Múmiák testközelben

A maga nemében egyedülálló tárlat nyílik június 9-én a Szépművészeti Múzeumban, ahol nem csak az intézmény gyűjteményében őrzött 4 múmiát, de egy 3D-s film segítségével a rajtuk nemrég elvégzett tudományos vizsgálatok eredményeit is bemutatják.

Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki június 9. és október 22. között a Szépművészeti Múzeum felé veszi az irányt. Az ekkor látható különleges kiállításon mutatják be az Egyiptomi Gyűjteményben őrzött négy múmiát, illetve az azokon nemrég elvégzett tudományos vizsgálatok eredményeit.

A tárlat segít megismerni az egykor élt egyiptomiak hitvilágát, a mumifikálás technikáját, a korszak művészetét, de az arcrekonstrukciónak köszönhetően a látogatók azt is megtudhatják, hogyan nézhetett ki a több ezer évvel ezelőtt elhunyt emberek egyike. A tárlathoz kapcsolódó 3 dimenziós film átfogó képet ad arról, hogy a Budapest Múmia Projekt keretében hogyan és milyen módszerekkel vizsgálták a négy múmiát, és milyen eredményeket értek el a kutatások során.

A projekt célja, hogy a vizsgálatok révén feltárja az ókori Egyiptomban élt négy ember személyes múltját, és az egyes emberek történetét tágabb történelmi, vallási és kulturális kontextusba helyezze. A kiállítást június 9-én, csütörtökön 11 órakor Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője nyitja meg, emellett bevezetőt mond Vámos Miklós író, a kiállítást pedig Liptay Éva, az Egyiptomi Gyűjtemény osztályvezetője mutatja be.

Oszd meg másokkal is!
Mustra