Tündérek, hekkerek és időutazás: könyvek kamaszoknak

Milyen könyvet adjunk kiskamasz gyerekeink kezébe? A gyerekkönyvek és a felnőtt irodalom közötti sávban nehéz eligazodni, ráadásul sokan vannak, akik némiképp érthető módon nem szívesen adnak olyan könyvet a serdülő gyerekük kezébe, amit nem olvastak ők maguk is. De létezik egyáltalán ilyesmi a Harry Potterne kívül? Szerencsére igen: mostanában kifejezetten jó és élvezetes kamaszkönyvek is születnek, ráadásul kortárs magyar szerzők tollából. Mutatunk néhányat, amit felnőttként is szívesen olvastunk, és a gyerekeknek is tetszik.

1. Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István, Vészits Andrea: Időfutár-sorozat

5
Pagony

Kezdjük mindjárt egy személyes kedvencükkel: az Időfutár sorozat következő kötetét együtt várjuk tizenkét éves unokahúgunkkal és negyvenéves könyvesbolti eladó barátnőnkkel. A történet lassan indul, aztán egyre meglepőbb fordulatokat vesz, miközben az időutazós szál mentén történelmi helyszíneket vegyít a nagyon is jelenkori kamaszélet cset-beszélgetéseivel és okostelefonozásával.

Az első kötetben (A körző titka) a főhős Hanna Budapestre költözik családjával, új középiskolába kerül, ennek minden megpróbáltatásával együtt. Aztán furcsa dolgok kezdenek történni: egy ócska körzőt talál, amire környezetéből valamiért többen is pályáznak, felbukkan egy különös öregember, de ami a legborzasztóbb, Hanna számítógépe is önálló életet kezd élni.

A kusza eseményeket a főhős Hannából, szegedi barátnőjéből és fiú osztálytársukból álló hármas próbálja kibogozni. Ehhez időnként némi történelmi tudásra is szükségük van, amiből persze az olvasó is tanulhat, ugyanakkor a regény még véletlenül sem válik tankönyvvé.

Korosztály: 12 éves kortól.

 

2. Szabó Tibor Benjámin: Epic 1. - Az első küldetés

4
Manó Könyvek

A történet főhősei, öt fiú és két lány, azaz a B-team tanulócsoport egy különleges magániskolába nyernek felvételt: a Különleges Tehetségek Ernest Rutherford Intézetébe (RUDI). A gyerekek nem tudják, pontosan milyen céllal képzik őket: lehet, hogy különleges vezetőket akarnak képezni belőlük, de az is lehet, hogy műkincstolvajokat.

Mindegyikük tehetséges valamiben: van, aki ügyes hacker, van, aki kiváló aikido-s, és van, akinek a történelmi tudás az erőssége. A fiatalok nyomozni kezdenek, az események pedig egyre különösebb fordulatokat vesznek. A kaland során pedig természetesen mindegyikük különleges képességére szükség lesz a rejtély megoldásához.

A regény rengeteg megfejtenivalót kínál, igazi nyomozós történet, közben pedig némi történelmi, biológiai, kémiai és pszichológiai tudásra is szert tehet az olvasó, emellett végig pörgős, fordulatos és izgalmas tud maradni.

A regény nyelvezete életszerű és fiatalos, ugyanakkor figyelmeztetésül el kell mondanunk, hogy ebbe az is beletartozik, hogy a kamasz szereplők - nem sokat, nem nagyon durván, de időnként - káromkodnak. És persze a hat fős szereplőgárdának köszönhetően sokat megtudhatunk a barátságról és az összetartásról is.

Korosztály: 13 éves kortól.

 

3. Lakatos István: Dobozváros

3
Magvető

A Dobozváros meseregény. Főszereplője Zalán, a kisfiú, aki egy nap szembesül vele, hogy szülei nem az igazi szülei: az igaziakat elrabolták és Dobozvárosban tartják fogva. Zalán egy furcsa öregember segítségével elindul megkeresni a szüleit, közben pedig kalandokba keveredik, amelynek során vízimanókkal, egy kecskével és sárkányokkal is el kell boldogulnia.

A regény fantáziavilága egyedi és magával ragadó, teli ötletekkel: a manócsaládot deportálták, a kertes ház sínen közlekedik, a tó vizét mérnöki módszerekkel megemelik, a szekrényben egy tehén lakik, így mindig van otthon tej, és folytathatnánk a végtelenségig. A különleges helyszínek és ötletek mellett a leghétköznapibb mesefigurák (sárkányok, törpék), popkulturális utalások, és a magyar konyha remekei is megférnek - nekünk egyből kedvünk támadt lecsót főzni.

Lakatos Istvánnal a minap készítettünk interjút, ezt itt olvashatják.

Korosztály: 10 éves kortól

 

4. Kleinheincz Csilla: Ólomerdő

2
Gabo Kiadó

Az Ólomerdő a tündéres-tinilányos vonalat követi, ugyanakkor teljes egészében hiányzik belőle a rózsaszín csillámpor. Emese tizenkét éves, kicsit fura, szépen rajzoló, de meg nem értett kamaszlány, akit már gyermekkorában elhagyott az édesanyja, hogy visszatérhessen otthonába, a tündérek közé.

Emese is félig tündér, ami jót is jelenthetne, de a történet szerint inkább hatalmas szívás: nem elég, hogy kevésbé illeszkedik a kortárscsoportba, még be nem tartott ígéreteiért, kudarcaiért is betegségekkel, balesetekkel fizet. A lány egy ponton egy szív nélküli lovas segítségével elindul az ólomerdőbe, hogy megkeresse anyukáját.

A fantáziavilágban a nyúlfülű manó mellett a magyar mese- és mondavilág elemei is felbukkannak, szerencsére mellőzve mindenféle eltúlzott csodaszarvasos romantikát. A regény inkább sötét hangulatú, megtartja a népmesék kegyetlenségét: Emesének muszáj tűrnie a fájdalmat, bátorrá kell válnia, meg kell tanulnia harcolni, ráadásul ebben a történetben a heppiendet sem vehetjük készpénznek.

A 2007-ben megjelent regényt a szerző 2014-ben átdolgozta, az újabb kiadás vélhetően egy későbbi folytatásnak ágyaz meg.

Korosztály: 12 éves kortól.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek