Osztrigát ettek a szegények a színházban

Zanza!

globe_theatre_londonJulian Bowsher, a Museum of London régésze a két leghíresebb XVI. századi színház, a Rose és a Globe feltárását végezte, amikor ételmaradványokra bukkant. Kiderült, mit ettek például előadás közben a szegények."Négy évszázad múltán végre fény derült arra, hogy hogyan is néztek ki ezek a színházak - mekkorák voltak, milyen volt a színpad és hogyan viselkedtek a nézők" A feltárások alatt kiderült, hogy milyen felszabadult, vidám légkör uralkodott a színházban: a nézők sétálgattak az előadás közben, eszegettek, sőt, pipára gyújtottak. rose_theatre
"Az élelmiszermaradványok és a magvak arra utalnak, hogy a színházrajongók körében igen kedvelt volt az osztriga, a rák és a kagyló, de a publikum diót, mogyorót, szilvát, cseresznyét, őszibarackot, mazsolát és fügét is vitt az előadásokra" - magyarázta a régész.
Már akkor se ugyanazt ették a szegények és gazdagok. A tehetősebbek páholyai alatt rákot és tokhalat, valamint import fügét és őszibarackot találtak, az állóhelyek környékén viszont rengeteg volt az osztrigahéj. "Ebben az időszakban az osztriga a szegények eledele volt" - emelte ki Julian Bowsher.
A színészek drága kelmékből varrt ruhákban játszottak, majd ebben a ruhában mentek az előadás utáni partikra, ahol a leggazdagabb vendégek látták őket vendégül, sőt az se volt ritka, hogy egy-egy színész az előadás közben valamelyik erkélyen lévő páholyban falatozott a módos nézőkkel.
(forrás: discovery.com)

Blogmustra