Ezt tanítsa meg a kölyöknek, mielőtt bringázni indul

Nyáron a kölykök egyenesen kirajzanak otthonról, és még a lustábbak is bringára kapnak. Ami nagyon helyes, mert mikor máskor induljanak felfedező útra, mint a szünidőben, amikor éppen ráérnek? Legalább addig sem unatkoznak, vagy a számítógép előtt punnyadnak. A közlekedés azonban veszélyes üzem, azt is tudjuk már, hogy a legtöbb baleset nyáron éri a gyerekeket. A legveszélyeztetettebb pont az a 10-14 éves korosztály, amelynek a tagjai már kíváncsiak és bátrak, de tapasztalatot és rutint még nem igazán gyűjtöttek. 

shutterstock 88297123

Közlekedésbiztonsági szakemberek ezért összeszedtek néhány jó tanácsot a veszélyesebb helyzetekre.

  • Vizsgáljuk/vizsgáltassuk át a gyerek kerékpárját, és legyünk benne biztosak, hogy megfelelő a műszaki állapota. Szereljük fel a kötelező tartozékokkal (lámpák, csengő, fényvisszaverők).
  • Szereljük fel a gyereket is legalább sisakkal, ami ugyan nem kötelező, de melegen ajánlott. Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között pedig kötelező láthatósági mellényt viselni.
  • Legyen a gyerek mindig kiszámítható! Manőver előtt nézzen jól körül, és ha biztonságosnak ítéli, akkor a szándékát jelezze előre a kezével, méghozzá úgy, hogy észre is vegyék.
  • Főútvonalon csak 12 éves kor betöltése után közlekedhet a gyerek biciklivel. Ha van kerékpárút, akkor használni is kell.
  • Kerékpárútról, kerékpársávról, vagy lakott területen kívüli főútvonalról nem kanyarodhat balra csak úgy, hanem le kell szállnia a bringáról, és át kell tolnia az úton.
  • Zebrán is csak a biciklit tolva lehet átkelni. Ha viszont az úttesten biciklizik, és keresztezi az átkelőhelyet, akkor el kell engednie a gyalogosokat.
  • A legfontosabb azonban, hogy a gyerek legyen tisztában a gyalogosként és bringásként rá vonatkozó szabályokkal. Szerencsére a kölyök elég önállóan is be tudja szerezni a szükséges ismereteket, például a tanuloknak.hu weboldalon, ahol tesztelheti is a tudását.
    Még mindig érdemesebb erre rászánni az időt, mint egy sérülésből lábadozni egész nyáron.

Ha szeretné tudni, hogyan érdemes biciklit választani a gyereknek, akkor kattintson IDE

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek