A rákos férj, a székely szingli és más tabuk

Rácz Zsuzsa Terézanyuságom története című novellapályázatának nyertesei közt, találunk a munkába visszatérni vágyó háromgyerekes anyát, a férje betegségével küzdő feleséget, és társfüggő nőt is.

Rácz Zsuzsa, a Terézanyu- könyvek szerzője és az Ulpius-ház Kiadó idén májusban először hirdette meg a „Terézanyuságom története" című pályázatot, amire alig egy hónap alatt 130 pályamű érkezett, szerte az országból.

A pályázatra írott művek női sorsok krónikái. Derűvel ugyan, de szinte kivétel nélkül tabutémákat vetnek fel: a társkeresés kalandjai és kínjai, a gyermekvállalás örömei és terhei, anyaként a visszatérés küzdelme és néha kilátástalansága a munkaerőpiacra, újrakezdés válás után, "se veled-se nélküled" kapcsolatok krónikái, hajdani bántalmazott gyermekek történetei, gyermeküket egyedül nevelő anyák vallomásai, történetek generációkon átívelő pusztító, de leküzdött átkokról.

A Fődíjat Trestyánszky Melinda Ayrton Senna da Silva című írása nyerte, amelyik egy fiú fogantatásáról szól a történet. Melinda Tatabányán élő, 54 éves, hét gyermekes anya, aki ékszernek ható takarókat alkot és magáról így szól: „Olyan küszködős, girbe-gurba életutat jártam be, hogy három asszonyi életre is elegendő lenne." A 2. díjat Tokai Márta Egyedülálló Anyu című írása kapta meg. Márta egy pusztító kapcsolati problémáról, a társfüggésről ír. A társfüggés nagyon sok nőt sújt, gyakran anélkül, hogy egyáltalán tudatában lennének. Budapesten él, egyedül neveli kétéves kislányát, és az írás is segített neki abban, hogy felismerje függését és kilépjen házasságából. Sőt, maga is segítő szakember, addiktológiai konzultáns, de kézírásból is olvas lelkeket: grafológus. A 3. díjat Kovács Zsuzsi Teréz- Anyu!!! című írása nyerte. Az írás egy küzdelmes és csodaszép szerelmi történet: egy három gyermeket felnevelő, jóban-rosszban kitartó házaspár története. Viszont a szerző, Zsuzsi, csupán 21 éves, tehát nem a saját történetét írta meg, hanem az édesanyjáét.

A Terézanyu Hangja kategória különdíjasa: Novák Katalin lett. Katalin három gyermekével hét éve van otthon, és vissza szeretne menni dolgozni.  A Határontúl Különdíjas: Magyari Tekla a magát „székely szingliként" definiálő szerző lett. A Terézanyu Igaz története díjat Letenyei Hédi kapta, akinek a következő két mondattal kezdődik az írása: „Aznap derült ki, hogy az én okos, intelligens, szorgalmas, és igyekvő férjemnek agydaganata van." Terézapu-díjat is kiosztották is, ezt a kétgyerekes Lovas Benedek kapta.


Mustra