Ehető karácsonyi koszorú, ahogy Náray Tamás készíti Spanyolországban

P  9562

Hogy Náray Tamás nem csupán egy lelkes amatőr a konyhában, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy két szakácskönyvet jegyez. A ¡Viva España! – Kedvenc spanyol süteményreceptjeim az Utolsó reggeli Párizsban című szakácskönyvét követte idén nyáron. A szerző a Dívánnyal megosztotta, hogyan készíti a karácsonyi koszorút, a sapnyolok ikonikus ünnepi desszertjét.

Náray Tamás karácsonyi koszorúja a Kedvenc spanyol süteményreceptjeim című könyvből
Náray Tamás karácsonyi koszorúja a Kedvenc spanyol süteményreceptjeim című könyvből

Minden nemzetnek megvannak a téli ünnepekkor készített hagyományos süteményei. Spanyolországban a karácsonyi koszorú az, amely nélkül elképzelhetetlen az ünnepi, terített asztal. Igényel ugyan némi gyakorlatot az elkészítése, de megéri a fáradozást. Az égetett tészta puha karakteres jellege csodálatosan harmonizál a turrónalapú krémmel. Létezik olyan változatban is, amelyben a krém alá csokoládékrémet is simítanak az alsó tésztára. Ahogy Magyarországon bejglit szokás, úgy Spanyolországban karácsonyi koszorút illik ajándékozni az ünnepi lakomára. Egy kis videóval is készült nektek Tamás, hogy mindenképp kedvetek legyen nekiállni a sütésnek.

Hozzávalók:

A tésztához: 100 ml tej, 150 ml víz, 5 g kristálycukor, 1 csipet só, 100 g vaj, 150 g búzaliszt, 3 nagy tojás (ebből 1 tojásfehérjét a kenéshez használunk), hántolt mandula

A krémhez: 500 ml tej, 150 g turrón (törökmézhez hasonló édesség), 3 tojássárgája, 1 nagy tojás, 50 g kukoricakeményítő, 3 lap zselatin, 150 g kristálycukor, 3 tojásfehérje a tálaláshoz: porcukor

Elkészítés: A tésztához a tejet a vízzel, a cukorral és a sóval megmelegítjük, majd a vajat megolvasztjuk benne. Azután a lisztet beleszitáljuk, és összekeverjük. A tűzről lehúzzuk, és a tésztát keverőtálba áttesszük, majd a tojásokat egyenként felverve belekeverjük, de az utolsó fehérjét a megkenéshez félretesszük.

Ezután a masszát alaposan összegyúrjuk. Sütőpapírra torta méretű kört rajzolunk, majd megfordítjuk, hogy ne a grafitos felét használjuk. Sütőlapra fektetjük, majd győződjünk meg arról, hogy a körvonal átlátszik-e.

A tésztát habzsákba töltjük, és egymás mellett dupla rétegben, valamint középen a kettő között egy rétegben a papíron köröket formázunk. (A masszának olyan keménynek kell lennie, hogy ne folyjon szét a papíron, és a körformát megtartsa. Ha túl lágy, kevés liszttel sűríthető.)

Amikor a háromrétegű kör elkészült, a tojásfehérjével megkenjük, és mandulával meghintjük. A süteményt először 190 °C-on 10 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 180 °C-ra mérsékeljük, és további 30 percig sütjük. Amikor kész, kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a tejet feltesszük melegedni, és fél decilitert félreteszünk belőle. A turrónt a nagyobb mennyiségű tejbe tesszük, és megolvasztjuk. A 3 tojássárgájához az egész tojást hozzáadjuk, és felverjük. A kevesebb tejben a keményítőt simára keverjük, majd a felvert tojásokat beleöntjük, és tovább keverjük. A tojásos tejet ezután a turrónos tejbe öntjük, és habverővel keverve krémmé főzzük. A zselatinlapokat egy kevés vízbe áztatjuk (gyorsabban felolvad, ha 1 percig a mikróban melegítjük), majd a krémbe keverjük. A cukrot egy kevés vízben szirupnak feloldjuk. A 3 tojásfehérjét elkezdjük robotgéppel keverni, közben a cukorszirupot fokozatosan belecsorgatjuk, és kb. 15 perc alatt felverjük. Amikor a krém kihűlt, a tojáshabot beleforgatjuk. A már kihűlt koszorút kettévágjuk, és habzsákból a krémmel megtöltjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Náray Tamás hitvallása a sütésről

Én egy sütögetni imádó műkedvelő vagyok, nem képzett cukrász, aki megőrül attól, ha értelmezhetetlen feladatok elé állítják, vagy ha nem kellő alapossággal van valami leírva egy receptkönyvben. Ráadásul az olyan édességeket kedvelem, amelyek nem a műalkotások kategóriájába sorolhatók, hanem bárki el tudja készíteni azokat anélkül, hogy profi gépparkja lenne – nyilatkozta nemrégiben az Indexnek.

b1 naray spanyol kozepes

Náray Tamás a közelmúltban Spanyolországba költözött, ahol elmélyült a kapcsolata a spanyol desszertekkel, legújabb gasztrokönyvében is ezek előtt tiszteleg. Aki eddig fogyókúrázott, határozatlan időre azonnal függessze fel a dolgot! Náray Tamás könyve A ¡Viva España! – Kedvenc spanyol süteményreceptjeim a BOOOK Kiadó gondozásában jelent meg, 2021 nyarán.

Oszd meg másokkal is!
Mustra