Zanza!

Saját készítésű sorozatot indít árpilis közepétől az HBO az Alzheimer-kórról, amelynek a célja, hogy segítse megérteni a betegséget. Napjainkban a rák után a második legjobban rettegett betegség ez Amerikában.

cikk-tious-rovidA memóriavesztés egyik legsúlyosabb formája az Alzheimer-kór, egy visszafordíthatatlan és folyamatosan kialakuló agyi rendellenesség, amely lassan szétrombolja a memóriát és a gondolkodási készséget. Napjainkban az Alzheimer-kór a rák után a második legjobban rettegett betegség Amerikában, és akár 5 millió amerikait is érinthet. Ahogy az ún. baby-boom generáció eléri majd a nyugdíjas kort, ez a szám több mint 11 millióra ugorhat 2040-re, ennek pedig óriási gazdasági hatása lehet Amerika amúgy is törékeny egészségügyi rendszerére.

Bár a betegség nem gyógyítható, a dokusorozat megmutatja, hogy van igazi okunk arra, hogy optimisták legyünk a jövővel kapcsolatban. A tudományos kutatás most előrelépést mutat a betegség kezelésének és esetleges megelőzésének terén.

Az Alzheimer-kór négy dokumentumfilmjének első darabja A leépülés mementói, amely közeli és személyes betekintést enged hét Alzheimer-kórban szenvedő egyén életébe, akik mindegyike a kór előrehaladott, de más-más fázisában jár. A tudomány állása szerint egy kétrészes, a tudomány mai állását bemutató film, melynek segítségével a néző ellátogathat 25 vezető tudós és orvos laboratóriumába, illetve klinikájára, felfedve néhány jelentős kutatási előrelépést. A Nagypapa! Tudod, ki vagyok? című rész Maria Shriverrel bemutatja, milyen egy Alzheimer-kórban szenvedő ember gyerekének vagy unokájának lenni.

 

 

Blogmustra