Az üknagymamám receptje: verhetetlen zsemlefelfújt baracklekvárral

P 20211125 145411
Kofrán Eszter

Ínycsiklandó karácsonyi sütemény receptjét osztotta meg velem a nagymamám, amelyet az üknagymamámtól tanult. Fogadjátok szeretettel nagymamám ajánlásával a baracklekváros zsemlefelfújt receptjét.

„A karácsony a legkedvesebb ünnepem. Nem az ajándékok miatt, hanem azért, mert azokkal lehetek együtt, akiket végtelenül szeretek: a gyerekeim, az unokáim és immár a dédunokáim is. Nálunk a karácsony nem csak a mákos és a diós bejglit jelenti, az unokáim nem tudják elképzelni a karácsonyt baracklekváros zsemlefelfújt nélkül.” 

Hozzávalók 4 személyre: 5 db zsemle, kb. 20-25 dkg baracklekvár, 4 egész tojás, kb. 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg cukor

Elkészítés: A tejet felmelegítem kézmelegre egy lábosban. Felszeletelem a zsemléket, beáztatom a tejbe, a felesleget kinyomom belőle. Felverem a tojásfehérjét a cukorral, a vaníliás cukorral, és óvatosan hozzákeverem a tojássárgáját. Egy nagyobb jénai tálat alaposan kikenek Rama margarinnal, majd lerakom az első zsemlesort. A zsemléket megkenem baracklekvárral és az összekevert tojáshabbal. Addig csinálom ezt, amíg a zsemle tart, a maradék tojáshabbal pedig befedem. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem. A sütéssel vigyázni kell, mert a teteje hamar sül, ezért időben le szoktam takarni alufóliával addig, amíg az alja is megsül, ezt körülbelül 10 perc sülés után szoktam megtenni.

Elkészítési idő: 40 perc

Sütési idő: 25 perc

Oszd meg másokkal is!
Mustra