Így neveljen kütyükkel és mesékkel

November elején írtuk meg, hogy milyen elképesztően sokat töltenek okostelefonon és tableten lógva a fiatalok. Minket akkor sem riasztottak el a statisztikák: inkább azt az oldalát néztük és nézzük most is, hogy miként lehet a jelenségben rejlő potenciált megragadni, és a kütyük, illetve a tévé segítségével olyannak nevelni a gyermekünket, amilyennek mindig is elképzeltük.

Bármennyire is igyekszünk, ezt megvalósítani nem mindig könnyű - éppen ezért örültünk annak, hogy a Common Sense Media oldalán csoportokba gyűjtve találhatunk a témához kapcsolódó tippeket. Azt szedték össze, milyen elveket kell szem előtt tartani, ha a gyerek bármiféle "tartalmat fogyaszt", vagyis a tanácsok egyaránt vonatkoznak a könyvekre, rajzfilmekre, filmekre, az online világra és a játékokra is.

Az eredeti cikk egyébként azzal kezdik, hogy lépjünk túl azon a szemléleten, miszerint meg kell tiltani a kütyük használatát, mert az akadályozza a személyiségfejlődést és inkább lehetőségként tekintsünk arra, hogy megerősíthessük a gyerek szociális-emocionális fejlődését. Hogyan tegyük mindezt? Erre adnak választ az alábbiak!

„Minden tévéadás nevelő jellegű. A kérdés az, hogy mire nevel" - foglalta össze Nicholas Johnson, aki korábban kommunikációs biztosként dolgozott. Ez egyébként nemcsak a televízióra, de a média minden szegmensére igaz: a filmek, alkalmazások, játékok és a könyvek helyes megválasztásával mind a jellemfejlődést segítjük.

Tippek kisgyerekes szülőknek

Filmezzenek, játsszanak, olvassanak, majd beszéljék meg, hogy az adott szereplők mit és miért tettek úgy, ahogy - ezzel segít a gyereknek megérteni, hogy mi áll a karakter belső motivációja mögött. Ebben a korban a gyerekek mindent magukba szívnak, amit csak látnak és hallanak, így inkább olyan filmeket, könyveket válasszon, amiben pozitív példaképek vannak, a megosztásról és a barátságról, esetleg az érzelmek irányításáról szólnak.

Csak egyszerűen: az iskola előtt állók részére az egyetlen főcselekménnyel rendelkező könyvek és filmek, illetve tévéműsorok a legjobbak. Utóbbiból válasszon olyat, ami rövid és proszociális, azaz a közösség érdekeit  tartja szem előtt. Nyomatékosítsa a gyerekben, hogy akkor is fontos a jó dolgot csinálni, ha valószínűleg nem látja senki vagy nem kapják el akkor sem, ha nem így tesz.

Ne várja el, hogy a kisgyereke megértsék a történetek erkölcsi oldalát: a (nép)mesék jópofák és aranyosak, de a fő mondanivaló nem mindig jön át a kisebbek számára - pláne akkor, ha a főszereplő nem ember. Ha a gyerek magától nem vonta le a tanulságot, ne rágja a szájába!

GettyImages-490007220
David Paul Morris

Válasszon olyan karaktereket és helyzeteket, amikkel a gyerek tud azonosulni: azok a gyerekek, akik látják magukat a főszereplőben, sokkal könnyebben értik meg és másolják a viselkedésüket. Egy őszinteségről szóló történet például nagyobb hatást ér el akkor, ha a főhősnek és a "nézőnek" is nemrég született kistesója vagy mindketten utálják a brokkolit.

Ha nincs rá szükség, tegye el: ez leginkább a mobiltelefonra vonatkozik. Magyarázza el a gyerekének, hogy azért teszi félre, mert nem szeretné, ha az együtt töltött időből venne el. Amikor interneten vagy telefonon üzen valakinek, beszéljenek arról, hogy a tisztelet akkor is szükséges, ha nem látjuk azt, akivel kapcsolatba lépünk.

Szabja meg az időt: amennyit a gyereke a telefonnal/tablettel tölthet, ezzel segít nekik önuralmat gyakorolni.

Tippek nagyobb gyerekeseknek

Segítse a gyerekeket abban, hogy a média pozitív üzeneteit a saját viselkedésükbe ültessék át. Amikor már egyedül írnak, olvasnak az interneten, akkor fontos, hogy elmagyarázza nekik, hogy miként illik ott viselkedni.

Az egyszerűbb jobb: még ez a korcsoport is nehezen birkózik meg az összetettebb történetekkel. Látniuk kell az alapvető ok-okozatot, azaz azt, hogy az adott szerepelő motivációjából hogyan következnek a tettei és azok következményei.

A bonyolult mesék várhatnak: a gyerekek negyedik osztályos korukig általában nem fogják fel a népmesék teljes mondanivalóját, csak egy-egy rész marad meg bennük. Ettől még nyugodtan nézhetik őket, csak ne várja, hogy az erkölcsi üzenet maximálisan átjön.

Online viselkedés: készítse fel gyerekét arra, hogy az online világban is ugyanúgy kell viselkednie, mint a való életben. Olyan játékokat válasszon, amiben közösen kell megoldani egy feladatot és amelyek jutalmazzák a játékost, ha az elbukás után újra próbálkozik. Az egyszerűen célorientált appok helyett válasszon olyat, amiben inkább a folyamat és a kreativitás a fontos. 

Tippek tinédzserek szüleinek

Ebben az életkorban a gyerekek már egyértelműen különbséget tudnak tenni a jó és a rossz között. Ahogy nő a digitális hozzáértésük, úgy becsülik meg jobban és jobban azt, amijük van - és a felelősséget, hogy rajtuk is múlik, hogy a digitális világ egy pozitív környezet legyen. (Igaz, sajnos nem mindenki van így ezzel.)

Az összetett jobb: a tizenévesek érzelmileg és mentálisan is érettek ahhoz, hogy megértsék mások szemszögét.

GettyImages-556635021
Photofusion / Europress / Getty

Vonódjon be: a történet cselekményének összegzése csak később, nagyjából 14 éves kor körül alakul ki, ezért a fiataloknak sokszor még mindig a szüleik segítségére van szükségük, hogy megértsék a mondanivalót.

Ne legyen egyértelmű: a tizenévesek gyakran azért utasítanak el túlságosan szájbarágós erkölcsi tartalmú üzeneteket, hogy megvédjék az igazságérzetüket és a függetlenségüket. Olyan történeteket válasszanak, amelyben a morális dilemma megoldása már nem teljesen egyértelmű. Vessen fel olyan kérdéseket, amelyekben van választási lehetőség és engedje, hogy a gyerekek kifejtsék azokat.

Beszéljenek az online etikettről és online magánéletről: nagyjából hasonló, mint amit leírtunk korábban - mit szabad, mit nem, maradunk önmagunk és, bár másolni könnyű, azzal sérül az integritás. Ugyanígy beszéljenek az anonimitás előnyeiről és hátrányairól is, illetve arról, hogyan kell például normálisan hozzászólni egy beszélgetéshez. Azt is nagyon fontos tisztázni, hol vannak a magánélet határai, milyen tartalmakat oké megosztani, és mi az, amit már nem.

Tegyék helyre, mit ér a lájk. Nem feltétlenül rossz dolog, amikor a gyerekek Instagram vagy más közösségi média követőik számában versengenek. De fontos bennük tudatosítani, hogy személyiségük értékét nem határozza meg, hogy hány lájkot kapnak, és hogy nagyon pozitív tulajdonság, ha nem tartjuk magunkat mások fölött valónak.

Emlékeztesse őket az értékre: mármint ez esetben a kütyükére - és arra, hogy a pénzt sajnos nem otthon nyomtatják, így bár csak egy telefonról van szó, simán kerülhet valaki másnak az egyhavi fizetésébe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek