Az ajándékbontás legjobb része letépni a papírt, ezért csomagoljuk be az ajándékokat

GettyImages-1067741040

Napjainkban az ajándékozók körét két csoportra oszthatjuk: vannak, akik szándékosan nem csomagolják be az ajándékaikat, általában környezettudatossági szempontok mentén, és vannak, akik azt várják a legnagyobb izgalommal, hogy minden ajándékot ünnepi papírba, szalagokba és masnikba csomagoljanak.

Hogy hogyan is kezdődött ez szép, de valljuk be, pazarló hagyomány, annak járt utána a bhg.com szerzője. Kutatása során pedig kiderült, az első feljegyzett csomagolt ajándékok az 1300-as évekre tehetők, és az ajándékcsomagolás legkorábbi módjai egyáltalán nem a papírhoz kötődtek.

A csomagolás első feljegyzett formája a szövet volt: a hagyományos koreai népi vallások gyakorlói a három királyság időszakában úgy gondolták, hogy a becsomagolt tárgyak a védelem és a szerencse szimbólumai, ezért a ruhába csomagolt ajándék átadása a védelem egyik kifejezése volt, és a hagyomány szerint sok szerencsét hozott az ajándékozottnak. Egy másik korai ajándékcsomagolási hagyomány a japán furoshiki stílus (az ajándékok szövetbe csomagolása), amely az 1600-as évek Tokugawa-korszaka óta létezik. Még a bölcsek is becsomagolták a kis Jézusnak hozott ajándékokat, bár aranyukat, tömjénüket és mirhájukat ők inkább kis kincsesládákba foglalták, semmint piros vagy arany papírba. Valószínűleg ezért is társítjuk az ajándékcsomagolást a karácsonyhoz.

A csomagolópapír története

De hogyan tértünk át a manapság alkalmazott papíros ajándékcsomagolásra? 

Mindez a karácsonyi képeslapok elterjedésének köszönhető:

az 1800-as évek közepén ugyanis az emberek elkezdtek papír karácsonyi képeslapokat küldeni szerte Európában és Amerikában. A nyomtatási technológia fejlődésével könnyebbé vált a papírkártyák nyomtatása és értékesítése. Végül a szokás annyira népszerűvé vált, hogy a kártyagyártók elkezdtek mintás selyempapírokat nyomtatni, amelyek mintája megfelelt a kártyákra nyomtatott mintákkal, és a kereslet ezek iránt folyamatosan nőtt.

A csomagolópapír a karácsonyi kártyák népszerűségének köszönhető
A csomagolópapír a karácsonyi kártyák népszerűségének köszönhetőUniversal History Archive / Getty Images Hungary

Az 1900-as évek elejére a papír karácsonyi képeslapok és a selyempapírok egyaránt rendkívül népszerűvé váltak Nyugaton.

De az igazi papír ajándékcsomagoló feltalálása a Hallmark nevéhez fűződik.

1917-ben a Hall fivérek egy irodaszerboltot vezettek Kansas Cityben, ahol kártyákat és selyempapírt nyomtattak a közelgő ünnepi szezonra. Amikor elfogyott a selyempapír, amellyel akkor már az emberek az ajándékokat csomagolták, nagy tekercseket kezdtek nyomtatni abból a mintás csomagolópapírból, amelyet ma is ismerünk és szeretünk. 

Mi a csomagolás jövője?

A papírcsomagolás elterjedésének mára igen nagy ára van: évente százezer tonna papír ajándékcsomagoló kerül karácsonykor a kukákba, mivel a legtöbb nem újrahasznosítható. 

Környezetvédők ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy 

legyünk kreatívak a csomagolás terén.

Igyekezzünk újrahasznosítható anyagokat használni
Igyekezzünk újrahasznosítható anyagokat használniInspirationGP / Getty Images Hungary

Ha ragaszkodunk a papírhoz, akkor mindenképpen újrahasznosított anyagot használjunk, de praktikus csomagolóanyag lehet például a tüllzacskó, amelybe karácsony után kozmetikai szerek, illatszerek kerülhetnek, vagy tarthatjuk benne az ékszereinket. Készíthetünk bársony- vagy nyomott selyemanyagból is kisebb ajándéktáskát, amelyet szintén használhatunk később. De rejthetjük a meglepetést vászonzacskóba is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra