Igazi vagy műfenyő: melyiket szeressem?

GettyImages-1178009763

A karácsonyi készülődés közepette előbb-utóbb mindenki szembesül a kérdéssel: inkább műfenyőt vegyek, vagy maradjak a hagyományos élő fenyőnél?

A döntéshez több tényezőt is érdemes figyelembe venni. Az igazi élő fenyőnek például van egy utánozhatatlan hangulata, de cserébe a műfenyőhöz képest jóval több macerával jár – elég csak a talpba faragásra vagy a mindent beborító tűlevelekre gondolni. Persze nem szabad megfeledkezni a környezetvédelmi szempontokról sem, hiszen nem mindegy, hogy választásod mekkora ökológiai lábnyommal jár. Lássuk, hogy melyik megoldásnak milyen előnyei, hátrányai vannak.

Miért éri meg élő fenyőt venni?

Életben tartja az ünnepi tradíciót

Kivenni a műfenyőt a tárolóból nem ugyanaz, mint elmenni a fenyőfaárushoz kiválasztani, majd hazavinni álmaid fáját (vagy ha későn eszmélsz, akkor azt, amelyik a legkevésbé áll csálén). Sokak számára az igazi fenyő az ünnep elválaszthatatlan szimbóluma, ezért nem is jöhet szóba más megoldás.

Ez olyannyira igaz, hogy egy felmérés szerint az élő fenyőt vásárló kisgyermekes családokban nagyobb valószínűséggel értékelik az ünnepi tradíciókat, sőt a megkérdezettek számára a fa beszerzése vált az egyik első számú karácsonyi hagyománnyá – írja a Real Simple.

Igazán kellemes az illata

A karácsonyi időszaknak megvannak a maga jellemzői illatai, de nincs semmi, ami felülmúlná a friss fenyő illatát. Hiába gyújtasz meg egy örökzöldillatú gyertyát, vagy kapcsolod be az aromadiffúzort, nem lesz ugyanolyan.

A karácsonyfa-vásárlás sokaknál igazi családi programnak számít
A karácsonyfa-vásárlás sokaknál igazi családi programnak számítSolStock / Getty Images Hungary

Biológiailag lebomlik és újrahasznosítható

A mai napig tartja magát a nézet, hogy a karácsonyfának szánt fenyők kivágása környezetromboló tevékenység. A termesztés azonban manapság már fenntartható keretek között zajlik: minden kivágott fa után elültetnek legalább egy másikat. Az élő fenyő ráadásul biológiailag teljesen lebomlik, így a mulcs, vagyis fenyőkéreg kitűnően alkalmazható például talajtakarása is.

A műfenyőnél ezzel szemben drasztikusabb környezeti hatásokkal kell számolni: háromszor akkora mértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz, illetve az erőforrások kimerítéséhez, mint amennyivel az igazi fenyőnél kell számolni.

Műanyagból és acélból készülnek, előállításuk több energiát igényel, gyakran Kínában készülnek, ezért mire a boltokba kerülnek, átutazzák a fél világot, végül pedig egy szemétlerakóban kötnek ki.

A WAP Sustainability Consulting ezért arra a következtetésre jutott, hogy az igazi karácsonyfa kisebb környezeti terhelést okoz a műfenyőhöz viszonyítva. Legalábbis az első öt évben, mert utána már átbillen a mérleg nyelve. De ettől még mindig nem lehet ugyanolyan módon újrahasznosítani, mint egy élő fenyőt.

Ha fontos neked a környezettudatosság, de nem akarsz lemondani a zöld fenyőről, a földlabdás változat lehet a legkedvezőbb megoldás.

Megvásárlásával támogatod a helyi gazdaságot

Miközben a műfenyőket ipari körülmények között, tömegesen gyártják a nagyvállalatok, addig az élő fenyők helyi karácsonyfa-termesztőktől származnak, ezért megvásárlásukkal a kisvállalkozásokat támogathatod.

Gyakran olcsóbb, mint a műfenyő

Az árat több tényező is befolyásolhatja – például az, hogy hol élsz, honnan vásárolsz, és milyen fát veszel –, de ne gondold azt, hogy mindig a műfenyő az olcsóbb megoldás. Egy tipp: ha van benned annyira rugalmasság (vagy merészség), hogy az utolsó napra, vagyis december 24-re hagyd a vásárlást, akkor jó boltot csinálhatsz, hiszen a kereskedők ilyenkor már próbálnak nyomott árakon megszabadulni a fáktól.

Idén többet kell költeni rá

Akár 10-20 százalékot is emelkedhet idén a fenyőfa ára – mondta az InfoRádiónak Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke. Az áremelkedés egyik oka, hogy emelkedtek a szállítási költségek, emellett hatással van rá az euróárfolyam, és drágább a növény nevelése is.

Miért éri meg műfenyőt venni?

Jövőre is használhatod

És persze azután is. Éppen ezért hosszú távon költséghatékonyabb megoldás egyszer megvenni a műfenyőt, mint ha évről évre újabb élő fenyőt vásárolnál – még ha az utóbbira az adott pillanatban kevesebbet is kell áldoznod.

Kisebb rumlival jár

Bár egy élő fenyő csodálatos tud lenni, nem mindenkinek van kedve foglalkozni vele. Ha te is közéjük tartozol, akkor egy műfenyőt választva megspórolhatod a talpba faragást, a locsolgatást és a gyakori porszívózást.

A műfenyő kis helyen is elfér
A műfenyő kis helyen is elférIvan Melnikov / Getty Images Hungary

A legtöbb tűzálló

Az ünnepek során rendkívüli mértékben megemelkedik a tűzesetek száma, így némi megnyugvással szolgálhat, hogy a jellemzően tűzálló anyagokból készülő műfenyő a gyertyagyújtástól vagy a csillagszórózástól nem kaphat lángra.

Könnyen testre szabható

A természettől nem feltétlenül fogod megkapni azokat a szimmetrikus formákat, amikre egy karácsonyfától vágysz, a műfenyő viszont rugalmas ágainak köszönhetően könnyedén variálható, és létezik belőle kisebb, nagyobb, világítással ellátott, fenyőtobozokkal díszített és műhóval borított változat is.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra