Hagyod őt békén, te szuka - A filmtörténet legtökösebb női

Lisbeth Salander a múlt héten tért vissza a hazai mozikba (A lány, aki a tűzzel játszik), és bár az előző részhez (A tetovált lány) képest jóval kevesebb az északi, ropogós hidegben végrehajtott brutális konfliktuskezelés, azért most sem kell szégyenkezni. A Noomi Rapace által megformált figura az utóbbi évek egyik legkeményebb női főszereplője, pedig a mezőny erős.


Trinity (Mátrix trilógia, Carrie Ann Moss)


Az, hogy a Mátrix nagyszerű film lesz, már akkor lehetett tudni, amikor az elején Trinity ellátja két rendőr baját. Az első frankó cyberdomina föltűnése a vásznon fontos pillanat volt, ilyen akrobatikus harci jeleneteket nőkkel addig csak távol-keleti akciófilmekben lehetett látni (mondjuk ott már évtizedek óta, de ez most mindegy). Trinity figuráján később sokat rontottak a folytatások, de amit az első részben összehoz, az előtt le a kalappal. A linkelt videón a legvagányabb beszólása látható.


A menyasszony (Kill Bill)


Tarantino annyira imádja a kemény csajokat, hogy egy minilistát csak az ő hősnőiből össze lehetett volna rakni. Ha viszont csak egyet lehet választani, akkor nyilván mindenkinek a Menyasszony ugrik be. És nem csak azért, mert hosszú idő után ő volt az első, aki kamera előtt Bruce Lee legendás sárga-fekete ruhájában parádézott a kamera előtt, vagy mert ő az egyetlen, akinek Mai Pei megtanította az ötpontos szívrobbantót, hanem azért is, mert aki egy darab katanával fölszeleteli a komplett Őrült nyolcvannyolcakat, és utána Oren Ishiit (akinek, lássuk be, szintén ezen a listán lenne a helye) is megskalpolja, az a világ egyik legkeményebb csaja. Még akkor is, ha az a katana eredeti Hattori Hanzo penge.

Ellen Ripley (Alien sorozat, Sigourney Weaver)


Hagyod őt békén, te szuka!” – hangzik el a mára kultikussá lett mondat Ellen Ripley szájából a Bolygó neve halál végén. A mondat szépségét elsősorban az adja, hogy Ripley az idegenek kissé fölhergelt királynőjét kurvázta le, nem sokkal azután, hogy gyakorlatilag egymaga kiirtott egy teljes idegen kolóniát – és percekkel azelőtt, hogy magát az anyakirálynőt is elintézte volna egy rakodórobot belsejéből. A csapzott, izzadtságtól csillogó arcú, kezében egy lángszóróval össze duct tape-ezett impulzusfegyvert tartó Sigourney Weaver, ahogy elindul Newtot megmenteni – ennél keményebb dolog nem történt nőfronton a nyolcvanas évek második felében.

River Tam (Serenity, Summer Glau)


Summer Glau maga sem gondolta volna, hogy komoly balettos előképzettségét majd valamikor arra használhatja, hogy River Tamként először is összeverje egy bolygóközi kocsma teljes vendégseregét, aztán pedig egy kisebb hadsereg Fosztogatót verjen szanaszéjjel. Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy a táncos előképzettségből eredő kecses mozdulatok igen sokat dobtak a Serenity akciójelenetein. (A Serenity egyébként is az utóbbi évek legalulértékeltebb sci-fije, az elején minden idők egyik legelegánsabb kivégzésével, illetve az egyik legjobb mellékszereplővel. Mr. Univerzum. A. Király.)

Domino Harvey (Domino, Keira Knightley)


A feltűnően jó családból származó, majd mindenféle húzós bizniszben (fejvadászkodás, drogok satöbbi) utazó, végül fentanil túladagolásban elpatkoló lány élettörténete annyira forgatókönyvízű, hogy a vége főcím előtt senkinek meg sem fordul a fejében, hogy akár igaz is lehet. Pedig Domino Harvey nem csak a vásznon volt kemény (ahol Keira Knightley rettenetes állkapcsa játszotta őt), hanem az életben is. Harminchat éves korában halt meg, éppen kinézett neki tíz év börtön. A róla készült Tony Scott film bemutatóját már nem érte meg.

Vörös Szonja (Vörös Szonja, Brigitte Nielsen)


A VHS korszak gyöngyszemén ma már lehet röhögni, és nyilván kell is, ez alól Brigitte Nielsen Vörös Szonjája sem kivétel (ami egyébként, ha nem vesszük az eredetileg sorozatpilotnak forgatott 1977-es Csodálatos Pókembert, az első Marvel képregény feldolgozás volt). A Conan a pusztító után Richard Feischer – feltehetőleg szélsőséges feminista szervezetek nyomására – elkészítette a barbár sztori női verzióját is, és bár a film hagy némi (értsd: nagyon sok) kívánnivalót maga után, Vörös Szonja figurája a kemény csajok egyik archetípusa lett. Jövőre elvileg lesz remake is, nem ér előre röhögni.

Sarah Connor (Terminátor 2. – Az ítélet napja, Linda Hamilton)


Már a nyolcvannégyes első részben is odatette magát, de ott azért még érezhető volt az óvatosság: akkoriban nagyon kemény női akcióhősökkel még vigyázni kellett. Hét évvel később viszont már nem volt probléma: Sarah Connora elmegyógyintézetből verekszi ki magát, le van szálkásítva, és a cigi pontosan olyan jól áll a kezében, mint a .45-ös Colt, vagy a Remington 870. Azóta persze már a csajoknak sem szabad cigizni a filmekben, mert káros az egészségre.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek