?

2010. december 4.-én, hanuka 4. napján 10-18 óráig, Átrium Park Irodaház Eurest Étterem-ben. 1134 Budapest, Váci út 45., a Dózsa Gy. úti metrómegállótól 100 m-re.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek