Megasztár vagyok, de minek: véd a leégéstől az x-faktor?

Tehetséget, fél-tehetséget és antitalentumot egyaránt a magasba lökhet egy tehetségkutató műsor, ráadásul a versenyzőknek egy egész ország drukkol. Licencek, szériák és felfedezettek tömege, akikre épp csak a zenei piacnak nincs szüksége.

Mézesmadzag önjelölt popsztároknak

Egy múlt heti cikkünkben már foglalkoztunk a valóságshow-k világával, így most jöjjenek a  tehetségkutatók. A TV2 műsora, a Megasztár, formátumát tekintve igen hasonlít az ITV1 brit tévécsatorna Pop Idol c. showjához, amely 2001. október 5-én indult. A brit televíziós versenyen is a legjobb, új, fiatal pop énekest keresték, ám az Egyesült Királyságban a nézők szavazatin múlott a nevezők sorsa. A Megasztárba országos felhívást, majd válogatást követően jutnak a döntőbe a szereplők, akikből a nézők és a zsűri együtt választják ki az „Év hangját”. A nevezőket lemezszerződéssel és értékes nyereményekkel kecsegtetik, nemesen figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy kis ország vagyunk és a zenei piacunk már most telítődött.

A gáz szereplőkkel is mindig bájos Soma

A Megasztár első szériája 2003-ban, a második 2004-ben, a harmadik 2005-ben, a negyedik 2008-ban dübörgött, az ötödik pedig 2010-ben indult. Az első három széria döntősei közül olyan nevek árasztották el a zeneipart, mint Oláh Ibolya, Mujahid Zoltán, Gáspár László, Caramel, Palcsó Tamás, Tóth Gabi, Bartók Eszter, Bella Levente, Pflum Orsolya, Torres Dániel, Rúzsa Magdolna és Varga Ferenc, a zsűriben pedig olyan arcok ültek, mint Bakács Tibor, Pély Barna, Pierrot, Presser Gábor valamint a gáz szereplőkkel is bájos, sugárzó Soma. A harmadik szériánál nyílt első ízben lehetőség arra, hogy a határon túliak is szavazhassanak SMS-ben kedvenceikre.

Kezdeti próbálkozás: Kifutó, nagy befutókkal

A Kifutó 1998-ban indult és akkor Pély Barna került ki győztesen belőle. A zsűriben megfordult Vágó István és Zoltán Erika is. Ebben a műsorban debütált például Dolhai Attila, és itt próbálkozott a tévével először Oláh Ibolya, aki 1999-ben, Toni Braxton „In the late of night” c. számával második helyezést ért el.

Változó formátum, változatlan érdeklődés

A 2008-ban indult negyedik Mega-széria szakított az addigi hagyományokkal, és a francia Star Academy formátumát vette alapul. A stáb nagy részét is lecserélték, de a férfi műsorvezető Till Attila maradt. A casting során az alsó korhatárt 12 évre módosították, és hét városba látogatott el a Megasztár-kamion. Többen jelentkeztek, mint az előző három szériára összesen. A döntőre 2008. december 20-án került sor, a korábbi szériák tavaszi időpontjával szemben.

A zsűri is teljesen lecserélődött: Eszenyi Enikő, Fenyő Miklós, Mester Tamás és Friderikusz Sándor vállalta az ítélkezés robosztus feladatát. Pierrot úgy látszik végleg feladta a zsűrizést, pedig neki köszönhetjük a Csillagdalt, a műsor egyik betétdalát, melyet kifejezetten a Megasztár-szériákhoz írt, és olykor a versenyzők közösen éneklik. A negyedik széria győztese Király Viktor lett, de azóta hallunk még néha Lakatos Krisztiánról, Fekete Dávidról és Bencsik Tamaráról is.

Legenda csak egy van?

Az ötödik évadhoz is nagyban zajlik az előválogatás, a szervezők a „legszórakoztatóbb figurákat és a legtehetségesebb versenyzőket” ígérik. Állítólag az idei csörte korlátok és határok nélküli lesz, minden eddiginél erősebb mezőnnyel. Az eddigiekhez képest a különbség annyi, hogy a korhatárokat valóban eltörölték, és az énekesek saját együtteseikkel is nevezhetnek. A válogatás tavasszal kezdődött, nyáron pedig hét belföldi és három határon túli helyszínen folytatódott a casting.

Akik a futottak még kategóriából futottak be

Vannak olyan egykori Megasztár-versenyzők, akik ugyan nem kerültek be a döntőbe, mégis sikerült ismertté válniuk. Az első széria elődöntősei közül ilyen Tarr Veronika és Dávid Roland; a második Megasztárból Laczkó Noémi és Darabos Ivett Kata, vagy Garda Zsuzsanna; a harmadik évadból pedig Zentai Márk. Az első Megasztár középdöntőjéig eljutott Singh Viktória Kudra is elismert énekesnő - Auguszt Bárióval kiegészülve alkották meg az Indiana nevű együttest. Hallhattuk a negyedik Megasztárban is, vagy éppen az Anna and the Barbies együttes lemezének egyik vendégelőadójaként. Domján Róbert zenész szintén szerepelt a második Megasztár egyik elődöntőjében. A legnagyobb visszhangot talán Tabáni István keltette, akit a 4. széria legjobb 30 versenyzője közül tanácsolta el a zsűri. Azóta megnyerte az RTL Klub Csillag Születik című tehetségkutatóját, és kilépett a névtelenségből.

Van, aki igazi sztár lett

Tóth Vera az első Megasztár győzteseként vált híressé, eddig 3 önálló nagylemeze jelent meg. Őt nevezhetnénk az egyik olyan szerencsésnek, akinek bejött a dolog. Ebbe a kategóriába sorolható Caramel is, aki még fellépeget itt-ott, de mintha kicsit leállt volna a motor. 2005-ben jelent meg első lemeze A döntőkben elhangzott dalok címmel, még ugyanebben az évben látott napvilágot első önálló albuma (Nyugalomterápia), amelyre már több saját dala is felkerült. Az album egy hét alatt aranylemez lett, mára pedig kétszeres platinalemezzé vált. 2010. március 12-én jelent meg harmadik önálló albuma, Lélekdonor címmel.

Egy igazi sztárnak múzeum is jár

Rúzsa Magdi a Megasztár 3. szériájának győzteseként vált népszerűvé, a 2007-es évet végigkoncertezte és sikerrel képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon is: itt kilencedik helyezést ért el. 2008. november 5.-én jelent meg második önálló stúdiólemeze Iránytű címmel, amely aranylemez minősítést ért el. 2009. szeptember 17.-én megkapta a magyar állampolgárságot.

A legjobban talán Oláh Ibolya váltotta be az ígéreteket, aki jelenleg a rockoperák világában találta meg önmagát. A Megasztár második helye átütő sikert hozott számára: 2004. június 5-én 400 ezer ember előtt énekelt egy ingyenes budapesti rendezvényen, amelyen Sting is fellépett. 2005. augusztus 19.-én miniszteri kitüntetést kapott, majd augusztus 20-án este, a hivatalos állami ünnep nyitányaként ő énekelte el a Magyarország című dalt. Brüsszelben, az Európa Parlamentben, valamint Hollandiában is fellépett már. Ő az egyetlen fiatal, hazai énekes, akinek már életében múzeumot http://olahibolyamuzeum.oiro.hu/ alapítottak.

Duettektől a családalapításig

Szabó Eszter, aki egyébként reklámgrafikus és webdesigner, nem csak hírnevet szerzett a műsorral, hiszen itt ismerte meg párját, a szintén döntőbe jutott Kontor Tamást. Két kisfiukkal jelenleg is Gyulán élnek. Meglepően nyers, néha kissé szemtelen hangvételű első albumának anyagai (melynek zenéjét Kontor Tamás, szövegét Eszter hozta) első születendő gyermekük számára íródtak, felkészítendő az új jövevényt az élet viszontagságaira. Kontor Tamás 2006 nyarának végén Ganxsta Zoleeval és Big Daddy Lacával közösen punk rock triót alakított KGB néven. A mai napig is aktív tagja a magyar könnyűzenének, hol a KGB-vel lép fel, hol saját szólóműsorával.

Van, aki banki alkalmazott...

Gál Csaba "Boogie" szintén nem az éneklésből fogja befizetni a Jaguar első részletét: jelenleg blues-zenészként nyomja, próbált újságíró is lenni, végül újra banki alkalmazott lett. A 35 esztendős fiatalembert nem is érdekli a sztárság. Barátnőjével egy ötven négyzetméteres lakásban él, és továbbra is egy 14 esztendős Wartburggal közlekedik.

...és van, aki riporter lett

Széles Izabellát 2008-ban felkérték a 9 és fél randi című romantikus film főcímdalának feléneklésére, ami a Viva Tv slágerlistáján az 5. helyet érte el debütáló kislemeze. Nem sokkal később Izabellát felkérte egy duettre Popper Péter, a Végtelen című számához, melynek videoklipjében az éneklés mellett csellóval is kísérte Poppert. 2008-ban felénekelte az M1-en indult gyermekvetélkedő, a Fel a cipővel című műsor főcímdalát, majd még ez év októberében felkérték, hogy énekelje el a High School Musical 3 című film egyik betétdalának magyar változatát, a Barátok köztből ismert Dósa Mátyással. Izabella jelenleg riporter a Tabu tévénél.

Hülyeség nem akadály

Az ötödik Megasztár előválogatása során lett ismert Szarka László is, aki az Alphaville Big in Japan című számát gyilkolta le, rettentő angolsággal. A médiában ez a felvétel és maga az előadó is Bikicsunáj néven vált ismertté, és fan-klubok, blogok alakultak körülötte. A felvételt csak a YouTube videómegosztó portálon egy hét alatt 360 ezren látták. Az internetes közönség azonnal reagált a videóra, már kapható Bikicsunáj feliratú póló, alakult Bikicsunáj fan club a Facebook közösségi oldalon, amely május 7-én több mint 17 ezer tagot számlált. Mr. Bikicsunáj-t a mai napig hívják zenés szórakozóhelyekre fellépőként.

A legfiatalabb fellépő 10, a legidősebb 54 éves volt

A Csillag születik c. műsor az RTL Klub-on futott, melyben énekesek, táncosok, humoristák, zsonglőrök, artisták és bűvészek mutatkoztak be. A tehetségkutató felhívásra több mint négyezren jelentkeztek, közülük a válogatásokon kétezer produkciót néztek meg a műsor készítői. A stáb az ország 6 nagyvárosában és a határon túl 5 helyszínen kereste a tehetségeket.

A válogatás 2 fordulóból állt, és egy roppant kritikus bizottság választotta ki a műsorba jutott 42 produkciót. A legfiatalabb fellépő 10, a legidősebb 54 éves volt. Minden produkció létrejöttét egy felkészítő csapat segítette, akik azon dolgoztak, hogy minél többet kihozzanak a tehetségekből. Az előadók sorsáról a nézők és a zsűri együtt döntöttek. A nyertes egy éven át havi egymillió forintot kapott a dicsőség mellé.

Még fényesebb csillagok

A Csillag születik 2. 2009-ben indult, amelyre az első rész sikere nyomán körülbelül hétezren jelentkeztek, hat kategóriában: ének, zene, tánc, próza, humor és egyéb. A válogatások 2007-hez képest csak Budapesten folytak, ám más országból is lehetett nevezni. A műsor nyertese Tabáni István lett, aki festőművész, grafikus és most már önéletrajzban is bátran vállalható énekes. István már a műsor döntőjében megkapta lemezszerződését az Universal Music-tól. A lemezfelvételek közben István az RTL klub szervezésében lépett fel az országban.

A kis mesemondó és a piszkos anyagiak

A kedves kis vajdasági Utasi Árpinaknem tartott sokáig a mesemondó karrierje, hiába nyerte meg a Csillag születik 2007 decemberi adásának fődíját: egy gépkocsit és az egy éven át adományozott havi 1 000 000 forintos ösztöndíjat. A nyereménypénzből már nem maradt semmi. A versenyen nyert 12 millió forintjából vásárolt egy házat Csantavéren, de különösebben nem változott meg az élete. Jelentkezett egy szerb kiadó azzal, hogy szeretné kiadni Árpi meséit egy lemezen, ám ezt csak Szerbiában értékesítik majd. Árpi édesanyja bízik a lemez sikerében, és abban, hogy ez majd egy kicsit kihúzza a családot a nehéz anyagi helyzetből.

A sztárrá válás lehetősége mindenki számára adott

Az RTL Klub megvásárolta a Simon Cowell nevével fémjelzett showműsor licenszét és hatalmas reklámhadjárattal elindította az X-Faktor tehetségkutató műsort. A plakátokon jól bemarketingelt zsűri tagjai (a mentorok): Nagy Feró,Geszti Péter, Keresztes Ildikó és Malek Miklós, aki ugyan még csak 35 éves, azonban nagy zenei múltra tekinthet vissza: Amerikában olyan énekesekkel dolgozott, mint Anastacia és Jennifer Lopez.

A műsor eredetije a The X Factor, brit televíziós tehetségkutató műsor. A show lényege, hogy nyilvános meghallgatás során kiválasztanak néhány tehetséget, akik közül valaki később megnyeri a versenyt. Az X-Faktor nem más, mint az a bizonyos megmagyarázhatatlan plusz, amitől valaki több, jobb, ismertebb és elismertebb lesz, mint mások. A sztárrá válás lehetősége tehát mindenki számára adott. A show legfőbb célja, hogy kivételes tehetségű énekeseket találjon, de emellett a külső megjelenés, a személyiség, a színpadi jelenlét és a tánctudás is fontos szerepet kap adásról-adásra.

Az X-Faktor olyan leendő popcsillagokat keres, akikért nézők százezrei rajonghatnak, aki stílusával, egyéniségével, tehetségével leveszi a lábáról a zsűrit és a sztárság a vérében van. A magyar nézők számára újdonság lehet, hogy az X-faktorban három különböző kategóriában indulnak a jelentkezők:16-24 évesek, 24 év felettiek, valamint duók vagy együttesek.

Ahogy a Csillag születik esetében is, az indulók egy előválogatáson vesznek részt, ahol a műsorkészítők döntik el, kik azok, akik a zsűri előtt, a második castingon is bizonyíthatnak. Az innen továbbjutók egy felkészítő táborban vesznek részt, és itt derül ki, hogy melyik kategóriának melyik zsűritag lesz az úgynevezett mentora, aki az adott csoport „felelőse” lesz. A zsűritagok külön-külön meghallgatják a versenyzőiket, majd az általuk kiválaszott produkciók szerepelnek az első élő show-ban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek