Diákmunka nyárra: így lehet adómentesen

Itt a nyári szünet, amivel párhuzamosan egyre többször jut eszükbe a kamaszoknak a nyomasztó gondolat: valamit dolgozni kellene, hogy legyen pénzük a nyaralásra/Soundra-Szigetre.

De mit?

Amerikai családi filmekben gyakori jelenet, hogy a nagyobb kamasz gyerek lenyírja a szomszéd füvét, vagy lemossa az autóját – vagyis tulajdonképpen, hazai szakszóval diákmunkát végez. Itthon viszont ez a saját kapcsolatokon alapuló gyerekmunka mintha nem lenne túl népszerű dolog, holott bőven vannak előnyei. Az egyik legfontosabb érv mellette, hogy adómentes jövedelem származik belőle, le is vezetjük, hogy milyen feltételekkel, de soroljuk a további előnyöket is.

shutterstock 111970694

Az adómentesség a gyerekre, és arra is vonatkozik, aki megbízta őt a munkával. A házimunka után kifizetett bérnek más közterhei sincsenek, tehát nem kell félni, hogy váratlanul lecsap a NAV, vagy a munkaügyi ellenőrök, és úgy megvágják az embert, hogy attól koldul. Az egyetlen adminisztratív kötelezettség, hogy havonta (vagy több hónapra előre), egy ezer forintos regisztrációs díjért be kell jelenteni a „háztartási alkalmazottakat”, és akkor teljesen tiszta és legális a dolog. 

Így kell bejelenteni

A bejelentést meg lehet tenni ügyfélkapun keresztül, ebben az esetben a 16T1043H jelű bejelentő és változás-bejelentő lapot kell használni. A másik lehetőség az adóhatóság ügyfélszolgálati telefonszáma, a 185. A regisztrációs díjat pedig NAV Háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díj bevételi számlára kell befizetni a 10032000-01076215 számlaszámra. 

A rossz hír az (vagy jó, ahogy vesszük), hogy a pincében működtetett házi varrodában, vagy tésztaműhelyben nem lehet ezekkel a feltételekkel dolgozni, tehát üzleti, hasznot termelő tevékenységet nem lehet adómentesen elvégeztetni. Csak azokat a munkákat lehet a gyerekre bízni ebben a formában, amik a háziak mindennapi életéhez szükséges feltételek megteremtését szolgálják. Vagyis:

  • takarítás
  • főzés
  • mosás
  • vasalás
  • gyerekfelügyelet
  • házi tanítás
  • otthoni gondozás és ápolás
  • házvezetés
  • kertgondozás

Mást nem - írja az Adó.hu

A gyerekfelügyeletnek pedig éppen itt a szezonja, dolgozó szülő legyen a talpán, aki zökkenőmentesen meg tud oldani 11 hét nyári szünetet, még akkor is, ha stramm és hadra fogható nagymamák és nagypapák állnak sorba, hogy végre lássák a cuki unokákat.

Aki dolgozik, annak mindig van egy kis pénze

Ági 17 éves, gimnazista, és már második éve jár egy házhoz segíteni. Eleinte csak a vasalást és a takarítás egy részét bízták rá, később a gyerekeket is, mostanra viszont már annyira bedolgozta magát a családhoz, hogy mindig őt hívják, ha a háziasszonynak segítségre van szüksége.

Azt mondja, ez neki így pont jó, semmi olyat nem kell csinálnia, amit egyébként otthon nem vár el tőle az anyukája, neki viszont – az osztálytársaitól eltérően, mindig van egy kis pénze. Hol a játszótérre viszi a kicsiket, hol elmosogat, vagy kitakarítja a fürdőszobát, vagy a vendégvárásban segít. Egyébként ez a kedvence, mivel séf szeretne lenni, így nagy sikerélmény volt, amikor a háziasszony elfogadta a javaslatát, és együtt készíthették el a finom falatokat. Hogy nem megy-e ez a suli rovására? Ági szerint nem, baj is lenne, ha azon a heti néhány órán múlna. Azt persze ő is érzi, hogy nagy szerencséje van a családdal, akiknél dolgozik, és ahová közös ismerősök útján jutott be.

Ez miért jó a gyereknek?

Először is az ilyen jellegű munkák elég rugalmasan szervezhetők, vagyis nem kell nap nap után a gyárban, szalag mellett, vagy az íróasztal mellett punnyadni, miközben a többiek már rég a Balatonnál csapatnak. Általában változatosabb és emberibb is, mint csokit csomagolni heteken át.

shutterstock 48837427

Az ilyen jellegű munkák egyébként bizalmi jellegűek, általában ismeretség révén lehet megcsípni – vagyis nem akkora lutri, hogy ki, és milyen lesz a főni, és az átverés is elég ritka, mivel arcvesztés nélkül nem lehet megcsinálni, az meg kinek kell? Valamint nem tart el a gyerek a munkájával egy teljes iskolaszövetkezetet, sem pedig az államot. Amit keres, az az övé, és ez elég motiváló tud lenni.

Emellett, ahogy korábban már levezettük, a gyerek megtanulja a háztartási feladatokat, méghozzá kissé szigorúbb körülmények közt, mintha otthon, a szülők felügyelnék, ami előbb-utóbb jól fog neki jönni. Jó, nem egy nagy karrier, és még csak nem is a kezdete. De kamaszkorban ez simán belefér Ági szerint.

Hátrányok

Ahhoz, hogy a kamasz találjon magának egy ilyen „munkáltatót”, kell egy adag szerencse, de hát végül is mihez nem? És hát persze dolgozni kell, mert aki lazsál, azt nem hívják még egyszer. A gyerekfelügyelet és a házimunka pedig minden, csak nem pihentető. 

A másik hátrány pedig ugyan nehezen felfogható 16-17 éves korban, de attól még létezik: mivel sem a gyerek, sem a munkáltatója nem fizet utána adót és járulékot, természetesen a háztartási munka nem számít a szolgálati időbe, vagyis nem jár utána nyugdíj. Mondjuk, ezt egy középiskolás nem fogja a szívére venni, az egészen biztos. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra