Mennyi pénz tesz férfiassá?

„Régen a csajok még azért voltak, hogy a fiúkkal legyenek, és ha valami elromlott, pengettél valamit a gitáron, és minden rendbe jött. A mai nők nem szervizelnek: ha gond van a kapcsolatban, egyből pasit cserélnek.” Horváth Gergely márkametaforákkal, Tari Annamária pedig hétköznapi nyelven írja le, milyen szorongásokat él át egy férfi a pénz miatt. Férfi félelmek, 2. rész.

Tari Annamária

„nagyra növesztette fejét,
hogy, ha meghajtja: észrevegyék”
(Fodor Ákos: 2 EMLÉK-MŰ, részlet)

Férfinak lenni a fogyasztói társadalomban nem könnyű dolog. Sokat kell tenni azért, hogy a hagyományosan belénk ivódott férfiszerepet – eltartja a családot, megteremti az élet feltételeit – ne csak kialakítani tudja, hanem hosszú távon megtartani is. Az utóbbi húsz évben ez a pozíció sokszor elérhetetlennek látszik, bármennyit is dolgozzon valaki. Ez a helyzet sok férfiban azt az érzést és szorongást indítja el, hogy „nem vagyok elég kemény férfi, mert nem tudnám eltartani a családom”. A pénz, mint „szociális potencia” szerepel ilyenkor, vagyis a férfiasság egyik értékmérőjévé lép elő. Az egzisztenciális helyzet, a pénzügyi lehetőségek, a tényleges folyószámlaegyenleg, mintha kibővült volna ezzel a hozzáadott jelentéstartalommal, vagyis nemcsak az anyagi státuszról, hanem a férfipozícióról is jeleznek valamit.

A nő kezd magasabbra törni

Évszázadokon keresztül a férfi hordta a nadrágot, és most a fogyasztói társadalomban át kell élniük, hogy ez egyáltalán nem evidencia (http://divany.hu/Eletmod/az-internet-az-agresszio-voeroes-sznyege). Teljesen természetes következményként pedig megjelennek azok a férfiassággal kapcsolatos szorongások, amik arról szólnak, hogy „nem tudom megteremteni azt, amit elvárnának tőlem, gyengének fogok tűnni”. Mindez pedig észrevétlenül beszivárog a párkapcsolatokba is, és áthangolja a szerepeket.
Egy párkapcsolatban a legideálisabb helyzet az lenne, hogy a felek abszolút egyenrangúak. De sokszor látjuk, hogy ez nem így van, aszimmetrikus viszony alakul ki, melyben a „hatalom és tekintély” egyvalakié. Az, hogy ki lesz a főnök, legelső sorban persze karakterfüggő, de tudjuk, hogy külső tényezők is fontosak lehetnek. Aki jóval több pénzt hoz a házhoz, vagyis lényegében a fennmaradást és a jóléti szintet biztosítja, általában előbb-utóbb dominanciát is akar majd.

Látunk olyan kapcsolatokat, ahol egy idő után fordul a kocka, és pl. a férfi helyett a nő kezd magasabbra törni. Ilyenkor kevés időn belül az egymással addig megszokott beszédstílus, kommunikációs fordulatok és döntési jellemzők kezdenek megváltozni. Nem arról van szó, hogy tudatos beavatkozás történik, inkább arról, hogy aki többet dolgozik és több pénzt állít elő, hamarabb kezdi kimondani, szerinte mit és hogyan kellene, mintha az önbizalma és az önérzete nőtt volna meg. Valójában az történik ilyenkor, hogy az előbbre jutás önzőbb tudattalan érzelmeinket is megmozdítja, tehát mindenki kezdi magát olyan pozícióba helyezni, ahol nagyobb szava van, súlyosabb érveket hangoztat.

Pedig te vagy a férfi

A több pénz több fáradtságot is jelent, tehát ha egy párkapcsolatban a nő az, aki nagyon megdolgozik mindezért, akkor ennek a számláját is benyújtja, tehát alkalmanként már nem olyan megértő és megbocsátó, lehet ingerültebb és türelmetlenebb bizonyos kérdések megbeszélésekor. Ezen a ponton a felek (általában némán) már mérlegre teszik, ki mit csinál és az mennyit ér, összehasonlítgatnak és erkölcsi fölényre törekszenek. Aztán a nő szájából kezdenek elhangozni azok a mondatok, amik mögött ott lehet az érzelmi üzenet: „te nem csinálsz ennyit, pedig te vagy a férfi”.
Ekkor a szociális potenciával kapcsolatos szorongások megvalósulni látszanak a realitásban, ami az egyik legfélelmetesebb jelenség az életben. Az elégtelenségérzés ilyenkor csak erősödni tud, és nem abban segít, hogy konstruktív megoldások szülessenek. Ellenkezőleg. Az erre érzékeny férfi fejében tovább bonyolódik a társadalmi elvárások és férfiasság körüli összes érzelem, aminek eredményeképpen csak még rosszabbul érezheti magát.

Ha ilyenkor a szorongások agresszív felhanggal jelennek meg, akkor ő lesz az a férfi, aki a helyzetek felett kontrollra törekszik, beosztja a pénzt (noha nem feltétlenül ő kereste), megszabja a költéseket, mert muszáj megtartani valamit a férfi vezető státuszából.
Mások inkább elhallgatnak és alárendelődnek, ami nem a helyzet elfogadását jelenti, hanem azt, hogy nincs jó megoldás a kialakult szerepcserére. Bármelyik helyzet is álljon elő, csak az segíthet, ha olyan beszélgetések születnek, amikben ki lehet mondani érzelmeket, félelmeket egymásnak.
A férfiasságnak nem kritériuma a némaság és a kínok eltűrése.
A fogyasztói társadalomban más stratégiákat kell működtetni ahhoz, hogy két ember összefogjon és együtt élje le az életét, mert egyre több háztartásban tényleg nem a férfi a fenntartó. És ez nem azt jelenti, hogy ő nem férfi.

Horváth Gergely

FOR MEN - nagyvárosi férfiviseletek az utolsó divat szerint

BOSS

Neked feszül nyilvános helyen. Az ujjára akar tekerni, azt akarja, hogy a karperece légy. Ő is csak hisztivel méri, meddig mehet el. A téren mindenki titeket néz lopva, figyelik, mi lesz a végeredmény. Nem próbálod lehalkítani; csak hangosabb lenne. Pontosan tudod, meddig csinálhatja a műsort. Ránézel az Omegádra, van hatvan másodperce. Addig nem reagálsz. Elkezd téged taglalni. Szeretné, ha felvennéd, amit a férfiasságodról mondott, de nem mozdulsz. Nem reagálni bölcs dolog: van idő átgondolni a dolgokat. A műsora lassan véget is ér, túl intenzíven kezdte. Már nem olyan hangos, már nem figyel mindenki rád és őrá: azok a szavak elszálltak. Lejárt az egy perc, a lényegen túl vagytok. Csak áll, és téged néz. Már senkit sem érdekel.
Azt a nőt keresed, aki a társad lehet. Úgy véled, talán lehet nála egy rémisztő első felvonás, de nem lesz, sosem lesz második. Mindegyiknek csak annyi ideje van, amennyi a szünetben eltelik.

NEW DEAL

Szőke marad és karcsú. Megosztjátok a következő évtizedeket, és mindent, amit ezek után szerzel. Félrelépés esetén a másik ráfizet. E megállapodással magához ráncol, és eljön még az idő, amikor kidekázod, mennyit ér a közös múlt, dollárban. Belemész, hogy őrzött vérvonalat biztosíts öröködnek.

MUSTANG

Hűséges vagy a lovaidhoz, ezért áll egy régi Ford Mustang a garázsban.
A klasszikus kocsikat még emberközelinek teremtették; ha egy kicsit értesz hozzá, bárhol is robbansz le, meg tudod javítani, bele tudsz piszkálni úgy, hogy a gép megint kezes lesz és átszáguld veled a kontinensen. Az új szériákat nem kedveled: tilos belenyúlnod, és ha eltörik egy csavar, kicserélik az egész blokkot.
Hűséges vagy a társadhoz. Ezért nem alszik senki az ágyadban. Régen a csajok még azért voltak, hogy a fiúkkal legyenek, és ha valami elromlott, pengettél valamit a gitáron, és minden rendbe jött. A mai nők azonban nem szervizelnek: ha gond van a kapcsolatban, egyből pasit cserélnek.
Ezért ha szabadságra vágysz: adj nevet a kocsidnak és hagyd szabadon az anyósülést.

Tari Annamária

Tari Annamária

Pszichoterapeuta, pszichoanalitikus kandidátus

Első diplomáját gyógypedagógusként szerezte, majd az ELTE pszichológia szakán végzett. Klinikai szakpszichológusi és pszichoterapeuta szakvizsgát tett. Fiatalkori álmát váltotta valóra akkor, amikor pszichológusként kezdett dolgozni, és szakterületének a pszichoanalízist választotta. A nagyközönség először az MTV Repeta című magazinműsorában ismerhette meg mint tanácsadót. Majd a közszolgálati televízióknak, a VIVA zenecsatornának, az RTL-nek és a Magyar Rádiónak köszönhetően nevét határon innen és túl sokan megismerhették. Rendszeresen publikál. Első könyve 2003-ban jelent meg Intim szféra címmel, melyben a 17–25 éves korosztály problematikájával foglalkozik. Tavaly látott napvilágot a Sejtem című kötet, melyben a rákos betegek pszichés problémáinak kezeléséről olvashatunk. Számos publikációját olvashatjuk weboldalán, a www.tariannamaria.hun. Egyebek mellett olyan témákról: mint például a munkaalkoholizmus, a blogolás vagy éppen az étkezési zavarok. Tari Annamária a pszichoterápia mellett kommunikációs és médiatréningekkel és oktatással is foglalkozik. A facebookon is.

Horváth Gergely

Horváth Gergely

Rádiós műsorvezető, író

1972-ben született Budapesten.
A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE BTK történelem szakán folytatta tanulmányait. 1995-ben kerül a Magyar Rádió Petőfi adójához, ahol olyan műsorok készítésében vett részt, mint például a Reggeli Csúcs, Moziklub, Egy férfi, egy nő. 2007-ben az Európa kiadó gondozásában jelent meg első regénye, A szív útjai.

Jelenleg az MR2 Petőfi rádióban mixeli a popot a kultúrával.

Mustra