Raj Ráchel: Az én titkos családi maceszgombócleves-receptem

A zsidó konyha egyik alapétele a maceszgombócleves. Aki eddig nem tudta elkészíteni ezt a szívet-lelket melengető ételt, Raj Ráchel útmutatásai alapján most könnyedén elsajátíthatja!

Raj Ráchel macseszgombóc-levese
Raj Ráchel macseszgombóc-leveseVégel Dániel / BOOOK kiadó

Aranyszínű csirkeleves maceszgombóccal. Ez utóbbi lehet kicsi és kemény, vagy nagy és puha, mindenki másképp szereti. Én kicsi, puha gombócokat szeretek készíteni, néha egy kis petrezselymet is teszek bele, hogy szép színe legyen. Kedves emlékem, amikor péntekenként apukám keverte, formázta a maceszdarát. Mindig ott sündörögtem körülötte, és mindig hagyott egy kis masszát a tálban, hogy megkóstolhassam.

Hozzávalók 8 személyre:

a húsleveshez:

  • 1 csontos, bőrös csirkemell
  • 4 nagy sárgarépa
  • 3 petrezselyemgyökér
  • 1 karalábé
  • 1 zellergumó zöldjével
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 6-8 szem egész fekete bors
  • diónyi gyömbér
  • 1 csipet sáfrány

a maceszgombóchoz:

  • 9 evőkanál maceszliszt
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld + a tálaláshoz 1 kiskanál őrölt gyömbér
  • őrölt fekete bors
  • kb. fél merőkanál húsleves

Elkészítés:

Előveszek egy nagy fazekat, a csirkét beleteszem, és hideg vízzel felöntöm (legyen tele a fazék). Amikor a víz felforrt, a tetején képződő habot szűrőkanállal leszedem. A zöldségeket megtisztítom, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret hosszú hasábokra vágva, a karalábét, a zellergumót és a hagymát egészben a vízbe teszem. Sóval, szemes borssal, a gyömbérrel és sáfránnyal fűszerezem, majd kis lángon lassú, gyöngyöző forralással addig főzöm, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. Amíg a leves fő, a maceszgombóchoz a maceszlisztet a tojással, az olajjal, a finomra aprított petrezselyemmel, a gyömbérrel, egy kevés sóval és borssal összekeverem, majd a húslevessel egy kicsit lazítom. Könnyen gyúrható masszát kell kapjak, ha szükséges, maceszlisztet adok még hozzá. A hűtőbe téve kb. 30 percig pihentetem. Azután a masszából vizes kézzel kis gombócokat formázok. A húslevest felforralom, és a gombócokat beleteszem. A tűzhelyet takarékra veszem, s míg a gombócok főnek, legalább egyszer megforgatom őket. A levest leszűröm, és a maceszgombócokkal, valamint a petrezselyemmel díszítve levesestálban adom asztalra. A zöldségeket és az omlós csirkehúst külön tálalom.

A recept forrása:

b1 rachel kisebb.png
Végel Dániel / BOOOK kiadó

Raj Ráchel a BOOOK Kiadó gondozásában megjelent Életem a konyhában című receptkönyvében jó szívvel és finom ételekkel invitálja családtagjait és barátait a pénteki asztalhoz. Ebből a meghitt eseményből bontakozik ki a zsidó hagyományőrző, de egyben újító receptgyűjtemény, amelyben Ráchel bepillantást enged a világába, családi hétköznapjaiba és az ünnepekbe. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra