Evett, imádkozott, szexelt - Egy nő utazásai

Mindenkiben felmerül, hogy egy merész lépéssel lezárja eddigi életét, hátat fordít a hétköznapoknak, és megszökik a nagyvilágba. Kicsiben egyre többen próbálkoznak vele, az igazán bátrakról pedig sok könyv és film született az utóbbi időben. Az Ízek, imák, szerelmek egy olyan nőről szól, aki meg is csinálta - és nem bánta meg.

Szembenézni igazi vágyainkkal: 1. állomás, New York

Elizabeth Gilbert akár elégedett is lehetett volna az életével, munkájában sikeres volt, gazdag férje oldalán fényűző körülmények között élt. Válása azonban nem csak depresszióba taszította, de arra is rávezette, hogy talán sokkal boldogabban is élhetne, ha ezentúl mindent másként csinálna. Egy év fizetett szabadságot vett ki, és személyre szabott zarándokútra indult. Az utazásairól írt regénye 57 héten át vezette a New York Times bestseller-listáját, és világszerte több mint hatmillió példányban kelt el. Könyve felkeltette a Kés/alatt rendezőjének figyelmét is, és megszerezte a megfilmesítési jogokat, boldoggá téve ezzel szerzőtársát, Jennifer Saltot, a film főszereplőjét, Julia Roberts-et és nézők millióit.

2010 Columbia TriStar Marketing Group, Inc. All Rights Reserved

„Mindannyiunk életében eljön az a pillanat – mesélte Julia Roberts –, amikor újra kell gondolnunk, hogy kik vagyunk, és mit akarunk az élettől. Liz egész egzisztenciáját kockára teszi, hogy választ találjon ezekre a kérdésekre. Utazása különleges és nagyon látványos, de olyan tanulságokat hordoz, amelyek bármelyikünk életére alkalmazhatók.”

Újratanulni az evés élvezetét: 2. állomás, Róma

A film annyira ragaszkodik az eredeti történethez, amennyire csak lehetséges, így a forgatások helyszíneire is az eredeti sorrend szerint érkeztek. Az utazás első állomása Olaszország, ahol főhősnőnk megtapasztalja, hogy milyen szó szerint falni az életet. Világnézete átalakulásának első lépése ez a gasztronómiai újjászületés. „Róma a jelenben él – meséli a film producere, Dede Gardner. – A világ egyik legősibb városa, lakói mégis képesek arra, amire az amerikaiak nem: kiélvezni a pillanatot. Ha az utazó képes maga mögötthagyni a gondjait és ellazulni, hamar rájön, hogy az olaszoktól rengeteget tanulhat.” A római jelenetek szépségét emeli Susan Spungen ételstylist munkája, amit már  a Julie és Julia - Két nő, egy recept című filmben is megcsodálhattuk.

Megtalálni a spirituális lényt magadban: 3. állomás, India

A belső béke megtaláláshoz természetesen spirituális helyszín dukál, így az utazás Indiában folytatódik. Igazi naivaként közelíti meg az országot, és reméli, hogy a helyszín és a közeg elegendő lesz ahhoz, hogy lelkileg is újjászülessen. Aztán persze rájön, hogy a dolgok sosem ilyen egyszerűek. „Liz úgy érkezik Indiába, mint egy hátizsákos tini, aki arról álmodik, hogy egy ashramban megtalálja a belső békét – magyarázza Roberts. – Aztán rájön, hogy a dolgok nem ilyen egyszerűek.” Ha jógi nem is válik belőle, az itt talált új barátságok közelebb segítik önmaga megismeréséhez.

A sors fintora: 4. állomás, Bali

Az utazás lényege tulajdonképpen az volt, hogy Elizabeth maga mögött hagyja végre elrontott kapcsolatait, és felszabadulva nyomásuk alól tudjon egy szabadabb, boldogabb új életet kezdeni. Balin megtalálja végre a nyugalmat, amit keresett, de az élet mindig tartogat meglepetéseket, és alighogy megtalálja a harmóniát, érzelmeit ismét felkavarják. A nem kívánt és nem keresett szerelem egy brazil férfi személyében talál rá, élete egyik legfontosabb döntése elé állítva: a békés, nyugodt életet vagy a szenvedélyt választja. A brazilt Javier Bardem játssza, aki így nyilatkozott szerepéről:

„Miután a forgatókönyv végére értem, azonnal elolvastam a regényt. Megfogott a figura humora és a bölcsessége. Szerintem a világban rengeteg baj forrása, hogy mindenki más akar lenni. Vagy azért, mert elégedetlen önmagával, vagy azért, mert másoknak akar imponálni. Felipe viszont olyan tiszta és áttetsző, mint egy pohár víz.  A társaságában Liz önmaga lehet; talán ezért szeret bele.”

Hamarosan nyereményjátékot indítunk, amellyel jegyeket nyerhetsz a film premier előtti, Díványos vetítésére.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek