Aranyművesből textilmágnás: szuper családi program!

Idén is bemutatunk pár, általunk jónak vélt budapesti kiállítást. A Millenárisos Űrkiállítás, a Kaland a Dzsungelben és a Titokzatos Szavanna után most egy kicsit komolyabb témát boncolgattunk, és az Óbudai Múzeum, Goldberger Textilipari Gyűjteményét szemléztük.

Igen, valóban, ez egyáltalán nem hangzik túl izgalmasan, elismerjük. Főleg nem egy gyereknek. Mi is lehetne annál unalmasabb, mint pár posztót közelről megnézni, majd meghallgatni a tárlatvezetőt, aki egy zsidó család életét meséli el, hogy hogyan lettek textiliparosok. Valóban, ez egy felnőtt számára is lehet érdektelen. De szerencsére nem az!

Ha ezeketől tart, akkor nagyon gyorsan oszlassa el ezeket a gondolatokat, ugyanis ez a kiállítás zseniális - egyébként felnőtteknek is. Nem csak azért, mert rengeteget lehet megtudni a betelepült zsidóságról, egy meghatározó család életéről, munkásságáról, de minden egyes teremben külön feladatok várják a látogatókat, melyeken kipróbálhatják többek között azt is, hogy milyen lehet kékfestőinasnak lenni, milyen lehetett mintafával mintákat készíteni, hogyan néztek ki a régi kelmék, milyen eszközöket, gépeket használtak fel a kezdetekben, majd később az óriás gyárrá avanzsált textilgyárban. Kisfilm is megy a teremben, illetve kézzel fogható dolgokon keresztül vezeti be az odalátogatókat a hazai textilipar egy meghatározó alakja, illetve családjának a történetébe. 

A Goldberger család

A Goldberger család Perec nevű őse aranyműves volt, aki a családi hagyomány szerint az itáliai Padovából vagy Velencéből, más feltételezés szerint Morvaországból vándorolt Magyarországra és Óbudán telepedett le. Fia, Goldberger Ferenc – aki a 19. század elején változtatta nevét Goldbergerre – már itt született 1755-ben. Fiatal korában textiltermékekkel kereskedett, majd egy kékfestővel, a cseh Stibrall mesterrel társulva 1785-ben a mai Lajos utcában kékfestő üzemet alapított (abban az épületben, ahol ma a budapesti Textilmúzeum található). Termékeik hamar igen népszerűvé váltak. 

Goldberger Ferencet fia, Goldberger Sámuel (1784–1848) követte az üzlet élén. Ő gyakorlatilag már 1810 óta a gyártással, míg apja a termékek értékesítésével foglalkozott. 1845-ben megvásárolt egy perrotine-gépet, az akkori kor legmodernebb textilnyomógépét.

Goldberger Leó (teljes nevén: dr. Buday-Goldberger Leó), Budapesten született, 1878. május 2-án. A magyar textiliparegyik nevezetes alakja, aki a 20. század első évtizedeiben a hazai textilipar korszerűsítésében igen nagy szerepet vállalt. Az 1785-ben alapított Goldberger-gyár, elnök-vezérigazgatója, a Gyáriparosok Országos Szövetségének (GYOSZ) igazgatója, a Magyar Textilgyárosok Országos Egyesületének elnöke, a Magyar Külkereskedelmi Intézet igazgatósági tagja, a Magyar Nemzeti Bank főtanácsosa, 1935-től felsőházi tag. 1944-ben a Gestapo elfogta és koncentrációs táborba hurcolta; pár nappal a mauthauseni tábor felszabadulása után éhenhalt, 1945. május 5-én.

Amiért nagyon kedveljük a múzeumot: kutyabarát. Ez óriási szó! A kiállítás 2014. augusztusa óta kutyával is látogatható, természetesen a felelős kutyatartás szabályainak betartásával, illetve pórázon kell vinni a kutyát. Szerintünk ezt kérni sem kellett volna, repdesünk a boldogságtól!

Parkolás

A múzeum környéke díjköteles parkolási zónába tartozik, a parkolási rendről itt tájékozódhat bővebben.

Ingyenes tárlatvezetés

Jó ha tudja, hogy január 24-én vasárnap, 14 órától, ingyenes tárlatvezetést tart a múzeum, amelyben bemutatják, hogy miként építette fel a Goldberger család a világcéget, miközben a textilnyomás technológiáinak változását is érthetővé teszik. És még egy bónusz: belépőt sem kell fizetni ezen a napon, ne hagyja ki!

Fontos információ a kiállításról

A kiállítás április 2015. szeptember 19. – november 1. látogatható.    
Helyszín: Textil Múzeum (Goldberger Textilipari Gyűjtemény),  1036. Budapest, Lajos utca 136-138
Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10-18-ig (hétfő zárva)   
Időtartam: 1,5-2 óra   
TELJES ÁRÚ JEGY 1 400 Ft
KEDVEZMÉNYES JEGY 700 Ft
(diák 6-26 évig, nyugdíjas 62-70 évig)
Csoportos Felnőtt belépő 900 Ft/Fő
(10 főtől)
Csoportos diák belépő (diákigazolvánnyal) 500 Ft/Fő
(10 főtől)
Családi belépő 2 500 Ft
(4 fő: szülők, nagyszülők, gyermekek szabad kombinációjában)
Múzeumpedagógiai foglalkozás (belépővel összevont jegy) 600 Ft/fő
Tárlatvezetés   
1 fő részére 1 500 Ft
2-9 fő részére 3 000 Ft
10-30 fő részére 5000 F
6 éven aluli gyermek számára, INGYENES
70. életévüket betöltött nyugdíjasok számára, INGYENES
Fogyatékkal élők, valamint kísérőik számára (jogosultanként legfeljebb 1 fő), INGYENES
Pedagógus igazolvánnyal rendelkezők számára, INGYENES
Miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezők számára, INGYENES

Szombati tárlatvezetés: előzetes bejelentkezés alapján. Bejelentkezni csütörtökön 16 óráig lehet Falus Ildikónál: 1/250-1020 vagy falus.ildiko@obudaimuzeum.hu

Oszd meg másokkal is!
Mustra