10 dolog, amit nem tudtál New York igazi csodájáról

GettyImages-165827656

Nem kifejezés, hogy látványosra tervezték, de ennek azért komoly ára van.

Ahogy nálunk a Diótörő számít klasszikus karácsonyi színházi élménynek, úgy New Yorkban a Radio City Music Hall világhírű táncos produkciója, a Christmas Spectacular, a Rockette-ek szereplésével. A New York Times úgy tartja, hogy a karácsonyi show ugyanolyan szimbóluma Manhattannek, mint a sárga taxi vagy az Empire State Building. A táncos lábú fiataloknak ide bekerülni egyet jelent a lottóötössel, mert bizony, ez a szakma csúcsa.

GettyImages-450394318
Noam Galai / Getty Images Hungary

A táncos revüműsor november végétől fut egészen januárig, de a Rockette lányok a Macy's Thanksgiving Day Parádén New Yorkban is láthatóak, érdemes őket legalább ekkor valamely online közvetítésén elcsípni, mert a karácsonyi show-ra jegyet kapni ugyanúgy lehetetlenség, mint mondjuk nálunk a Diótörőre a Magyar Állami Operaházban.

Íme 10 tény, amit nem tudtál New York ikonikus karácsonyi show-ról:

  1. Az ősbemutatóért 1933-ig kell visszautazni, akkor a show csupán 30 perces volt, mára az attrakció 90 percessé nőtte ki magát.
  2. A műsor lassan 90 éves, ezalatt sok minden változott, két szám azonban azonban őrzi 1933-as állapotát, az akkori közönség ugyanígy láthatta a Fakatonák Parádéját, illetve a misztériumjátékot.
  3. A Rockette lányok 167 és 178 cm közötti magasak kell, hogy legyenek, de elvárás irányukba a komoly balett-, sztepp- és jazztáncosmúlt is.
  4. Amikor a színpadon a legtöbben vannak, nos, akkor egyszerre 36 táncos mozog. Noha a lányok azonos magasságúnak tűnnek, ez csupán karácsonyi varázslat, az érzékek csalóka játéka. A magas lányok táncolnak a sor közepén, az alacsonyabbak a szélén. A különbségek kiegyensúlyozására a fejdíszek, a kalapok és a cipősarkak hivatottak.
  5. A lányok nem mindegyike versengene eséllyel a Look of The Year vetélkedőn. A szép arc itt kevésbé lényeges, a tánctudás és a kisugárzás a fontos, sminkkel úgyis bármi megoldható.
  6. Apropó, make up. A show-ban minden lány maga sminkel és készíti el az tánckar védjegyévé vált francia hajcsavart. A sminkben őrült szabadság nincs: kétféle rúzst használhatnak a szereplők, így a MAC Red vagy a MAC Russian Red színét. A két rúzs titka, hogy kék alaptónusúak, ilyeténféleképpen színpadi fények mellett igen jól mutatnak.
  7. A műsorban a tácoslányokon kívül a betlehemes játékban élő állatok, tevék, bárányok és szamarak szerepelnek, ők kora reggel és késő este róják sétaköreiket a Radio City Music Hall körüli utcákban.
  8. Egy előadásban 300 láblendítést láthat, aki van olyan szerencsés, hogy jegyet kap a show-ra.
  9. A láblendítések szintén csalókának tűnnek, a közönség soraiból úgy tűnik, mintha a táncosok összekapaszkodnának, az igazság ezzel szemben az, hogy a lányok nem is érintik meg egymást. Minden táncos maga tartja meg az egyensúlyát.
  10. Fekete bőrű táncos először csak 1987-ben kerülhetett be a csapatba. 
GettyImages-156347948
Laura Cavanaugh / Getty Images Hungary

Ha kíváncsi vagy, milyenek egy Rockette lány mindennapjai, az alábbi videóból kiderül, micsoda kőkemény munka ez.

Oszd meg másokkal is!
Mustra