Jég velünk: hideg pálinka, újbor és télisport-fesztivál a hétvégén

Ez a hétvége több helyen is a Márton nap jegyében telik: a szentendrei skanzenben újborkóstolás és libator, Siófokon pálinkafesztivál melengeti a szervezeteket. A Heaven Street Seven ráadáskoncerttel ünnepli 15. születésnapját, a Felvonulási téren pedig igazi télisport-orgia zajlik. Programajánló.

Úgy fest, megállíthatatlanul közeleg a tél, ezt támasztják alá a hétvégén országszerte zajló programok is, ám ez cseppet sem kell, hogy elkeserítsen minket, hiszen mint tudjuk, minden évszak rejt magában mindennapi élvezeteket. Zenei téren is bőven csemegézhetünk ezekben a napokban.

A HS7 duplán szülinapozik

November 14-én, vasárnap a Heaven Street Seven is azon zenekarok dicséretes példáját követi, akik a teltházon felbuzdulva ráadáskoncertet is rendeznek az esetlegesen lemaradóknak. Az A38 Hajón eredetileg pénteken zajló szülinapi koncertet így vasárnap duplázzák, ami igencsak kedves gesztus a 15 éves bandától. Szűcs Krisztián és zenekara ez idő alatt rengeteg, a rádiókban ma is folyamatosan hallható slágert adott a világnak, nyertek Fonogram díjat és az első magyar zenekarként övék lett a Cannes-i MIDEM fesztivál Európai Áttörés díja is. A szülinapi ráadáskoncert remek alkalom a köszöntésre, de az elmúlt 15 év felett érzett nosztalgiánkat is bátran kiélhetjük ezen az estén.

Szentendre a Gödörben?

November 13-án este 19 órától pedig maga Szentendre költözik a Gödörbe. Ez nyilván nem szó szerint értendő, ám a hamisítatlan Szentendre-fíling – amelynek elemei a szervezők szerint: a színes művészeti élet, az underground zenei események, a polgárpukkasztó performanszok és a „bohémia” – garantált jókedvet kerekít ezen az estén. Lesz itt Presszó Tangó Libidó, verssel és szaxofonnal fűszerezett Sajnos Batár, az est fénypontjának pedig a nemrég átalakult Kistehén zenekar ígérkezik. Emellett performanszokra is számíthatunk, amelyeket érdekes kiállítások egészítenek ki.

India a Trafóba költözik

Azok, akik kicsit melegebb és messzibb éghajlatokra szeretnének kalandozni, ne hagyják ki az indiai Gundecha testvérek, Umakant és Ramakant koncertjét november 13-án, a Trafóban. Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei sorozatban láthatjuk ezt a különleges, ősi szellemiséget megidéző szeánszot. A testvérek a közép-indiai Ujjainban születtek, zenei beavatásukat szüleiktől kapták. Később a világhíres Dhrupad énekes Ustad Zia Fariduddin Dagar, illetve a hagyományos dhrupad hangszer, a rudra-vína legismertebb mestere, Ustad Zia Mohiuddin Dagar tanította őket Bhopalban. Ez alkalommal olyan kiváló klasszikus költők verseit éneklik meg dhrupad stílusban, mint Tulsidas, Kabir, Padmakar, vagy Nirala.

Márton napi pálinka, újbor és libalakoma

A közeledő tél alkalmából pedig természetesen nem maradhat el egy garantáltan szívet-testet melengető fesztivál, amely az ilyenkor elengedhetetlen nedűt, a pálinkát emeli piedesztálra. November 12. és 14. között a Siófoki Márton Napi Pálinkafesztivál garantálja, hogy a kihalt strandok látványa sem fogja elkeseríteni az embert: a Fő téren megrendezett eseményen hallhatjuk a Sugarloafot, a nagyöregek közül pedig Kovács Kati és a Napoleon Boulevard is gondoskodik a „Jó ebédhez szól a nóta”-hangulatról. A „lúdkülönlegességek” és a jóféle gyümölcspárlatok mellett gyerekprogramok, sőt, sztárokkal megspékelt libahajtó verseny is várja az érdeklődőket.

Aki viszont nem akar Siófokig utazni, elég, ha november 13-14-én csak Szentendréig vezet az útja, ahol az előbb említett fesztiválhoz hasonló szellemben rendezik meg a Szent Márton Újborfesztivált és Libatort. A skanzenben fedett és fűtött sátor alatt lehet megkóstolni a minőségi újborokat és pálinkákat, de helyben sült libaételekkel, őszi csemegékkel és nem utolsó sorban remek, családbarát programokkal találkozhatunk.

Heves jeges a Felvonulási téren

Azt, hogy a tél már az ajtón kopogtat, talán a Felvonulási téren jelenleg is zajló Monster Energy Budapest Fridge Fesztivál illusztrálja a legjobban: a 10 emeletnyi magasságba emelkedő rámpa és a műhó rengeteg sztárfellépővel és egy 20 ezer euró összdíjazású versennyel várja a betérőket. Innen sem hiányozhat a forralt bor és a pálinka, a nyári fesztiválokon megszokott lenge öltözékekkel szemben pedig azt is megtapasztalhatjuk, milyen nyakig téli felszerelésben bulizni.

Mustra